nieuws

LIVEBLOG teruglezen: Tientallen aanhoudingen na nederlaag Feyenoord

Het had zondag een bijzondere dag moeten worden voor iedereen met liefde voor Feyenoord. De Rotterdammers hadden landskampioen kunnen worden als ze de wedstrijd tegen Excelsior op Woudestein hadden gewonnen.
De wedstrijd eindige echter in een 3-0 nederlaag. Supporters uitten hun teleurstelling in boosheid, verdriet en agressie. RTV Rijnmond hield de hele dag onderstaand liveblog bij:

18.44 uur: Liveblog beëindigd


Het is weer rustig in de stad. We sluiten het liveblog daarom nu af en gaan door met reguliere berichtgeving op rijnmond.nl.

18.25 uur: Het Stadhuisplein is inmiddels leeg


18.19 uur: Tientallen aanhoudingen


De politie heeft na de wedstrijd Excelsior - Feyenoord ongeveer dertig mensen opgepakt. Dat heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb net gezegd.

18.10 uur:

Toch nog onrustig


Hoewel het er eerder op leek dat het weer rustig was in Rotterdam, laait de onrust hier en daar toch weer op. Bij de Meent en de Lijnbaan voerde de politie rond 18.00 uur charges uit tegen rellende supporters.

Ook bij de Kuip zou het waterkanon zijn ingezet. Fans bleven daar eerder op de dag rustig en onthaalden de spelers als helden. Omdat ze bleven plakken moest de politie toch ingrijpen.

17.58 uur: Rellen geen invloed op huldiging


De rellen van zondagmiddag hebben vooralsnog geen invloed op een eventuele huldiging volgende week. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten.
Burgemeester Aboutaleb had vooraf gezegd dat supporters de huldiging zelf in de hand hadden. Als ze zouden rellen, ging de huldiging op de Coolsingel niet door.

17.54 uur: Rust in Rotterdam wedergekeerd


De rust in de stad is langzamerhand weer teruggekeerd. De politie lijkt de situatie op meerdere plekken onder controle te hebben, zeggen meerdere verslaggevers op straat.

17.28 uur: Feyenoordspelers ontvangen door fans bij de Kuip


Het verlies hakt erin, maar supporters blijven hun club door dik en dun steunen. De spelersbus werd met fakkels onthaald door een paar honderd supporters.


17.15 uur:

Ook onrustig op Schouwburgplein


Ook op het nabijgelegen Schouwburgplein is het erg onrustig. Mensen gooien met flessen, trekken verkeersborden om en gaan er de politie mee te lijf. Het is een groep van ongeveer tweehonderd man die aan het rellen is, meldt het ANP.

17.13 uur: De spelers worden uitgezwaaid bij Woudestein


17.11 uur: Bij de Kuip is het nog steeds rustig


17.09 uur: Ondanks verlies gingen supporters toch de Hofpleinfontein in


17.07 uur: Politie gaat relschoppers te lijf met waterkanon17.00 uur: In de Kuip wordt opgeruimd in plaats van feestgevierd


16.58 uur: Sommige fans houden hoop op volgende week


16.52 uur:

Waterkanon ingezet op Coolsingel


De politie heeft het waterkanon gebruikt om de menigte op de Coolsingel uit elkaar te drijven.

16.30 uur: De sfeer slaat om, ME voert charges uit


De ME heeft de Coolsingel schoongeveegd nadat de sfeer daar compleet was omgeslagen. Nadat supporters weg waren gehaald, werd het weer rustig. Zie video hierboven.
Volgens de politie is het elders in de stad nog wel rustig. Een woordvoerder zegt dat de Binnenrotte leegloopt zonder problemen.

16.24 uur: Wat achterblijft op het Stadhuisplein is de rotzooi


16.19 uur: Kampioenswedstrijd eindigt in 3-0 voor Excelsior


De Kuip stroom nu massaal leeg na de enorme nederlaag voor Feyenoord. Halen de Rotterdammers het kampioenschap volgende week wel binnen?


16.14 uur: Ook in Brielle voelen ze de pijn van de 3-0 achterstand


16.08 uur: Leegloop in de stad zorgt voor drukte op Rotterdam Centraal


15.58 uur: Ajax staat ondertussen op 4-0


Het elftal van Ajax heeft inmiddels 4-0 gescoord in de ArenA tegen Go Ahead Eagles. Het kampioenschap dat Feyenoord binnen handbereik had, glipt steeds verder weg.

15.57 uur: De Kuip raakt ook steeds leger...


15.56 uur: Ook Stadhuisplein loopt langzamerhand leeg


De eerste mensen hebben het Stadhuisplein verlaten. De sfeer is nog wel goed.

15.52 uur: Burgemeester Ahmed Aboutaleb verlaat Woudestein


Hij wordt gevolgd door de eerste supporters die de hoop hebben verloren na het derde goal van Excelsior. Het is onbekend waar Aboutaleb heen is gegaan.

15.50 uur:

Excelsior scoort de 3-0. Een drama voor Feyenoord


15.49 uur: Ook op het Stadhuisplein en de Binnenrotte zien supporters de wedstrijd met lede ogen aan15.47 uur: Fans in de Kuip kunnen het bijna niet geloven15.44 uur: En de tweede voor Excelsior zit erin. Binnen twee minuten staat Feyenoord op achterstand

15.42 uur: Eerste goal is gevallen. Excelsior scoort, Feyenoord maakt het spannend


15.30 uur: Tweede helft is begonnen met 0-0


15.28 uur: Woudestein houdt zich koest


15.22 uur: Ook thuis zitten fans in spanning te kijken naar de wedstrijd

15.15 uur: Eerste helft: 0-0


De eerste helft van de wedstrijd tussen Excelsior en Feyenoord is geëindigd in 0-0. Het eerste goal voor Feyenoord was dichtbij in de 43ste minuut, maar Kongolo schoot rakelings naast.

15.08 uur: Niet alleen Rotterdam is overspoeld met fans


Ook in Brielle hebben Feyenoordsupporters zich verzameld om de wedstrijd tegen Excelsior te volgen. Net als in Rotterdam hebben laatkomers pech.

15.06 uur: De Coolsingel scandeert Hand in Hand


14.59 uur: Ajax wel op voorspong


Ajax heeft inmiddels de 2-0 gemaakt in de ArenA tegen Go Ahead Eagles. Als Feyenoord niet tot scoren komt en niet wint van Excelsior, maakt de club uit Amsterdam nog een kleine kans om er met het landskampioenschap vandoor te gaan.

14.58 uur: Gespannen gezichten in de Kuip


In de Kuip wachten gespannen fans op het eerste doelpunt van Feyenoord, dat nog op zich laat wachten. Excelsior laat Feyenoord niet zomaar met de winst aan de haal gaan.

14.57 uur: Op Schouwburgplein doen de schermen het nog wel


14.55 uur:

Niet overal wordt de wedstrijd goed ontvangen


Op de Binnenrotte is het grote scherm uitgevallen. Supporters zitten naar een zwart scherm te kijken.

14.49 uur: Feyenoord zit er nog niet goed in op Woudestein


14.46 uur: De ME treedt streng op bij het Stadhuisplein


Supporters mogen het Stadhuisplein niet meer op, omdat het veel te druk is. De ME houdt mensen die vanaf de Coolsingel toch het plein op willen tegen.

14.38 uur: De Coolsingel staat vol


Fans staan als sardientjes in een blik op de Coolsingel. Ze hopen een glimp op te vangen van de wedstrijd op een van de schermen waarop het duel wordt uitgezonden.


14.35 uur: Na het Stadhuisplein is ook de Binnenrotte goed vol


14.30 uur: En we zijn los!


Excelsior heeft de aftrap gedaan. De wedstrijd op Woudestein is begonnen.

14.28 uur: Feyenoordspelers komen de kleedkamer uit


14.25 uur: Het Stadhuisplein is echt tjokvol14.20 uur: RET-buschauffeurs brengen lied 'Mijn Feyenoord' ten gehore
14.17 uur: Kampioenskoort is in de hele stad voelbaar


14.13 uur: Fans in de Kuip zitten klaar voor de wedstrijd


14.09 uur: TV Rijnmond is begonnen


De live-uitzending van TV Rijnmond is begonnen. We zenden tot zeker 19.00 uur live uit.
Voor de wedstrijd beschouwt presentator Frank Vijg voor. Tijdens de wedstrijd is onze camera gericht op wedstrijdverslaggever Sinclair Bischop en Dennis van Eersel. Na de wedstrijd blikken we terug op het duel.

14.01 uur: Trainer Van Bronckhorst is er klaar voor


Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst heeft het volste vertrouwen in zijn ploeg. "We staan op matchpoint. We gaan negentig minuten alles geven", zei hij zojuist tegen de NOS.

13.58 uur: Spelers zijn er bijna klaar voor


Spelers van Feyenoord en Excelsior lopen zich warm voor de cruciale wedstrijd van vandaag.

13.46 uur: Enkele aanhoudingen


De Rotterdamse politie heeft tot nu toe een klein aantal aanhoudingen verricht rondom de kampioenswedstrijd. Op meerdere plekken in Rotterdam zijn mensen opgepakt voor kleine vergrijpen zoals belediging en openbare dronkenschap.


13.44 uur:

Ajax spaart spelers


Op hetzelfde moment dat Feyenoord speelt tegen Excelsior, speelt Ajax in de ArenA tegen Go Ahead Eagles. De club heeft alleen nog een kleine kans op het kampioenschap als Feyenoord niet wint en Ajax wel.
Ajax is echter niet van plan om op volle kracht te spelen, wat goed kan uitpakken voor Feyenoord. Trainer Peter Bosz spaart spelers vanwege de komende uitwedstrijd tegen Olympique Lyon in de halve finale van de Europa League.

13.38 uur: Feyenoorder aangehouden


De politie heeft een Feyenoordsupporter aangehouden op de Watertorenweg in Rotterdam-Kralingen. Het is nog onduidelijk wat hij heeft gedaan.

13.33 uur: De opstellingen zijn bekend


Opstelling Excelsior: Hahn; Karami, Mattheij, De Wijs, Massop; Koolwijk, Fortes; Elbers, Fredy, Hasselbaink; Van Duinen
Opstelling Feyenoord: Jones; Karsdorp, Botteghin, Van der Heijden, Kongolo; El Ahmadi, Toornstra, Vilhena; Berghuis, Jørgensen, Elia

13.29 uur: Supporters kunnen naar de Binnenrotte


Omdat het Stadhuisplein bomvol is, moeten supporters hun heil ergens anders in Rotterdam zoeken. Volgens de politie is er nog plek op de Binnenrotte

13.19 uur: Indrukwekkend onthaal van Feyenoord

13.15 uur: Feyenoorspelers in rook gehuld bij aankomst Woudestein


Dit zagen de Feyenoordspelers vanuit de bus:

13.13 uur: De Kuip is open voor fans


De Kuip heeft de poorten geopend. De mensen die een kaartje hebben om de wedstrijd in de Kuip op grote schermen te zien, stromen langzaam binnen.

13.07 uur: Stadhuisplein is vol!


Het Stadhuisplein in Rotterdam is vol, zegt de politie. Het plein wordt daarom afgesloten en mensen die de wedstrijd Excelsior-Feyenoord nog willen zien, moeten elders kijken.

13.01 uur:

Spelersbus Feyenoord bij Woudestein


De spelers van Feyenoord zijn aangekomen bij stadion Woudestein. Ze moesten zich door een mensenmassa heen werken, waardoor ze wat vertraging opliepen.

12:17 Verzamelen bij de Kuip


Intussen zijn er al duizenden supporters rondom de Kuip gearriveerd. Vooral bij de verzamelplek bij de McDonald's is het erg druk. De meeste fans komen lopend, de speciale Kuiptrams van lijn 12 zitten nog niet erg vol.
Vooralsnog verloopt de toestroom ordelijk. Wel zijn bij het stadion wat rode rookbommen afgestoken.

12:02 Stadhuisplein druk