nieuws

Maeslantkering is 20 jaar en viert feest

De Maeslantkering bij Hoek van Holland bestaat dit jaar 20 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Deze woensdag pakt het Keringhuis uit met een rode loper en gratis rondleidingen.
Op 10 mei 1997 gaf toenmalig koningin Beaxtrix het startsignaal voor de Maeslantkering om voor het eerst uit te varen. De kering ging toen dicht, maar dat was geen officiële sluiting, want mei valt buiten het stormseizoen.
De kering, bestaande uit twee grote deuren die de Nieuwe Waterweg kunnen afsluiten, wordt elk jaar getest in het najaar. Dat is het begin van het stormseizoen, dat loopt tot april.
Rijkswaterstaat zegt dat die jaarlijkse sluiting altijd veel publiek trekt en dat dit jaar rond die dag allerlei extra festiviteiten worden georganiseerd om het 20-jarige verjaardagsfeestje te vieren.
Op deze 10 mei besteedt het Keringhuis, het publiekscentrum dat naast de waterkering ligt, uitgebreid aandacht aan de opening van het pand met een hapje en een drankje.
Bezoekers kunnen voor 20 cent naar binnen, er is een film van 20 minuten te zien, elke 20 minuten is er een rondleiding.

Sluiting Maeslantkering


Op 8 november 2007 ging de kering voor het eerst echt dicht. Het water stond erg hoog en er waaide een straffe noordwestenwind.
Het doel van de Maeslantkering is om het achterland te beschermen tegen hoogwater.

Laatste bijna-sluiting


De laatste keer dat de kering bij Hoek van Holland bijna dichtging, was begin dit jaar. Op vrijdag 13 januari bleef de hoogwaterpiek steken op 2,50 meter, net onder de kritieke 2,60 meter.