FEYENOORD

Hoe Feyenoord volgens Lazio-fan Eelco kan profiteren van 'strafwerk Europa League' in Rome

Voor Feyenoord begint de groepsfase van de Europa League donderdag met op papier meteen de pittigste opgave: Lazio Roma-uit. Waar zijn de Italianen te pakken? Eelco Brandes, al zo'n dertig jaar fanatiek Lazio-supporter, heeft wel een idee. "De Europa League voelt voor Lazio als strafwerk, als Slot en Feyenoord druk durven te zetten liggen er kansen."
Ook Eelco was als klein jochie 'gewoon' supporter van een Nederlandse club. Tot hij in de jaren negentig laat in de avond naar Studio Italia, met presentator Emile Schelvis, keek. "Het succesteam van Ajax waaide uit naar het walhalla van Europa: de Serie A. Op een gegeven moment ging Aron Winter bij Lazio spelen en lieten ze dus ook beelden van die ploeg zien. Toen zag ik dat lichtblauwe shirt, daar is het mee begonnen. Die heb ik toen gekocht."
Waar de liefde tussen Eelco en Lazio in 1993 begon met een shirtje, is die inmiddels uitgegroeid tot een 'uit de hand gelopen passie'. "Vroeger keek ik op de Italiaanse teletekst wat de standen waren. Maar met de komst van internet is de wereld compleet veranderd. Sinds deze eeuw kan ik mijn club veel beter volgen en merchandise kopen via internet. Het is tegenwoordig veel makkelijker om fan te zijn van een buitenlandse club."
Tekst gaat verder onder de foto.
Een 15-jarige Eelco in het shirt van Lazio
Een 15-jarige Eelco in het shirt van Lazio © Eelco Brandes
Ondanks zijn groeiende passie duurt het ruim vijftien jaar voor Eelco zijn eerste wedstrijd van Lazio in Italië bezoekt. "Eerst zag ik ze alleen in Nederland spelen. In 2010 ging ik voor het eerst naar een wedstrijd van Lazio in Italië. Sindsdien ga ik wel vier-vijf keer per seizoen die kant op. Ook naar uitwedstrijden, op een gegeven moment heb je Rome wel gezien. Dus inmiddels ben ik ook in bijvoorbeeld Bologna, Verona en Napels geweest."
Inmiddels spreekt Eelco de taal en heeft hij veel Italiaanse vrienden. "Het is een wereld op zich. Ik denk dat ik de club Lazio wel heel goed ken. Ik check elke dag al het nieuws. Al jaren. Dan mis je niets."
Tekst gaat verder onder de foto.
Eelco met Italiaanse vrienden bij Pescara - Lazio
Eelco met Italiaanse vrienden bij Pescara - Lazio © Eelco Brandes

Edson Braafheid

Nota bene een burn-out, een kleine tien jaar geleden, levert Eelco zijn mooiste Lazio-ervaring ooit op. Om te herstellen bezoekt hij een fysiotherapeut in Amsterdam, waar ook allerlei professionele voetballers komen. Een van hen is Dominique Kivuvu. De oud-speler van NEC praat met Eelco over zijn passie voor Lazio en stuurt Edson Braafheid, destijds speler van Lazio, een berichtje.
"Toen kreeg ik een berichtje van Edson, dat ik naar Rome mocht komen om een wedstrijdje te bezoeken en met hem een hapje te eten, zodra ik weer oké was. Als zoiets je overkomt... dat is een soort droom. Dichterbij kom je niet. Dat heeft me een vriendschap met een speler van mijn eigen club opgeleverd. Als ik moet kiezen tussen een shirt van Braafheid of van Messi, kies ik altijd voor Braafheid. Hij woont tegenwoordig in Amerika, maar we hebben nog regelmatig contact."
Tekst gaat verder onder de foto.
Eelco met Edson Braafheid
Eelco met Edson Braafheid © Eelco Brandes

