nieuws

'Grens herrie Rotterdams vliegveld bereikt'

De luchthaven Rotterdam The Hague Airport moet niet meer ruimte krijgen om geluidshinder te veroorzaken. Dat staat in een advies van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de colleges van Rotterdam, Lansingerland en Schiedam.
Wel moet er worden gekeken of de politie- en traumahelikopters naar een andere basis kunnen. In dat geval zou het vliegveld zijn bestaande geluidsruimte kunnen gebruiken om verder te groeien.
Het advies gaat nu naar de Provinciale Staten en de drie gemeenteraden. Begin juli komt er dan een definitief advies aan staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu.
De luchthaven hoopt in 2025 zo'n 2,9 miljoen passagiers te verwerken. Dat zijn er ruim een miljoen meer dan nu. Het aantal vluchten moet daardoor flink uitbreiden, maar tegenstanders zien dat niet zitten. Ze zijn bang voor geluidsoverlast.
Voorstanders zien juist kansen voor de metropoolregio, omdat uitbreiding meer werkgelegenheid en toerisme kan opleveren.
Bezwaarmakers worden door Provinciale Staten op 24 mei gehoord. Het officiële advies aan de staatssecretaris wordt op 28 juni in de provinciale vergadering vastgesteld.