ENERGIE
Obligaties voor zonnestroom uit eigen wijk gaan als warme broodjes: 'Dit is nog maar het begin'

Rotterdam ligt vol met platte daken en dat is een uitgelezen kans voor het opwekken van zonne-energie. Denk aan de daken van flats, scholen, sportzalen en wijkcentra. Bewoners grijpen deze kans en richten een energie-coöperatie op. Het gebeurt al in Rotterdam-Noord en Rotterdam-West, en nu ook in Rotterdam-Alexander. Bewoners investeren in een zonnedak op twee gymzalen. De belangstelling is groot genoeg om te gaan bouwen en nog meer daken vol te leggen met zonnepanelen.
Het ene dak is al uitverkocht en het andere dak voor twee derde. De obligaties voor zonnestroom uit de wijk bij lokale energiecoöperatie Alex Energie gaan als warme broodjes over de toonbank. Valentijn Leentvaar is één van de investeerders die samen met zijn echtgenote voor 600 euro drie obligaties heeft gekocht voor het zonnedak op de sportzaal aan het Lagelandsepad in Rotterdam-Alexander. “Ik fiets hier vaak voorbij en straks zie ik ze liggen en kan ik mijn investering in de gaten houden.”
Zijn aandeel in het zonnedak levert een rendement op van ongeveer 2,5 procent per jaar en na vijftien jaar krijgt hij zijn inleg terug. Dit rendement is mooi meegenomen maar daar doet hij het eigenlijk niet voor. Hij staat achter het idee van groene stroom opwekken in zijn eigen buurt. “We hebben hier het potentieel om energie op te wekken. Waarom zouden we daarvoor naar een commerciële partij gaan buiten Nederland, buiten Rotterdam? Nu is het van onze wijk. Dat is mijn drijfveer, dat vind ik leuk.”
Reportage over zonnedak op gymzalen in Prins-Alexander
Groots aanpakken
Binnen twee maanden zijn er voldoende obligaties verkocht voor het startsein van de bouw. Begin volgend jaar zullen de eerste zonnestralen al omgezet gaan worden in stroom. Rotterdam-Alexander is een wijk met veel platte daken en het enthousiasme is zo groot dat de lokale energiecoöperatie het grootser gaat aanpakken. “Dit is nog maar het begin. We gaan op zoek naar nog meer daken om ook die vol te leggen met zonnepanelen”, vertelt oprichter van Alex Energie, Donald van den Akker.
In het Rotterdams Klimaatakkoord is afgesproken dat 90 coöperatieve zonnedaken worden aangelegd. Dat moeten er 30 zijn op gemeentelijk vastgoed en 60 op daken van scholen, bedrijven en instellingen. Daarnaast wordt onderzocht of er zonnedaken kunnen komen op appartementencomplexen van VVE’s.
In Rotterdam-Zuid is de oprichting van de energie coöperatie Zon op Zuid inmiddels officieel. “De stukken liggen bij de notaris en Zon op Zuid staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel”, vertelt oprichter Harm de Oude. Ook zijn daar de onderhandelingen over twee daken in een vergevorderd stadium. Eentje is van de gemeente en het andere dak wordt die van het schoolgebouw van het Olympia College. Op de wachtlijst staan voldoende geïnteresseerde bewoners en de verwachting is dat de zonnedaken op Zuid in de zomer van 2023 in gebruik genomen worden. Ook op Rozenburg is een energiecoöperatie actief. Daar zijn ze op zoek naar een collectieve zonnedak.
Postcoderoos
Dit jaar springt de teller springt van vier naar tien coöperatieve zonnedaken in Rotterdam en volgend jaar komen er nog een paar bij. De ontwikkeling komt daarmee in een stroomversnelling. Een obligatie kost 200 euro en voor minima is er een instaptarief van 25 euro. Niet iedereen kan zomaar instappen, er is een voorwaarde: je moet in het postcodegebied van je energie coöperatie wonen. “Met 3066 val ik binnen de postcoderoos”, grapt bewoner Leentvaar. “Iemand uit Delft kan niet denken: oh leuk ik ga in Rotterdam investeren. Het is echt van, voor en door de bewoners.”