ROTTERDAM

Tóch nog een editie van de Pleinbioscoop dit jaar, nadat het afgelopen zomer niet door kon gaan

Links de Pleinbioscoop toen het nog op het Museumplein was, rechts het honkbalstadion.
Links de Pleinbioscoop toen het nog op het Museumplein was, rechts het honkbalstadion. © Rijnmond
De stop van de Pleinbioscoop zorgde deze zomer voor bedroefde gezichten en onbegrip onder Rotterdammers. Het evenement moest om 23:00 uur afgelopen zijn van de gemeente en dat was onhaalbaar voor de Pleinbioscoop. Eind september kan de Pleinbioscoop alsnog doorgaan. "Op een bijzondere locatie."
Op sociale media liet de organisatie van de Pleinbioscoop vrijdagmiddag weten dat Rotterdammers dit jaar toch nog films kunnen komen kijken in de buitenlucht. Een eigen klapstoeltje meenemen is overbodig. Bezoekers kunnen namelijk plaatsnemen op de tribune van honkbalstadion Neptunus. Van 28 september tot en met 2 oktober zullen vijf films - waarvan er twee in voorpremière gaan - op groot doek te zien zijn.
"Ik kreeg een tijdje terug een WhatsApp'je van de directeur van Neptunus met de vraag of hun stadion niet een goede locatie was voor ons. Daar werd ik enthousiast van," vertelt directeur van Pleinbioscoop, Joost Maaskant. "We kunnen goed gebruik maken van de infrastructuur van Neptunus: de tribune voor het publiek staat er al. Dit maakte het voor ons praktisch en financieel gezien mogelijk om voor vijf dagen iets te organiseren."

Petitie 9.000 keer ondertekend

Ook het aanvragen van de vergunning verliep nu een stuk soepeler: "Eind september wordt het eerder donker, dus halen we nu wel de eindtijd van 23:00 uur." Per filmavond kunnen zo'n duizend bezoekers plaatsnemen op de tribunes.
Door het niet doorgaan van Pleinbioscoop Rotterdam kwamen deze zomer veel inwoners in actie om de organisatie te helpen. Zo werd de petitie 'Red de Pleinbioscoop', opgestart door een vrijwilliger van de Pleinbioscoop, door meer dan 9.000 mensen ondertekend en aangeboden in de gemeenteraad van Rotterdam. Ook kreeg de organisatie van meerdere bedrijven locaties aangeboden: "We kregen bijvoorbeeld bericht van iemand die een pand op de Maasvlakte aanbood en werden benaderd door een voormalig zwembad. We waren heel blij verrast met alle steunbetuigingen." laat Joost Maaskant weten.
Ook de vrijwilligers melden zich al in overvloed aan. Vrijwilligerscoördinator Lotte van der Zel vertelt: "Na het eerste mailtje had ik al genoeg mensen voor alle dagen. We hebben er ontzettend veel zin in!”

Dikke truien of korte broeken op de tribune

Aangezien de voorafgaande edities midden in de zomer plaatsvonden, blijft het even spannend hoe fris deze editie van de openluchtbioscoop gaat worden. "Waar we eerst een editie van negentien dagen met misschien een keer regen hadden, is dat nu wel even anders”, vertelt Van der Zel. Als het onverhoopt écht bibberen wordt, heeft ze een oplossing paraat: "Met warme chocomel gaat het wel goed komen!"
Of de pleinbioscoop volgende zomer ook weer door kan gaan blijft nog even afwachten. De petitie heeft nog geen verandering gebracht in de verstrekking van een vergunning voor de zomer. "Dat blijft een ingewikkeld verhaal met de wetswijziging van vergunningsprocedures voor evenementen. In principe is deze editie bij Neptunus eenmalig. Maar je weet het nooit", aldus directeur van pleinbiscoop Joost Maaskant.
De kaartverkoop van de herfsteditie van de Pleinbioscoop start 12 september.
Dit is een artikel van onze mediapartner Open Rotterdam.