nieuws

Nissewaard: Oudenhoorn mag naar Hellevoetsluis

Het dorp Oudenhoorn kan toch bij Hellevoetsluis gaan horen. Het college van Nissewaard is onder voorwaarden akkoord met een grenscorrectie. Een van die voorwaarden is een 'afkoopsom' van 10,9 miljoen euro.
Oudenhoorn ligt tegen Hellevoetsluis aan, maar hoort toch bij de nieuwe fusiegemeente Nissewaard. Het overgrote deel van de 1200 dorpelingen sprak zich in een referendum uit voor verandering van de situatie.
Nissewaard wil Oudenhoorn alleen los laten als daar een financiële tegemoetkoming tegenover staat. Onderhandelingen met Hellevoetsluis daarover verliepen moeizaam. De laatste tijd heeft de provincie Zuid-Holland zich daarom ook met de kwestie bemoeid.
Het college van Nissewaard wil de 10,9 miljoen euro als compensatie voor gederfde inkomsten uit bijvoorbeeld belastinggeld. Verder wil het gemeentebestuur dat de provincie in de toekomst helpt met het opknappen van oude woonwijken of het bouwen van nieuwe.
De gemeenteraad neemt volgende week woensdag een besluit over de kwestie-Oudenhoorn. Ook de raad van Hellevoetsluis moet er nog over stemmen.
Als beiden het licht op groen zetten kan Oudenhoorn begin volgend jaar al bij Hellevoetsluis horen.