FEYENOORD

De 'rare situatie' van Feyenoord Onder 21: Talenten verhuren of gokken op de tweede divisie?

Rechts vieren de spelers van Feyenoord Onder 21 een doelpunt, links trainer Melvin Boel
Rechts vieren de spelers van Feyenoord Onder 21 een doelpunt, links trainer Melvin Boel © Rijnmond
Met overtuigende cijfers begon Feyenoord Onder 21 afgelopen zaterdag aan het nieuwe seizoen. De leeftijdsgenoten van FC Groningen gingen er op Varkenoord met 5-0 vanaf. Een overtuigende eerste stap in een nieuwe jacht op promotie richting de voetbalpiramide. Want dat is ook dit seizoen het absolute hoofddoel van de Rotterdamse beloften.
"Groningen is een uitstekende ploeg, heeft in de voorbereiding alles gewonnen", blikt trainer Melvin Boel terug op de seizoensopener van zijn ploeg. "Je weet dat het een stug team is dat goed op elkaar is ingespeeld. Ze zijn ook iets ouder dan wij. Maar deze groep is in staat zich in te lezen in een wedstrijd, daardoor zijn wij na 10-12 minuten spelen oppermachtig."
"Ik denk dat zo'n uitslag normaal moet zijn", vult aanvaller Jaden Slory zijn trainer aan. "Wij moeten uit de O21 Divisie 1 en omhoog, we trainen elke dag keihard voor promotie."
Even terug naar vorig seizoen. Nadat Feyenoord zo'n tien jaar geleden de slag mist als Ajax en PSV met hun beloftenteams naar de eerste divisie verhuizen, biedt de KNVB vanaf seizoen 2021-2022 de mogelijkheid alsnog toe te treden tot het betaald voetbal. Hoe? Dat legde Rijnmond dit voorjaar uit in een explainer.
Tekst gaat verder onder de video.
Onder de trainer van vorig seizoen, Sipke Hulshoff, wordt Feyenoord O21 voorjaarskampioen. Daarmee wacht een cruciaal duel met de leeftijdsgenoten van Almere City. Als Feyenoord wint, wacht mogelijk een duel met FC Volendam, met op het spel een plek in de tweede divisie. Zo ver komt het niet. Door een 1-0 nederlaag op Varkenoord zijn kansen op promotie voor Feyenoord verkeken.
Dit seizoen begint voor de beloften met een nieuwe man aan het roer. Omdat Hulshoff als assistent van Arne Slot is overgeheveld naar het eerste elftal, komt Melvin Boel over van de Onder 18. Een keuze waar Rini Coolen, hoofd jeugdopleiding van Feyenoord Academy, niet lang over na hoefde te denken.
"We hebben natuurlijk meerdere mensen die daarover beslissen", begint Coolen. "Twee jaar geleden heb ik de rol van hoofdtrainer van de Onder 21 vervuld. De bedoeling was om dat twee jaar te doen, maar door omstandigheden werd het één jaar."
"Daarna is Sipke gekomen, ook bij hem was de bedoeling voor twee jaar. Maar ook hij is doorgezet in een andere rol, richting de staf van Feyenoord 1. Dat maakt de afstemming tussen het beloftenelftal en het eerste elftal ideaal."
Tekst gaat verder onder de foto.
Sipke Hulshoff (rechts) met Arne Slot en Marino Pusic tijdens een training van Feyenoord
Sipke Hulshoff (rechts) met Arne Slot en Marino Pusic tijdens een training van Feyenoord © Geert van Erven/Orange Pictures
Boel was de afgelopen jaren al trainer van de Onder 17 en Onder 18 bij Feyenoord. Coolen: "Het is hartstikke mooi dat je niet alleen spelers kunt opleiden vanuit je eigen opleiding, maar ook coaches kunt doorzetten. Voor mij waren dingen nieuw toen ik hier kwam, net als voor Sipke."
"Dan heb je een aanloop nodig. Melvin is al jaren werkzaam bij de club, dat is een enorm voordeel. Hij weet wat we vragen van spelers en coaches. Hij was toe aan deze stap. We waren er intern snel uit."
Tekst gaat verder onder de video.
Rini Coolen (hoofd jeugdopleiding van Feyenoord Academy) vindt Melvin Boel 'de ideale trainer' voor de beloften
Ook Boel zelf hoefde niet lang na te denken. "Als jij Feyenoord-supporter en trainer bent droom je van Feyenoord 1, maar daar zit een uitstekende trainer. Onder 21 was wel vrij, dan hoef je daar niet lang over na te denken."
Een ander bijkomend voordeel voor Boel: door zijn tijd bij de Onder 17 en 18 kent hij al veel spelers die hij nu bij de beloften onder zijn hoede heeft. Sommigen van maken indruk, onder wie de pas 17-jarige Jaden Slory, afgelopen zaterdag nog goed voor twee doelpunten tegen FC Groningen. Hij lijkt zich makkelijk staande te houden tegen de vaak toch oudere tegenstanders.
"Ik doel veel meer krachttraining enzo, het gaat hier allemaal wat sneller en fysieker", vertelt Slory. "Maar ik kan me snel aanpassen denk ik."
Boel licht toe waarom hij de pas 17-jarige Slory nu al bij de Onder 21 laat spelen. "We kiezen ervoor talenten tegen de hoogste weerstand te laten spelen. Bij de beloften spelen jongens die de afgelopen jaren al met onze speelwijze te maken hebben gehad. Dat willen we ook binnen Feyenoord: als de hele opleiding op dezelfde manier speelt, zou het niet direct uit mogen maken in welk team je zit."
"Maar dat is wel een uitdaging", vervolgt Boel. "Dan zal je de fysieke duels misschien iets meer moeten vermijden en proberen op een slimme manier je duels te winnen. Of helemaal niet in de duels te komen. Dan is het mooi om te zien hoe die jongens zich staande houden."
Slory is wel te spreken over de speelwijze van zijn trainer. "Hij is bekend voor mij en een aantal andere jongens die zijn overgekomen van de Onder 18. Ik denk dat het een goede trainer is, duidelijk in wat hij wil. Hij laat het horen als je het goed doet, maar ook als dat niet zo is. Dat is belangrijk voor het team."
Tekst gaat verder onder de foto.
Jaden Slory
Jaden Slory © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Boel geeft een verdere toelichting op zijn werkwijze. "Soms zijn het nog kinderen, jong volwassenen, daarin zit ook een zachte kant aan de dingen die je uitlegt. Maar het moment dat je moet gaan presteren en resultaat moet halen komt steeds dichterbij. Het zijn over het algemeen ook jongens met een contract. Dan is het geen hobby meer, maar werk. Dat betekent dat je iedere dag moet leveren. Die lat leggen we ontzettend hoog."
"Dan gaat het niet per se om het resultaat, maar wel om hoe we een wedstrijd spelen. Zo staan we na de 5-0 tegen Groningen heus wel stil bij een paar mooie momenten, maar we zullen ook zeker hameren op dingen die niet goed zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat jongens beter worden en de vervolgstap maken."

