nieuws

NL-Alert tijdens huldiging verbaast ook experts

Het versturen van een NL-Alert om mensen te waarschuwen de Rotterdamse binnenstad te mijden zorgde maandag voor veel verbazing. Niet alleen regende het klachten op Twitter van smartphonebezitters, ook sommige experts fronsen hun wenkbrauwen.
Onderzoeker Kenny Meesters van de TU Delft betwijfelt of een NL-ALert wel het meest geschikte middel is om preventieve oproepen te verspreiden.
"NL-Alert is een krachtig middel om een signaal af te geven aan een grote groep mensen", zegt Meesters. Maar de hulpdiensten kunnen in de noodmelding weinig tekst kwijt.
"Mensen willen toch weten op welke manier ze actie kunnen ondernemen. Wat moeten mensen doen die onderweg zijn naar de binnenstad? Gaan die omdraaien op basis van zo'n NL-Alert? En wat moeten de mensen doen die al in de binnenstad zijn?"
Volgens Meesters zijn er voor dit doel betere middelen voorhanden dan een NL-Alert. Hij denkt aan social media.
Bovendien associëren mensen het NL-Alert toch met calamiteiten. Wie op zijn telefoon de melding in het Engels krijgt, leest: Emergency Alert: Extreme. "Dat wekt verbazing", zegt Meesters. Mensen associëren het NL-Alert volgens hem met wat vroeger het luchtalarm was.