FEYENOORD

Beenhakker kijkt terug op vorige Lazio-Feyenoord en middelvinger van Tomasson: 'Later stak ik die vinger richting hem'

Links Leo Beenhakker, rechts de middelvinger van Tomasson
Links Leo Beenhakker, rechts de middelvinger van Tomasson © Orange Pictures/Rijnmond
Feyenoord en spelen in Rome: het is, tot nu toe, een goede combinatie. In 2015 eindigde AS Roma-Feyenoord in 1-1 en op 29 februari 2000 zorgde Feyenoord dankzij Jon Dahl Tomasson voor een stunt, door met 2-1 te winnen bij Lazio Roma. Leo Beenhakker zat destijds als trainer op de bank en blikt terug op die dag, die voor eeuwig verbonden blijft aan 'de middelvinger'.
Beenhakker kan zich het treffen met Lazio in de tweede ronde van de Champions League nog goed herinneren. Lazio had het jaar ervoor de laatste editie van de Europacup II gewonnen en was in eigen land net geen kampioen geworden. Topspelers als Fernando Couto, Diego Simeone, Roberto Mancini, Pavel Nedved, Alen Boksic en Juan Sebastian Veron stonden onder contract bij de Romeinen.
Lazio had destijds met Sergio Cragnotti een steenrijke voorzitter, die ruim 600 miljoen euro in de club had gestopt. Beenhakker merkte dat er wel heel neerbuigend over Feyenoord werd gedaan en begon zich in de aanloop naar de wedstrijd meer en meer te ergeren.
Op de persconferentie in Rome liet Beenhakker op zijn eigen kenmerkende manier blijken dat hij de arrogantie en hooghartigheid van mensen bij Lazio niet op prijs stelde. "We zijn wat later hier op de persconferentie aangekomen. Dat kwam door de 'geweldige' gastvrijheid en hulpvaardigheid van Lazio Roma", begon 'Don Leo'.
"We zijn ergens voor het stadion uit de bus gepleurd en moesten een half uur zoeken naar de ingang. Wij hebben nu bestuurlijk voorgesteld om de afvaardiging van Lazio volgende week onder te brengen in Pieterburen, bij het zeehondencentrum. Om ze daar wat manieren bij te brengen", aldus Beenhakker tijdens de persconferentie voorafgaand aan Lazio-Feyenoord.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Nu kijkt Beenhakker terug op die legendarische persconferentie. "We waren getergd omdat we ons niet normaal konden voorbereiden. Alles was hermetisch afgesloten en we konden niet eens fatsoenlijk trainen. Het was heel onplezierig en ongastvrij. Daar hadden we al de pest over in. Het gaf ons een extra motivatie. Zo van: godverredomme, we zullen jullie wat laten zien", zegt een lachende Beenhakker tegen Rijnmond.

Tomasson

Bij kampioen Feyenoord had Beenhakker zijn elftal enigzins aangepast voor de kraker in Rome en zat Jon Dahl Tomasson verrassend op de bank. De opstelling van Feyenoord was: Dudek; Van Gobbel, Konterman, Van Gastel, De Haan, Van Wonderen; Rzasa, Bosvelt, Paauwe, De Visser; Kalou en Cruz.
Dan liep ik de trainerskamer binnen en stak ik mijn middelvinger op
Leo Beenhakker over zijn bijzondere begroeting richting Tomasson, destijds trainer van Excelsior
"Ik had vooraf veel van Lazio gezien en ik vond dat we in de eerste plaats goed moesten verdedigen. Daarom koos ik voor een extra verdediger met Ferry de Haan. Een gefrustreerde en withete Tomasson moest daarom plaatsnemen op de bank. Jon was een fantastische speler, zeker in combinatie met Julio Cruz. Maar ik vond dat we defensiever moesten beginnen en ik vond Tomasson toen niet in goede doen. De wedstrijden daarvoor vond ik hem minder gefocust."
"Ik wist hoe hij in elkaar zat en dat hij dit zou vertalen in boosheid en aggressie. Dat was nou precies wat ik een beetje kwijt was bij hem. Toen ik hem bracht, kwam het stoom uit zijn oren. Dat was precies het zetje dat hij nodig had; al wist ik natuurlijk niet dat hij er gelijk twee zou maken", lacht Beenhakker ruim 20 jaar later.
Bekijk hier de reportage over de thuiskomst van Feyenoord, na de 2-1 overwinning op Lazio 22 jaar geleden. Tekst gaat verder onder de video.
Tomasson was in 2000 de gevierde man met twee treffers en steekt zijn middelvinger op naar trainer Leo Beenhakker

Middelvinger

Het werd uiteindelijk dan ook de dag van Jon Dahl Tomasson. Bij rust ging Feyenoord in het Stadio Olimpico in Rome nog de kleedkamer in met een 1-0 achterstand door een treffer van de Argentijn Juan Sebastian Veron. Maar na de invalbeurt van de getergde Deen, die na rust direct in de ploeg kwam, boog Tomasson hoogstpersoonlijk de 1-0 achterstand om.
Bij zijn eerste van twee treffers ging de middelvinger van Tomasson de lucht in. Dat was gericht richting trainer Leo Beenhakker, die hem passeerde in deze belangrijke Champions Leaguewedstrijd. Beenhakker: "Ik kan je zeggen: we hebben er na afloop smakelijk om gelachen. Hij had zijn wraak en ik had precies wat ik wilde hebben."
Zelfs jaren later kunnen Tomasson en Beenhakker nog steeds lachen om het incident met de middelvinger. "We hebben het er nooit verder over gehad, maar ik ken hem goed. Toen hij trainer was bij Excelsior kwam ik wel eens kijken bij de training. En dan liep ik even de trainerskamer binnen en stak ik naar hem wel eens mijn middelvinger op. En dan moest hij daar smakelijk om lachen."
"En ook bij een wedstrijd van Excelsior stond ik een keer op de tribune. Hij draaide zich om en keek mij recht in mijn gezicht. Hij zwaaide met een brede grijns en ook toen stak ik mijn middelvinger op. Nee joh, we begrijpen allebei de emotie van dat moment", zegt Beenhakker over de middelvinger van Tomasson.

Geen fans

Net als komende donderdag waren Feyenoord-fans ook die avond in 2000 niet welkom in Rome. Toch waren er enkele fans afgereisd naar de hoofdstad in Italië. Vanuit de club was er vanwege eerdere incidenten een verbod om naar de uitwedstrijd af te reizen. Toch was er gek genoeg veel support in Rome, herinnert Beenhakker zich.
De fans van aartsrivaal AS Roma waren allemaal op de hand van Feyenoord en applaudisseerden en onthaalden de spelers van Feyenoord. "Ik weet nog dat het een hoos aan enthousiasme was vanuit AS Roma-supporters. Ze waren erg blij met onze overwinning. Het was zeker voor ons internationaal gezien een heel mooie Europese overwinning. Lazio had grote spelers in die tijd en dat maakte onze prestatie des te mooier", zegt Beenhakker.
Ook bij terugkeer in Rotterdam werd Feyenoord onthaald. Bekijk hier de beelden van de dag na de 2-1 overwinning op Lazio Roma. Verhaal gaat verder onder de video.
Bij de Kuip wordt de bus van Feyenoord onthaald door fans na de knappe zege op Lazio Roma
Deze donderdag staan Lazio en Feyenoord na 22 jaar dus weer tegenover elkaar. Dit keer een wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. Leo Beenhakker durft geen voorspelling te doen. "Ik heb nu veel te weinig zicht op de sterkte van Lazio. Als je trainer bent dan volg je dat intensiever en weet je waar de mogelijkheden liggen. Ik heb geen idee hoe ik Lazio nu moet inschatten."
"Feyenoord volg ik uiteraard wel en dat is nog wat wisselvallig. Als je de laatste wedstrijden kijkt, is het soms een half uur niets en dan staan ze opeens op en worden de krachten gebundeld. Ze zijn nog duidelijk zoekende. Dus ik kan er geen zinnig woord over zeggen of dit Feyenoord ook in Rome kan winnen", besluit 'Don Leo'.
Beluister heronder het commentaar van toenmalig Radio Rijnmond-verslaggever Hans van Vliet bij de winst van Feyenoord op Lazio.