HARINGVLIET

Duizenden vogels dood door vogelgriep, blauwalg en botulisme: 'We hebben vandaag 500 kadavers uit het Haringvliet gehaald'

Groene smurrie door blauwalg op de oever en aangespoelde kadavers van watervogels
Groene smurrie door blauwalg op de oever en aangespoelde kadavers van watervogels © Zwanengroep Zuid-Holland
Rampspoed trekt over de wateren in Zuid-Holland. Duizenden vogels stierven aan vogelgriep, blauwalg en botulisme in het water. "Vandaag hebben we al vijfhonderd dode vogels uit het Haringvliet gevist."
Al maanden rijdt Edwin Vosselman van Zwanengroep Zuid-Holland langs de wateren in in de provincie, van Hellevoetsluis tot Gouda, om te monitoren of er dode vogels liggen. Vanwege de vogelgriep, legt hij uit. "Of blauwalg en botulisme. Dat weten we niet precies."
Door de warmte deze zomer stond het water lager dan normaal en in baaien bij eilandjes in het Haringvliet waar het water nauwelijks beweegt, is de kans op botulisme en blauwalg dan groot. Waarschijnlijk is dat nog steeds aanwezig. "Er ligt een groene smurrie op het water. Het is nu wat minder geworden door de stroming in het Haringvliet, maar aan de oever en op de stenen langs de kant zie je het nog."
Dode vogels rapen aan het Haringvliet
Dode vogels rapen aan het Haringvliet © Zwanengroep Zuid-Holland

Aanlandige wind

De wind waait deze woensdag naar het land toe. Daardoor spoelen gestorven zieke vogels massaal aan. "Vandaag hebben we er zeker al vijfhonderd uit het water gehaald", zegt Vosselman.
Het gaat om zwanen, ganzen, eenden, reigers, sternen, meeuwen, aalscholvers en de niet zo vaak voorkomende casarca, een bruinachtig eendje.
Dood en verderf heerst al maanden onder de vogels, zegt Vosselman. "Deze winter in februari gingen er veel vogels dood aan de vogelgriep. Door het warme weer kwamen daar blauwalg en botulisme bij."

Vossen lopen ook risico

Enkele maanden geleden reed Vosselman naar de Korendijkse slikken, een broedgebied voor allerlei soorten watervogels. "Daar lagen ook al veel dode vogels. Ik heb Natuurmonumenten gebeld om te zeggen dat ze de dode dieren moeten weghalen", zegt Vosselman. Als de kadavers blijven liggen, vreten roofdieren zoals roofvogels en vossen ze aan. "Die worden dan ook ziek."
Van collega's bij andere vogelopvangen in Nederland heeft Vosselman gehoord dat er vossen ziek geworden zijn doordat ze door ziekte gestorven vogels hadden opgegeten.
De stenen aan de oever zijn bedekt met gifgroene drab
De stenen aan de oever zijn bedekt met gifgroene drab © Zwanengroep Zuid-Holland

Zeker duizend levende vogels gedood

De afgelopen acht maanden heeft Vosselman al zeker duizend zieke vogels die nog leefden van het water gehaald. "Je ziet ze dan in hun eentje rond dobberen. Sommige zijn blind geworden. Die brengen we dan naar een vogelopvang waar medewerkers ze laten inslapen."
Een echte oplossing om de vogels te redden ziet Vosselman niet, al kan de natuur wel helpen. Het wordt herfst. Dan daalt de temperatuur en verdwijnen blauwalg en botulisme uit de wateren. "Maar vogelgriep niet. Dat is er ook in de winter. Dan zitten veel vogels bij elkaar en besmetten ze elkaar."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl