nieuws

Kamer wil geen Turks referendum over doodstraf in Nederland

Rellen bij het Turkse consulaat op de Westblaak (Archieffoto)
Rellen bij het Turkse consulaat op de Westblaak (Archieffoto)
De Tweede Kamer wil dat het kabinet alles uit de kast haalt om te voorkomen dat er in Nederland een referendum wordt gehouden over de herinvoering van de doodstraf in Turkije.
Een eerder Turks referendum leidde afgelopen voorjaar tot ongeregeldheden in Rotterdam. Er ontstond toen een diepe crisis in de Turks-Nederlandse verhoudingen.
Dat referendum ging over het uitbreiden van de bevoegdheden van president Erdogan. Een Turkse minister mocht bij het consulaat op de Westblaak in Rotterdam de daar verzamelde Turkse Nederlanders niet toespreken.

Doodstraf


Het nieuwe referendum gaat over het invoeren van de doodstraf in Turkije. Het kabinet heeft begin mei al gezegd niet mee te willen werken aan zo'n referendum.
Als president Erdogan zich daar niets van aantrekt, dan gaat het kabinet op zoek naar mogelijkheden om de volksraadpleging te verbieden.
De Duitse regering heeft Turkije al verboden om in Duitsland stembureaus in te richten voor het referendum over de doodstraf. Ook Oostenrijk denkt aan een verbod.