Promotie niet in eigen hand

De ruime zege op Groningen was voor Boel dus een uistekende ouverture richting het grote doel: promotie. Maar dat is zo makkelijk nog niet. Zelfs als Feyenoord de competitie wint Feyenoord, moet het hopen dat Jong Sparta of Jong FC Volendam in de tweede divisie niet hoger dan de tiende plek eindigt. Doen ze dat wel, krijgt Feyenoord überhaupt geen kans op een promotiewedstrijd tegen het slechtst geplaatst beloftenteam.
"Dat is iets heel raars", vindt Boel. "In topsport moet je iets kunnen winnen en verliezen. Wij kunnen wel degraderen, iets verliezen. Maar promotie hebben we niet in eigen hand. Dat is, en niet alleen in mijn ogen, apart."
Tekst gaat verder onder de foto.
Melvin Boel als trainer van Feyenoord Onder 21
Melvin Boel als trainer van Feyenoord Onder 21 © Rijnmond
"De club investeert veel geld. In topsport moet iets te winnen zijn. Het levert een rare situatie op. Hoe lang blijf je gokken op promotie naar de tweede divisie? Of ga je jongens elders stallen omdat je waarschijnlijk niet promoveert? Die afweging maken we constant."

Houden of verhuren?

Door die afweging maakten een aantal jeugdspelers van Feyenoord dit seizoen de stap van de Onder 21 naar de Keuken Kampioen Divisie. Zo wordt Lennard Hartjes (19) uitgeleend aan Roda JC en hoopt Aliou Baldé (19) veel minuten te maken bij FC Dordrecht. Zo probeert Feyenoord een balans te maken tussen een team opstellen dat kan promoveren en jongens niet in de weg zitten bij hun ontwikkeling.
"Als je weet dat je voor het kampioenschap wil spelen wil je eigenlijk je beste spelers bij Feyenoord houden", licht hoofd jeugdopleiding Coolen toe. "Maar ook nu hebben we een heel sterke ploeg, waarmee we zeker moeten spelen voor promotie."
Tekst gaat verder onder de foto.
Lennard Hartjes in het shirt van Roda JC
Lennard Hartjes in het shirt van Roda JC © Geert van Erven/Orange Pictures
"Intern hebben we wel discussies over welke jongens uitgeleend moeten worden. Als je een jaar lang op eerste elftal-niveau hebt meegetraind en een heel seizoen met Onder 21 mee hebt gespeeld is het voor een aantal spelers gewoon heel goed om die volgende stap te maken en in de Keuken Kampioen Divisie te gaan spelen. Dat is ook de reden dat wij daar zelf terecht in willen komen."
Zodra Feyenoord de voetbalpiramide inkomt, wordt het makkelijker om de eigen jeugd op een hoger niveau tegen sterkere tegenstanders te laten spelen. Slory: "De huidige spelers zijn zich daarvan bewust. Ik denk dat we ons op een hoger niveau nog beter kunnen ontwikkelen en de stap naar het eerste nog wat kleiner wordt. Promoveren is dus het belangrijkste."
Tekst gaat verder onder de video.
De 'rare situatie' van Feyenoord Onder 21: Talenten verhuren of gokken op de tweede divisie?

Geschiedenis schrijven

"Wij kunnen geschiedenis gaan schrijven, dus moeten we dat doen met elkaar", vult Boel aan. "De 5-0 tegen Groningen was de eerste bladzijde in het boek dat ons misschien wel naar de tweede divisie brengt. Dat moeten jongens ook voelen."
"Tuurlijk, ik heb liever zes debutanten uit mijn groep in Feyenoord 1 dan het kampioenschap, maar wij willen graag met de Onder 21 omhoog. Die druk moeten ik en mijn staf voelen, maar ook zeker de spelers. De vrijblijvendheid moet er vanaf."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl