nieuws

'Dit was het enige dat Blokker nog kon doen'

Blokker in Vlaardingen
Blokker in Vlaardingen
"Het afstoten van winkelketens is de meest kansrijke keuze voor Blokker", zegt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Als dochterbedrijven niet meer levensvatbaar zijn, dan kun je ze beter verkopen."
Dinsdag werd bekend dat Blokker flink gaat reorganiseren. Niet alleen verkoopt Blokker alle winkels waar geen Blokker op de gevel staat. Ook sluit het concern honderd Blokkerwinkels die slecht lopen.
Molenaar denkt dat de rigoureuze maatregelen Blokker er weer bovenop kunnen helpen. Het concern is sinds 2015 bezig om Blokkerfilialen te restylen. De winkels krijgen een nieuw logo en een nieuwe inrichting. De vestigingen die zijn verbouwd, laten volgens Molenaar weer groeicijfers zien.
Blokker wijt de malaise aan de opkomst van webwinkels, maar dat is niet helemaal terecht, denkt de deskundige van de Erasmus Universiteit.
Mensen die shoppen willen niet alleen spullen kopen, maar zoeken ook een belevenis. Ook de concurrentie van discountketen Action is groot.
Of ketens als Xenos, Big Bazar, Leen Bakker en Intertoys nog levensvatbaar zijn, weet Molenaar niet. Kopers moeten er heel veel geld in steken om ze weer rendabel te maken.