nieuws

Omwonenden Chemours eisen 50 miljoen euro

Ongeveer 500 omwonenden en ex-werknemers eisen van het Dordtse chemiebedrijf Chemours/ Dupont 50 miljoen euro als compensatie voor de jarenlange blootstelling aan giftige stoffen.
Dat bedrag dient ter vergoeding van gezondheidsschade, immateriële schade en de waardedaling van huizen in de omgeving, kondigde hun raadsman Eric Meijer van claimbureau C8-claim woensdagavond aan op een bijeenkomst in Dordrecht. Hij werkt samen met het bewonerscomité Drechtsteden Schoon.
Bij het claimbureau zouden zich inmiddels vijfhonderd gedupeerden uit Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht hebben aangemeld.
Zij vrezen dat ze gezondheidsklachten hebben opgelopen gedurende ruim 25 jaar blootstelling aan de uitstoot van allerlei stoffen. Eerst ging het om PFOA, ook wel C8 genoemd, en de laatste jaren om GenX. De stoffen worden gebruikt bij de productie van antiaanbaklagen van pannen (Teflon).
Jeroen Bruning van Chemours zegt bekend te zijn met de claims die Meier voorbereidt. Het bedrijf vreest de claims niet: "Wij hebben de overtuiging dat Chemours, destijds DuPont, altijd de veiligheid en de gezondheid van de werknemers en omwonenden hebben gegarandeerd en hebben daartoe altijd alle maatregelen genomen", aldus Bruning.

Tien jaar


Het claimbureau vraagt dat van de gedupeerden slechts een laag inschrijfbedrag, vergelijkbaar met de in de VS bekende no cure, no pay-methode. Meier verwacht dit najaar de eerste officiële stappen te zetten. Voordat alle claims zijn afgehandeld kan het wel tien jaar later zijn, aldus de jurist. Tot nu toe hebben zich 500 mensen aangemeld, maar Meier verwacht dat zich gaandeweg meer gedupeerden aanmelden. Tijdens de persavond waren ongeveer 15 gedupeerden aanwezig.