WONEN
Rekenkamer torpedeert het woonbeleid van de gemeente Rotterdam: 'Gebaseerd op wankele cijfers'

De Rotterdamse Woonvisie, op basis waarvan de gemeente momenteel honderden huizen sloopt en bouwt, is gebaseerd op onbetrouwbare cijfers. Dat zegt de directeur van de Rotterdamse Rekenkamer Marjolein van Asselt op Radio Rijnmond na onderzoek dat ze deze vrijdag presenteerde. Het aantal goedkope huizen nam in vijf jaar tijd sterk af, terwijl het aantal lage-inkomenshuishoudens ongeveer gelijk bleef.
De Woonvisie is tot stand gekomen in 2016 en is het beleidsstuk op basis waarvan de Rotterdamse gemeente de woningvoorraad probeert aan te passen. Rotterdam zou volgens het gemeentebestuur te veel sociale huurwoningen hebben ten opzichte van het aantal Rotterdammers met een laag inkomen.
Dus was het beleid erop gericht om meer huizen te bouwen voor het midden- en hoge segment, ten koste van een deel van de goedkope woningen.
Advies: maak nieuwe Woonvisie
Alleen de cijfers onder die aannames zijn wankel, zegt de Rekenkamer. "Dat is een harde conclusie", benadrukt voorzitter van de Rotterdamse Rekenkamer Marjolein van Asselt. "We zagen dat cijfers niet altijd actueel waren, dat sommige cijfers ontbraken of dat bronnen onbetrouwbaar waren."
En juist een goede probleemanalyse is een eerste stap naar goed beleid, zegt Van Asselt. Ze beveelt de gemeente Rotterdam aan om met een nieuwe Woonvisie te komen, op basis van betere cijfers. Het is nu aan de Rotterdamse gemeenteraad om te besluiten wat er gebeurt het rapport van de Rekenkamer.
Reactie Gemeente Rotterdam: Het college spreekt haar waardering uit voor het onderzoek dat de Rekenkamer naar de Woonvisie heeft verricht. De conclusie dat het woonbeleid van de gemeente verder verbeterd kan worden onderschrijven we. Waar het beter kan, moet het beter. Het rapport van de Rekenkamer ondersteunt daarbij de door ons ingeslagen weg. Een goede samenwerking tussen de betrokken partijen zoals gemeenteraad, woningcorporaties, ontwikkelaars, huurdersorganisaties, woningzoekenden en Rotterdammers is noodzakelijk. Samen met de raad gaan we werken aan nieuw woonakkoord, dat vóór volgend jaar zomer klaar moet zijn.