Extreemrechts

Eelco beschrijft de club Lazio als 'een ambitieuze subtopper die de grote clubs soms pijn kan doen'. "En een cupfighter, ze kunnen zich goed opladen voor grote duels. Deze eeuw hebben ze vijf keer de beker gewonnen."
Maar ook het 'ruwe randje' van Lazio is bij Eelco bekend. Meermaals kreeg de club de afgelopen jaren flinke straffen, vanwege racistische spreekkoren vanaf de tribune. En vijf jaar geleden raakt Italië niet uitgesproken over een actie van de harde kern van Lazio. Fans beplakken het vak van aartsrivaal AS Roma met stickers waarop Anne Frank in een AS Roma-shirt staat afgebeeld. Het bezorgt Lazio tot de dag van vandaag een extreemrechts stempel.
"Ik vind het heel jammer dat dat stempel er is", vertelt Eelco. "Ik krijg er altijd vragen over, logisch. Doodzonde dat die mensen dat doen, ik kan het niet begrijpen. Ik heb weleens racistische spreekkoren richting een speler gehoord toen ik in het stadion zat, maar het merendeel van het publiek ging toen fluiten."
"Vroeger wilde ik nog weleens verklaren waar dit vandaan komt, en dan begon ik over de geschiedenis van Italië met fascisme... Maar ik weet eigenlijk niet wat mensen bezielt die zich zo uitlaten, dus dan ga ik gedrag verklaren van personen die ik niet ken. Ik richt me op het mooie van Lazio en wat het mij biedt. Ik kan er toch niets aan veranderen, behalve in dit soort gesprekken het mooie van Lazio proberen te laten zien."
Tekst gaat verder onder de foto.
Een sfeeractie van Lazio-supporters voorafgaand aan de clash met AS Roma
Een sfeeractie van Lazio-supporters voorafgaand aan de clash met AS Roma © Federico Proietti/DPPI

Champions League-niveau

Terug naar het sportieve. Eelco vertelt over het Lazio van nu. "Vorig seizoen begon Maurizio Sarri als trainer. Het was een erg matig jaar, met weinig hoogtepunten en een krappe selectie. Maar deze zomer heeft Lazio echt een boost gekregen. De groep is breder."
"Zo was Alessio Romagnoli vorig seizoen nog de aanvoerder van AC Milan, maar hij is zijn hele leven al Lazio-fan in hart en nieren. Daarom liet hij zijn contract bij Milan aflopen om eindelijk naar Lazio te komen. De verdediging was afgelopen vier jaar echt het zorgenkindje van Lazio, maar nu zie je de eerste contouren van een veel stabielere defensie."
Tekst gaat verder onder de foto.
Alessio Romagnoli viert een doelpunt van Lazio tegen Inter (3-1 winst)
Alessio Romagnoli viert een doelpunt van Lazio tegen Inter (3-1 winst) © Federico Proietti/DPPI
"Ik denk dat Lazio dit seizoen in Italië rond de vierde plek gaat spelen en dicht tegen Champions League-niveau aan zit. Stadio Olimpico zit ook voller, de eerste drie thuiswedstrijden was het stadion met 45 duizend toeschouwers gewoon goed gevuld. Dat is veel minder geweest. Het spel dat Sarri voor ogen heeft, kan nu negentig minuten uitgevoerd worden, waar het vorig jaar in de loop van de wedstrijd inkakte. Ik denk dat Lazio een heel goed seizoen gaat draaien."
Eelco vertelt over de grootste krachten van de tegenstander van Feyenoord komende donderdag. "Een speler als Sergej Milinkovic-Savic is in Nederland niet heel bekend, maar die zou bij elke club in de basis spelen. Dat is een wereldtopper die eigenlijk iets te lang bij Lazio zit nu. Niemand durft zijn vraagprijs te betalen."
"Luis Alberto is een super creatieve aanvallende middenvelder die misschien ook wel een niveautje hoger zou kunnen spelen. Ciro Immobile, precies hetzelfde. Een spits die de afgelopen vijf jaar drie keer topscorer van Italië wordt. Lazio is een subtopper met de contouren van een topploeg."
Tekst gaat verder onder de foto.
Ciro Immobile en Sergej Milinkovic-Savic vieren een doelpunt tegen Bologna
Ciro Immobile en Sergej Milinkovic-Savic vieren een doelpunt tegen Bologna © Federico Proietti/DPPI
Desondanks heeft Eelco goed nieuws voor Feyenoord. "De Europa League is voor Lazio van een heel andere orde dan de Serie A. Al jaren. Het voelt als een verplicht nummer, als strafwerk. Lazio wil met minimale inspanning en maximaal resultaat door de groepsfase heen komen. Er zitten misschien 10-15 duizend man op de tribunes tegen Feyenoord. Dat is de ambiance van een oefenwedstrijd. Daar vervalt al een heel stuk kracht van Lazio."

