ENERGIE

Energielasten van echtpaar Kowalski van 343 naar ruim 1600 euro per maand: 'We sluiten het gas af'

Karin met een dekentje in haar woonkamer, ze wil niet herkenbaar in beeld
Karin met een dekentje in haar woonkamer, ze wil niet herkenbaar in beeld © Rijnmond
Het echtpaar Kowalski uit Rotterdam-Heijplaat had wel een fikse verhoging van hun energielasten verwacht. Van de mededeling dat ze voortaan 1653 per maand moeten betalen sloegen ze steil achterover. Ze hebben het goed, allebei een baan, maar dit bedrag is te gortig. Om schulden te voorkomen nemen ze een drastische maatregel: “We sluiten het gas zelf af.”
Toen haar man Gerard thuiskwam van zijn werk, zei Karin: “Ga maar even zitten.” Hij voelde de bui hangen en gokte op een nieuw maandbedrag van 600 euro. Hij zat er ruim duizend euro naast. “Plak er maar een één voor”, antwoordde Karin. Vol ongeloof, 'want het zal wel een foutje zijn', bellen ze met energiemaatschappij Engie. “Ik snap het niet, dit kunnen we nooit opbrengen.” Maar een vriendelijke vrouw van de klantenservice bevestigt het nieuwe maandbedrag en verontschuldigt zich: “Ik kan echt niets anders voor jullie doen.”
Resoluut en rigoureus zegt echtgenoot Gerard dat ze dit niet gaan betalen en het gas laten afsluiten. Ze gaan alleen nog stroom gebruiken. “Dit is echt absurd en we willen niet in de schulden komen voor onze energiekosten”, verduidelijkt Karin. Ze hebben allebei een baan, zij als medewerker van het crematorium in Spijkenisse en hij als logistiek medewerker in de haven. Normaal hebben ze het goed, maar dit nieuwe tarief zet alles op z’n kop. Liever zeggen ze zelf het gas op dan dat ze worden afgesloten omdat ze de rekening niet meer kunnen betalen.

Zonder verwarming, warme douche en gasfornuis

Van het gas af betekent dat het echtpaar de komende winter zonder verwarming, zonder warme douche en zonder gasfornuis moet doorkomen. Als alternatief hebben ze de open haard en een elektrisch kookplaatje. “Gelukkig hebben we onze onze dochter, zoon en schoonvader waar we af en toe kunnen douchen”, vertelt Karin.
Het gasfornuis gaat deze winter niet gebruikt worden
Het gasfornuis gaat deze winter niet gebruikt worden © Rijnmond
Het huis van de Kowalski's op Heijplaat
Het huis van de Kowalski's op Heijplaat © Rijnmond
De Kowalski’s hadden met 343 euro altijd al een vrij hoog maandtarief. Ze wonen in een vrijstaand oud huis op Heijplaat. “We zijn geen verspillers, maar hadden een hogere energierekening vanwege de tocht. Het is een oud houten huis”, verklaart Karin. Iedereen vraagt naar zonnepanelen. “Nee, die hebben we niet. Daarvoor is het nu te laat.” Hun vaste contract loopt af en voortaan moeten ze ruim vier euro betalen voor een kuub gas, bijna het vijfvoud van hun oude tarief. Geen enkele andere energiemaatschappij biedt een goedkoper tarief.
Buren gaan van 250 euro naar duizend euro per maand en een vrijgezel van 110 naar 500 euro. Het is heel erg
Karin Kowalski uit Heijplaat
Huishoudens met een vast contract betalen een tarief van ruim een jaar geleden en toen was gas nog goedkoop. Een kuub kostte rond de twintig cent per kuub en nu schommelt de prijs tussen de twee en drie euro. Dat zijn de kale tarieven. In Nederland komt daar nog energiebelasting bij en een btw van 9%. De stijging van de gasprijs heeft meerdere oorzaken, zoals het koude voorjaar van 2021, slecht gevulde voorraden en de coronacrisis. Door de oorlog in Oekraïne de sancties tegen Rusland zijn de tekorten aan gas alleen maar verder toegenomen en daardoor is gas peperduur geworden.
Van buren, vrienden en bekenden horen ze soortgelijke verhalen. De verhalen komen los nu ze zelf zo zwaar worden getroffen. “Ik hoor van buren dat die van 250 euro naar duizend euro per maand gaan, anderen gaan 800 euro betalen. Een vrijgezel hier op Heijplaat gaat van 110 naar 500 euro. Het is heel erg.”

Tegen elkaar aankruipen

De 57-jarige Rotterdamse verbaast zich dat het in Den Haag nog zo stil blijft. “Er zijn nu heel veel mensen vreselijk de dupe. Er wordt alleen maar gepraat en het kabinet komt niet met een oplossing.” In Groot-Brittannië wordt de energierekening bevroren tot een plafond van 2500 pond per jaar - omgerekend 2900 euro - en in Europa overweegt men een maximumtarief voor gas.
Karin heeft reuma en kou verergert haar klachten. Toch laat ze zich niet kisten. “Twaalf maanden zonder gas gaan we heus wel overleven”, zegt ze optimistisch. Met extra lagen thermisch ondergoed, warme dekens en de open haard aan denkt ze het wel te redden. “En we kunnen elkaar warm houden, dus het komt wel goed.”
Heb je ook te maken met een bizar hoog nieuw maandtarief en weet je niet hoe je het financieel gaat redden? Ook door alle andere gestegen kosten, zoals de boodschappen en brandstof. En wil je je verhaal delen? De redactie van Rijnmond komt graag in contact met je. We gaan zorgvuldig en vertrouwelijk om met je gegevens. Mail: marion.keete@rijnmond.nl

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl