nieuws

Rotterdam herdenkt het bombardement

Rotterdam herdenkt zondag het Duitse bombardement dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog het centrum verwoestte. Om 13.29 uur worden twee minuten stilte in acht genomen, het exacte tijdstip waarop 77 jaar geleden de eerste bommen op de stad vielen.
Het zware bombardement duurde dertien minuten. Als gevolg daarvan ontstond een brand die een groot deel van het historische centrum van Rotterdam verwoestte.
Het bombardement en de brand kostten aan minsten 650 mensen het leven. Meer dan 80 duizend mensen raakten dakloos omdat 24 duizend huizen in de as werden gelegd.

De Verwoeste Stad

Bij het monument aan de Statenweg, ter hoogte van nummer 147, werd om 10.00 uur het ultimatum herdacht dat de Duitsers de stad oplegden.
Bij het monument 'De Verwoeste Stad' op het Plein 1940 begon om 13.00 uur de herdenking van het bombardement. Er werd onder meer een gedicht voorgedragen door stadsdichter Derek Otto.
Om 13.29 uur werden twee minuten stilte in acht genomen en werden alle klokken binnen de Brandgrens tien minuten geluid.
Op het Stadhuisplein hebben zich duizenden mensen verzameld om te kijken naar de kampioenswedstrijd van Feyenoord. Ook daar werden de twee minuten stilte in acht genomen.