OOSTVOORNE

In rijke gemeenten is armoede niet altijd zichtbaar: 'Moeders van Oostvoorne' maken noodpakketten voor kinderen

Moeders van Oostvoorne maken hulppakketten voor kinderen
Moeders van Oostvoorne maken hulppakketten voor kinderen © Rijnmond
Armoede is niet alleen een probleem in grote steden, ook in kleinere, rijke gemeenten groeit het aantal mensen dat het zelf niet meer redt. In Oostvoorne zamelen acht vrouwen al ruim tien jaar spullen in om als pakketten uit te delen aan kinderen uit arme gezinnen. Verjaardagscadeautjes, maar ook noodpakketten voor baby's en verzorgings- en schoolpakketten voor tieners. Ze zien de vraag groeien.
In een opslagruimte van zo'n 25 vierkante meter staan de kartonnen dozen en plastic zakken bijna tot aan het plafond opgestapeld. In de bananendozen en boodschappentassen zitten schriften, pennen, maar ook verzorgingsproducten als deodorant en maandverband. Een gezellig groepje moeders in Oostvoorne stelt hier op verzoek van voedselbanken op Voorne-Putten en de organisatie Pameijer hulppakketten voor kinderen samen.
Zelfs verpleegkundigen of consultatiebureau's vragen wel eens om noodpakketjes met luiers, doekjes en flessen voor pasgeboren baby's, ziet de organisatie. "Maar", zegt Ragonda, "we worden ook benaderd door mensen die gezinnen kennen die het erg zwaar hebben."

Opmerkelijk

Twaalf jaar geleden begon Bo Kaandorp met het aanbieden van gebruikt maar nog in goede staat verkerend speelgoed aan de voedselbanken op Voorne-Putten. "Ik heb gewoon mailtjes gestuurd naar allerlei voedselbanken. Daar werd zo leuk op gereageerd dat ik ermee verder ben gegaan", vertelt Bo.
Speelgoed en schoolspullen voor kinderen uit arme gezinnen
Speelgoed en schoolspullen voor kinderen uit arme gezinnen © Rijnmond
Dat Oostvoornse moeders zo'n initiatief starten, is opmerkelijk te noemen. Voorne-Putten is één van de rijkste gemeenten in onze regio. Maar er is ook een andere werkelijkheid, weet Ragonda Hage. "Er is echt een hoop armoede. Dat zie je misschien niet, maar wij merken het wel."

Anoniem

Bo Kaandorp benadrukt dat gezinnen die de steunpakketten krijgen anoniem blijven. "Wij weten zelf niet welke gezinnen het zijn. We maken alleen leuke of noodzakelijke pakketten voor kinderen en tieners die dit nodig hebben."
De spullen die ze kunnen uitdelen, krijgen de Moeders van Oostvoorne vaak van winkeliers. Maar soms hangt er ook ineens een tas met spullen bij een van de dames aan de deurkruk.
Het initiatief is een succes en groeit. Dat baart moeders Mariska en Muriel zorgen. "Het is heel erg dat het nodig is. We zijn bang dat het de komende maanden alleen maar meer gaat worden. Schrijnend is het."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl