FEYENOORD

Feyenoord-scout en Oostenrijk-kenner Bernard Schuiteman: 'Sturm Graz heeft respect voor Feyenoord'

Bernard Schuiteman
Bernard Schuiteman © Grasshopper Club Zurich
Feyenoord treft donderdag met Sturm Graz geen onbekende tegenstander. In 2000 stonden beide clubs al eens tegenover elkaar in de laatste voorronde van de Champions League. En voor Feyenoord-scout Bernard Schuiteman is de ploeg uit Graz zeker geen onbekende. De voormalig verdediger van Feyenoord woont in Oostenrijk en scout voornamelijk in die competitie. En dus kan hij als geen ander de sterktes en de zwaktes opnoemen van de huidige nummer drie uit de Oostenrijkse competitie.
Feyenoord en Oostenrijk zullen voor altijd aan elkaar verbonden blijven. Aan de hand van de Oostenrijkse trainer Ernst Happel behaalde Feyenoord met het winnen van de Europacup 1 in 1970 de mooiste prijs uit de clubhistorie.
Maar op sportief gebied waren wedstrijden tegen clubs uit Oostenrijk vaak een kwelling voor Feyenoord. Twee jaar geleden blameerde de Rotterdammers zich tegen het nietige Wolfsberger AC door in de Kuip met 4-1 te verliezen en in Klagenfurt met 1-0 kopje onder te gaan.
In 1996 dwarsboomde Rapid Wien voor Feyenoord de weg naar de finale van de Europacup II. In de halve finale speelde Feyenoord thuis met 1-1 gelijk om in de return van de halve finale van het Europese avontuur met 3-0 te verliezen in de hoofdstad van Oostenrijk. Met Carsten Jancker als Rotterdamse beul. De Duitser nam alle treffers van Rapid Wien voor zijn rekening.
En ook de tegenstander van donderdag, Sturm Graz, deelde ooit al een mokerslag uit in de Kuip. In 2000 hielden de Oostenrijkers Feyenoord uit de Champions League. Na een kleine 2-1 nederlaag in Graz bleef Feyenoord in De Kuip steken op 1-1 en dat betekende dat niet Feyenoord, maar Sturm Graz uitkwam in het miljoenenbal.

Goed geïnvesteerd

Het huidige elftal van Sturm Graz werd vorig seizoen knap tweede achter kampioen Red Bull Salzburg en staat momenteel op de derde positie. Voormalig-Feyenoorder Bernard Schuiteman weet precies waar de kracht ligt bij de opponent van Feyenoord komende donderdag.
"Het is een jonge ploeg waar de hand van de technisch directeur enorm zichtbaar is. Ze zijn zich ervan bewust dat ze moeilijk kunnen opboksen tegen het grote Red Bull Salzburg en Rapid Wien", zegt Schuiteman tegenover Rijnmond.
"Dan moet je slim zijn door goed te scouten. Jonge spelers halen met potentie en deze op het juiste moment weer verkopen. Daar hebben ze goed in geïnvesteerd. Ze hebben wel een as met vijf of zes ervaren spelers, maar de rest is vrij jong. Dat blijkt goed in elkaar te passen'."
Highlights van Austria Klagenfurt-Sturm Graz van afgelopen zondag, waarin oud-Spartaan Emanuel Emegha de 0-2 maakte. Tekst gaat verder onder de video.
Net als Feyenoord haalt dus ook Sturm Graz jonge spelers met als doel die voor veel geld te verkopen. Sturm Graz verkocht deze zomer Rasmus Højlund voor 17 miljoen euro aan Atalanta Bergamo. En dan te bedenken dat hij pas een paar maanden daarvoor voor 2 miljoen euro was opgepikt. Wat dat betreft verschilt die opvatting en filosofie niet met die van het huidige Feyenoord.
Maar op het gebied van speelstijl staan er donderdag wel twee totaal verschillende clubs tegenover elkaar. "Zij kiezen heel snel voor diepte. Als ze de bal hebben veroverd, dan zijn er altijd drie spelers die gelijk naar voren sprinten. Dat is ook een van de redenen dat ze Emanuel Emegha hebben gehaald en hij daar goed functioneert", aldus Schuiteman.

Emegha

Schuiteman noemt al de naam van de oud-Spartaan, die deze zomer is neergestreken in Graz. Emegha maakte al indruk in Oostenrijk met zijn winnende treffer vorige week tegen FC Midtjylland en ook afgelopen weekend was de rappe aanvaller trefzeker. Toch is hij volgens Schuiteman nog niet de absolute blikvanger van Sturm Graz.
"Emegha zit er pas kort. Hij speelt soms ook nog in het tweede elftal om aan zijn minuten te komen, maar nu maakt hij wel zijn doelpunten als hij erin staat. Emegha is gewoon lastig te bespelen. Hij werkt hard en gebruikt zijn lichaam en snelheid goed''.
In Oostenrijk is Feyenoord nog altijd een grote naam en volgens Schuiteman schalen ze in de groep Feyenoord en Lazio Roma hoger aan. ''Er is wel respect voor Feyenoord, maar ze spelen nu alweer voor het tweede jaar Europees en hebben zeker door de overwinning op FC Midtjylland het gevoel dat ze kunnen verrassen."
Ook voor Feyenoord-verdediger Gernot Trauner is er vanuit Oostenrijk veel respect. "In Oostenrijk werd Trauner altijd al heel erg gerespecteerd. Ze weten wat hij kan. Maar dat hij nu al soms aanvoerder is van Feyenoord en dat hij afgelopen seizoen bovenaan in verschillende klassementen eindigde, kwam misschien wel voor sommige als een verrassing'', aldus Schuiteman, die verantwoordelijk is voor de transfer van Trauner naar Feyenoord.
Highlights van Sturm Graz-Midtjylland in de Europa League, waar Emanuel Emegha het winnende doelpunt maakte. Tekst gaat verder onder de video.
Zelf is Schuiteman bescheiden over zijn rol bij de komst van Trauner naar Feyenoord. ''Iedereen zegt 'Trauner en Hancko, die komen uit de koker van Schuiteman'. Maar dat vind ik altijd wel een beetje vervelend, omdat we met de scouts het echt gezamenlijk doen. Natuurlijk ken ik ze, omdat ze onder mijn gebied vallen. Maar we hebben het beleid dat alle scouts daarna hun mening geven en zo'n speler beoordelen."
"En als er iemand niet positief over iemand is, dan komt zo'n speler niet. Dus we doen het echt met zijn allen, omdat iedereen daarna zo'n speler bekijkt en er zijn mening over geeft. Zo verlaag je ook het risisco van een miskoop of dat je fouten maakt. Dus onze scouting is altijd teamwork'', benadrukt de voormalig verdediger van Feyenoord.

Breed gedragen

En dus komen er alleen maar spelers bij Feyenoord binnen als dat breed wordt gedragen door alle scouts en ook door hoofdtrainer Arne Slot. Schuiteman vindt dat niet frustrerend, want het kan voorkomen dat een speler waarin Schuiteman het enorm ziet zitten, niet komt vanwege een mening van een collega. ''Je weet ook dat als ze wel zouden beslissen een speler te nemen, terwijl er bij andere twijfels zijn, dat je hoofd wel op het hakblok ligt'', zegt Schuiteman.
''Tot nu toe zitten we ook wel vaak op een lijn. Met bijvoorbeeld Frederik Aursnes las ik dat hij was binnen gekomen via scout Bjarne Hansen, omdat hij in Scandinavië woont. Maar wij hebben toen als scouting met de hele groep ons sterk gemaakt voor zijn komst. Iedere scout zei: 'Deze jongen, dat is hem'. Die moet komen. En dat is dan wel leuk."
Highlights van Sturm Graz-Altach (4-0) in de competitie. In dat duel maakte oud-Spartaan Emegha zijn eerste twee goals voor Sturm Graz.
Schuiteman is nu anderhalf jaar werkzaam als scout van Feyenoord en het lijkt erop dat de keuze van voormalig technisch directeur Frank Arnesen om de scouting te herinrichten een goede keuze is geweest. ''Toen ik nog voor andere clubs werkte, vond ik het altijd wel frappant dat Feyenoord zo'n kleine scouting had. Niet op het gebied van kwaliteit, maar wel wat betreft aantallen. Ik denk dat Frank Arnesen dat wel goed had gezien, dat er veel meer was uit te halen."
Deze zomer was Schuiteman dus nauw betrokken bij alle vijftien aanwinsten, waarbij opvalt dat de meeste spelers uit het buitenland kwamen. ''Het is gewoon de markt. Nederlandse jongens komen ook naar voren via de rapporten, maar wij kijken naar de gehele markt. Als wij dan bijvoorbeeld in Frankrijk een speler zien die beter, jonger of goedkoper is, dan moeten wij dat melden. Dat is onze functie."
"En dan is het aan de club wat ze daar mee doen. En als een buitenlander goedkoper is, zou het kunnen dat daar dan de keuze op valt. Maar over die vele buitenlandse spelers bij Feyenoord vind ik dat dat ook niet overdreven moet worden", zegt Schuiteman.

No nonsense

"Tegen Sparta zag ik een leuk elftal spelen waarbij het publiek genoot. Neem bijvoorbeeld Trauner. Hij kan er niets aan doen dat zijn wieg 900 kilometer buiten Rotterdam stond. Maar als er iemand is die bij Feyenoord en Rotterdam past, is het wel Trauner. Hij presteert en verder no nonsense. Een gewoon normale jongen, die als hij vrij is met zijn kinderen op de fiets naar Diergaarde Blijdorp gaat. Dan maakt het toch niet uit of er in zijn paspoort in plaats van NL, AT staat."
Schuiteman is zelf donderdag aanwezig in de Kuip bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Sturm Graz en verwacht een Rotterdamse zege. ''Ik denk dat het 3-1 wordt. Kwalitatief gezien zijn wij beter. Het voordeel met deze selectie is dat er meer keuze is voor de trainer vergeleken met vorig seizoen. Dus ook tactisch kun je het over een andere boeg gooien met het inbrengen van andere kwaliteiten."
De Kuip is donderdag niet helemaal vol, omdat Feyenoord een straf uitzit. Een groot gedeelte van de gele-zijde moet leegblijven van de UEFA. Het uitvak zit wel vol met minimaal 1200 fans uit Oostenrijk. ''Sturm Graz behoort samen met Rapid Wien wel tot de clubs met de meeste en fanatiekste supporters. Ze hadden zelf wel meer kaartjes kunnen en willen verkopen voor de wedstrijd in de Kuip'', zegt Schuiteman.
Filmpje over de supporters van Sturm Graz, die aardig fanatiek zijn.