nieuws

Donorkinderen eisen DNA van vruchtbaarheidsarts

Archieffoto
Archieffoto
Donorkinderen en hun ouders eisen alsnog DNA-materiaal van de overleden vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat. Ze denken dat de directeur van de Barendrechtse spermakliniek Medisch Centrum Bijdorp zelf donor is geweest.
De 23 mogelijke afstammelingen hebben er voor de rechtbank voor gepleit dat er DNA wordt afgenomen van Karbaats tandenborstel, scheerapparaat of steunkousen.
Advocaat Tim Bueters zegt dat hij liever niet overgaat tot het laten opgraven van het lichaam van de vorige maand overleden Karbaat. Ook wil hij de wettige kinderen van de vruchtbaarheidsarts niet dwingen om hun DNA af te staan voor een vergelijking.
De donorkinderen eisen duidelijkheid over hun afkomst. Ze reageren op geruchten dat de directeur zelf sperma heeft gedoneerd voor bevruchtingen die in zijn kliniek zijn uitgevoerd. Sommige donormoeders vinden dat hun kinderen wel erg op de man lijken.
De nabestaanden van Karbaat verzetten zich fel tegen DNA-onderzoek. Een poging van de rechter om de partijen tot een schikking te bewegen liep daarom op niets uit.
De rechtbank doet op 2 juni uitspraak in de zaak.