Druk zetten

Waar zijn de Italianen verder kwetsbaar? Eelco heeft wel een idee. "Feyenoord is een ploeg in opbouw, maar durfde vorig jaar altijd druk te zetten. Of het nou uit of thuis was. Dat maakte de ploeg van Arne Slot zo sterk, dat ze de tegenstanders hun wil oplegden. Afgelopen zaterdag speelde Lazio tegen Napoli, dat is ook zo'n ploeg die Lazio heel erg onder druk zet. Daar heeft Lazio heel veel moeite mee. Ik ben benieuwd of Slot en Feyenoord dat gaan doen. Dat zou Feyenoord kansen bieden, want dat zijn ze bij Lazio niet zo gewend. Zeker niet in Stadio Olimpico."
De club Feyenoord staat er, volgens Eelco, goed op bij Lazio. "We hadden in mei onze hoop op Feyenoord gevestigd. Roma had al jaren geen prijs meer gewonnen, in tegenstelling tot Lazio. Daar waren we heel erg trots op. Erg vervelend dat Feyenoord die finale verloor. Verder staat Feyenoord hier bekend als een ploeg voor werkers, er is wel sympathie voor Feyenoord. In ieder geval meer dan voor Ajax."
Tekst gaat verder onder de foto.
Feyenoord-supporters tijdens de finale van de Conference League
Feyenoord-supporters tijdens de finale van de Conference League © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Sympathie voor Feyenoord in Rome. Het klinkt gek, gezien de gebeurtenissen van zeven jaar geleden. Toen vernielden Feyenoord-fans de beroemde Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen. Eelco: "Dat heeft er binnen heel Italië voor gezorgd dat Feyenoord geen goede naam heeft, je kan Italianen niet erger kwetsen dan dat je hun pronkstukken gaat afbreken."
"Maar ik kan niet zeggen dat Lazio-supporters daardoor nu tegen Feyenoord zijn. Ze vinden het een mooie club, met een mooi stadion en fanatieke supporters. Ik denk niet dat het tot rellen had geleid als ze hier waren gekomen. Ik denk dat er tussen Roma en Feyenoord meer haat en nijd zit."
Naast supporters van Feyenoord ontbreekt ook Eelco komende donderdag in Stadio Olimpico. "Ik kies ook mijn wedstrijden, als Lazio voor 60 duizend man zou spelen zou ik er zo bij zijn. Maar voor 15 duizend man... het ambianceverschil is zo groot, daar vlieg ik niet die kant voor op. Uiteraard ben ik er in De Kuip wel bij."
"Overigens denk ik dat Feyenoord in die thuiswedstrijd meer kans heeft. Dan speelt Lazio drie dagen later tegen Roma. Zelfs als Lazio zich dan nog niet voor de knock-outfase geplaatst heeft denk ik niet dat ze volle bak zullen gaan tegen Feyenoord."
Tekst gaat verder onder de foto.
Eelco onlangs met zijn 6-jarige zoon bij Lazio - Bologna
Eelco onlangs met zijn 6-jarige zoon bij Lazio - Bologna © Eelco Brandes
Komende donderdag kijkt Eelco Lazio-Feyenoord gewoon voor de tv. Alhoewel, gewoon... "Ik werk in het speciaal onderwijs en heb donderdagavond een ouderavond, die om 19:00 uur begint. Het duurt maximaal anderhalf uur, dus ik hoop dat ik op tijd klaar ben. Je hebt één keer per jaar een ouderavond... Ongekend. Maar ik ga het wel redden."
Eelco besluit met een, mogelijk enigszins subjectieve, voorspelling. "Lazio wint thuiswedstrijden in Europa bijna altijd wel met een klein verschil. Dus ik denk aan 2-1. Maar ik lees al dat Sarri veel wijzigingen overweegt. Andere keeper, geen Romagnoli en Milinkovic-Savic op de bank. Ben benieuwd hoe dat uitpakt..."
Lazio - Feyenoord begint donderdagavond om 21:00 uur en is uiteraard volledig live te volgen via Radio Rijnmond. Dennis van Eersel en Sinclair Bischop doen verslag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl