nieuws

AEX schommelt tussen winst en verlies

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond dinsdag tegen het einde van de ochtend licht in de min. De hoofdgraadmeter op het Damrak schommelde in de ochtendhandel tussen winst en verlies. Beleggers kregen flink wat macro-economische cijfers voor de kiezen.
De AEX noteerde richting het middaguur 0,1 procent lager op 534,81 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 797,63 punten. Parijs verloor 0,4 procent en Frankfurt leverde 0,1 procent in. Londen steeg juist 0,6 procent.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) liet weten dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 3,4 procent is gegroeid op jaarbasis. Dat is de sterkste groei sinds 2008. Verder kwamen onder meer ook cijfers over de groei van de economie van de eurozone en het Duitse beleggersvertrouwen.
In de AEX was DSM de grootste daler met een min van 1,8 procent. Het speciaalchemieconcern ging maandag nog 3,5 procent omhoog vanwege overnamenieuws rond farmaceut Patheon, die voor een derde in handen is van DSM. De kopgroep in de hoofdindex werd gevormd door Galapagos, KPN en Gemalto met plussen tot 0,9 procent.
Verzekeraar ASR ging aan kop in de MidKap met een koersstijging van 1,2 procent. Philips Lighting en bouwer BAM sloten de rij bij de middelgrote fondsen met minnen van 1,4 procent.
Bij de kleinere fondsen in Amsterdam won biotechnoloog Pharming 1,8 procent. Het bedrijf heeft een nieuwe financieringsfaciliteit van 100 miljoen dollar gesloten die voordelen biedt voor de onderneming.
In Londen sprong telecomgigant Vodafone bijna 4 procent omhoog, na bekendmaking van jaarcijfers en positieve vooruitzichten. De Britse prijsvechter easyJet dook 5,3 procent in het rood na een fors verlies in de eerste helft van het gebroken boekjaar.
De euro was 1,1037 dollar waard, tegen 1,0983 dollar bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 0,6 procent omhoog tot 49,16 dollar. Brent klom 0,6 procent tot 52,14 dollar per vat.