nieuws

Tbs geëist voor doden ex-vrouw Spijkenisse

Justitie eist tbs met dwangverpleging tegen een man die zijn ex-vrouw had gedood in Spijkenisse. Hij heeft bekend dat hij de vrouw met een beeld heeft doodgeslagen, vorig jaar augustus in de Gouwestraat in Spijkenisse.
Volgens deskundigen was Ismail G. volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom eist justitie geen celstraf. De man had waanbeelden en geloofde in een complot tegen hem. "Ik dacht dat mijn ex-vrouw drugs in mijn auto wilde stoppen, om mij erin te luizen. Ik dacht ook dat zij een relatie met een ander had."
Volgens zijn advocaat heeft de man tevergeefs bij hulpverleners aangeklopt, maar zagen zij geen heil in behandeling. "Anders was deze vreselijke zaak misschien voorkomen geweest."

Dakloos


In augustus vorig jaar was de man ernstig verward. Hij was dakloos en pendelde heen en weer tussen Zwolle waar zijn moeder woonde en de woning van zijn ex in Spijkenisse. Op de fatale 25e augustus sliep hij weer een keer aan de Gouwestraat.
"Ik had last van doodsangsten en dacht dat het huis omsingeld was door de politie. Ik pakte een beeld en sloeg mijn ex-vrouw op het hoofd, gedurende langere tijd. Ik weet niet waarom ik dat deed. Dat vraag ik mij nu al negen maanden af."

Familie


Familieleden van de overleden vrouw zeggen niet zo verbaasd te zijn. Haar broer Kees las een slachtofferverklaring voor, waarbij hij de verdachte steeds recht in de ogen keek. "Wij hadden al het sterke vermoeden dat deze moord zou plaatsvinden, maar we wisten niet wanneer."
Volgens de broer was Ismail G. vaker gewelddadig geweest. "Toen mijn zus zwanger was, schopte hij haar in de buik. Want hij wilde geen meisje. Hij heeft ook gedreigd haar als kind in de brand te steken. We hebben moeder en kind meerdere keren uit huis gehaald."

Manipuleren


Anders dan de deskundigen denken familieleden dat de man wel toerekeningsvatbaar is. "Hij is een meester in het manipuleren van mensen. Ook van mijn zus, van wie hij 85.000 gulden had afgetroggeld voor een supermarkt. Dat was zogenaamd zijn droom, maar het werd een fiasco. Die droom is opgegaan in een rook van opium."
De broer had een duidelijk advies voor de rechter. "Deze man is en blijft een gevaar. Hij mag nooit meer vrijkomen." De rechter in Dordrecht doet over twee weken uitspraak.