FC RIJNMOND

FC Rijnmond: ‘Feyenoord heeft Sparta tegen de vlakte geslagen’

FC Rijnmond over Feyenoord - Sparta
FC Rijnmond over Feyenoord - Sparta © Rijnmond
Een wedstrijd werd het nooit echt zondag in de Kuip. Feyenoord won de stadsderby tegen Sparta heel eenvoudig met 3-0 en oud-voetballer Harry van der Laan was onder de indruk van de ploeg van trainer Arne Slot. "Als ze zo spelen, vreten ze alles onder de top-5 moeiteloos helemaal op. Die ploegen speel je allemaal naar huis. Daarboven komt meer kijken", zegt de oud-voetballer in FC Rijnmond.
Sparta had vooraf goede hoop op een resultaat in het stadion waar zelden een resultaat wordt geboekt. "Feyenoord zoekt nog naar de juiste formatie, maar ze begonnen nu zo ongelofelijk goed. Je wordt als Sparta tegen de vlakte geslagen, je gaat knock-out. Vanaf de eerste seconde zag je wat je vorig jaar regelmatig zag. Met de juiste manier van druk zetten, pressie spelen. En iedereen deed mee bij Feyenoord. Sparta kwam er helemaal niet aan."
Alleen in de tweede helft leefde Sparta even kort op. "Met Koki Saito was de start van de tweede helft erg goed", vindt Ruud van Os. "Maar dat duurde zes minuten en toen was het over." Harry van der Laan: "Saito is een rasvoetballer. Hoe hij invalt in een lastige wedstrijd. De beste speler van de selectie van Sparta, denk ik."

Igor Paixão maakt indruk

Het Feyenoordlegioen maakte zondag in de Kuip kennis met een aantal nieuwelingen. Zo gaf Igor Paixão de assist op de 3-0 van een andere invaller, Santiago Gimenez. "Hij kan een publiekslieveling worden. Ik vind dat de Zuid-Amerikanen goed acclimatiseren. En Paixão kan de nieuwe Sinisterra worden. Hij heeft explosiviteit, slimmigheid en overzicht", aldus Van der Laan.
Dat bewees de aanwinst bij die eerdergenoemde 3-0 van Gimenez, die een echte spitsengoal maakte. "In zijn manier van bewegen voor het doel is Gimenez veel beter dan Danilo", vergelijkt Van der Laan de spitsen van Feyenoord met elkaar. "Gimenez is meer een echte spits, maar Danilo is iets verder in het concept van de coach."
Dat vindt ook Sinclair Bischop: "Danilo is meevoetballend beter. Sommige tegenstanders vragen wel misschien meer om Danilo, andere om Gimenez. En de trainer kijkt vaak naar koppeltjes."
Ruud van Os vindt opnieuw dat trainer Arne Slot indruk maakt. "Met zes nieuwelingen in de basis, zeven op de bank. Als je daar chocola van moet maken op korte termijn, dat is best knap. Lazio Roma was een stapje te ver, maar in de eredivisie kan Feyenoord echt wel ver gaan komen."

Kanonnenvoer

Van de kansloze nederlaag van Sparta op Zuid is Van Os niet geschrokken. "We zijn het gewend om als kanonnenvoer naar de grote stadions te gaan. Sparta heeft zes wedstrijden gespeeld. Verloren van de topclubs, twee keer gewonnen van concurrenten en gelijk tegen een middenmoter. Sparta doet het dan naar behoren."
Sinclair Bischop: "Ik denk wel dat Sparta zichzelf overschat heeft. Het was vorige week geweldig tegen Volendam, er was gewonnen van Go Ahead Eagles, twee overwinningen op rij, dan sluipt er iets in van: we zijn beter dan we zelf denken." Van der Laan: "Het is moeilijk om aan te haken als je minder bent. En die snelle 1-0 was een dreun, Feyenoord voelde zich happy en bleef doorgaan."

Dilrosun op '10'

Bij Feyenoord voelde ook Javairô Dilrosun zich duidelijk happy op '10' als vervanger van de geblesseerde Sebastian Szymanski. Als het aan Van der Laan ligt staat hij daar niet te vaak. "Ik zou altijd voor Szymanski gaan op de langere termijn. Echt een basisspeler. Hij heeft een intelligent linkerbeen, is explosief. Die jongen kan je bijna niet passeren, zeker niet als hij geacclimatiseerd is."
En zo verwacht Bischop dat Slot op de linksbackpositie, waar al veel spelers hebben gestaan in de eerste weken van dit seizoen, uiteindelijk kiest voor Marcos Lopez. "Je zag gelijk die interactie met Paixão. En hij is comfortabel aan de bal. Er moet wel een keuze gemaakt worden, die valt op Lopez."
Kijk hieronder naar FC Rijnmond: