nieuws

Vleermuis vertraagt mogelijk aanleg van windpark Oude Maas

Een vleermuis. Archieffoto
Een vleermuis. Archieffoto
De gemeente Binnenmaas moet wachten met een besluit over het windpark Oude Maas. Eerst moet duidelijk zijn hoe kan worden voorkomen dat de ruige dwergvleermuis het loodje legt als gevolg van de molens. Dat adviseert een commissie van de gemeente die de milieueffecten onderzoekt.
De ruige dwergvleermuis is een beschermde diersoort. Het dier haalt zijn voedsel uit het gebied bij de Heinenoordtunnel waar straks het windmolenpark moet verrijzen.
Uit onderzoek van Binnenmaas blijkt dat de vleermuis grote delen van het jaar in de buurt van de windmolenlocatie verblijft. Het dier is actief van zonsondergang tot zonsopgang.
In het voorontwerpbestemmingsplan van het windpark wordt al rekening gehouden met het stilzetten van de turbines om te voorkomen dat dieren door de wieken worden geraakt. Maar hoe vaak en hoe lang dat moet duren, is nog niet vastgesteld.
De milieueffectcommissie merkt ook op dat het plaatsen van de vijf windmolens ten koste gaat van de natuur. Het bijbehorende natuurcompensatieplan is nog niet af. Dat moet ook eerst worden geregeld voor het windpark kan worden aangelegd.
Bij de Heinenoordtunnel moeten vijf windmolens van maximaal 187 meter hoog worden gebouwd. De gemeenteraad van Binnenmaas is akkoord gegaan met het voorontwerpbestemmingsplan.
In de zomer moet het ontwerpbestemmingsplan klaar zijn. Mensen en organisaties kunnen daar vervolgens op reageren.