GORINCHEM

De buurt is ontsteld na de vondst van twee doden Gorkum: 'Dit verwacht je niet in je wijk'

De bloemen die zijn neergelegd aan de Hendrik Verschuringstraat
De bloemen die zijn neergelegd aan de Hendrik Verschuringstraat © Rijnmond
De verslagenheid is groot na het drama in de Hendrik Verschuringstraat in Gorinchem. Daar werden zondag twee lichamen gevonden van een man (48) en een vrouw (54). "Je wenst het niemand toe", klinkt het een dag na de trieste gebeurtenis.
Aan het woord is buurtbewoner Aina. Ze kwam gisterenavond rond 20:00 uur thuis. Eerst is er nog onduidelijkheid over datgene wat er bij haar in de straat aan de hand is. "Ik moest zelfs toestemming vragen om in mijn eigen huis te komen. Alles was dicht. Ik moest naar binnen, maar dat mocht niet zomaar", vertelt ze.
Er zou iets met gas in de woning zijn. Later hoorde Aina dat haar buurvrouw om het leven was gekomen. "Het is bizar en triest", zegt ze.

Dun dametje

Buurtbewoner Els woont een eindje verderop in de straat. "Ik kende de bewoonster van gezicht en ben ook wel eens bij haar thuis geweest. Het was een lieve dame. Een beetje verlegen. Een dun dametje, zeiden wij dan." Volgens haar was haar overleden buurvrouw 'een rustige vrouw' met een baan, een poes en drie vogeltjes.
De deur is verzegeld en de bloemen liggen voor het huis waar het drama zich afspeelde
De deur is verzegeld en de bloemen liggen voor het huis waar het drama zich afspeelde © Rijnmond
Na haar scheiding in 2008 woonde het vrouwelijke slachtoffer alleen in het huis in de Hendrik Verschuringstraat. Daarvoor zou ze samen hebben gewoond. "Maar dat was niet prettig, dus zijn ze uit elkaar gegaan", zegt Els. De afgelopen jaren was ze alleen. "Pas gisteren hoorde ik dat ze onlangs een nieuwe vriend had, maar dat wist ik niet."
Het huisje waar de lichamen van de man (48) en vrouw (54) in Gorinchem werden gevonden
Het huisje waar de lichamen van de man (48) en vrouw (54) in Gorinchem werden gevonden © Rijnmond
Aina zegt dat de overleden vrouw niet veel over haarzelf vertelde. Het slachtoffer werkte bij een zorginstelling en had het volgens haar buurvrouw echt naar haar zin. "Ze was volgens mij een vrolijk iemand, maar ik vond haar wel een breekbaar persoon."

'Het is hier een dorp'

De buurt is duidelijk geschrokken en heeft veel vragen over het drama. Dat het uitgerekend in hún straat heeft plaatsgevonden, kan er bij Aina en Els niet in. "Er gebeurt bijna niks gelukkig. Nu zoiets, zo groot. Het is een beetje schrikken", zegt Aina.
"Het is hier een dorp. Je kent elkaar", vult Els aan. "Ik kijk niet op haar deur, dus weet niet wie ze over de vloer heeft. Maar mij is niet bekend dat daar onrust was of rare gasten. Helemaal niet. Ze had prima contact met de buren."
De politie doet een dag na het drama haar werk in de Hendrik Verschuringstraat in Gorinchem
De politie doet een dag na het drama haar werk in de Hendrik Verschuringstraat in Gorinchem © Rijnmond
Voor Els komt dit misdrijf duidelijk onverwacht. Speculeren wil ze niet. "Het is natuurlijk verschrikkelijk. We zijn er allemaal van ontsteld. Het is heel erg. Je verwacht het niet in je eigen wijk."
De dood van haar buurvrouw maakt indruk op Els. "Het is heel tragisch: een jonge vrouw van 54. Ik probeer er zo min mogelijk met mensen over te spreken, maar dat doe je natuurlijk wel. Het is triest en treurig."