GORINCHEM

Dode man in Gorinchem stak eerder een vrouw neer en sneed zondag de keel van Ingrid door, zegt broer

De politie doet onderzoek in de woning waar twee doden zijn aangetroffen
De politie doet onderzoek in de woning waar twee doden zijn aangetroffen © ZHZ Actueel
De man, die zondag dood werd gevonden in de Hendrik Verschuringstraat in Gorinchem, stak eerder de eigenaresse van een zorgboerderij in de Achterhoek neer. Dat meldt de krant De Stentor. De broer van het vrouwelijke slachtoffer zegt dat hij zijn zus Ingrid zondag met doorgesneden keel aantrof.
Dit is wat er tot nu toe bekend is geworden over de tragedie in de Hendrik Verschuringstraat:

Dode personen hadden relatie

In een huis in de Hendrik Verschuringstraat vindt de politie zondag aan het begin van de avond twee doden. Het gaat om een man van 48 en een vrouw van 54 jaar. Buurtbewoners zeggen dat het om een stel gaat en dat de vrouw de man onlangs uit huis had gezet. Er hangt een gaslucht in de woning, maar de politie gaat ervan uit dat dit niet de doodsoorzaak is. De avond ervoor zou er ook politie aan de deur hebben gestaan. Het koppel zou toen hebben gezegd dat er niets aan de hand was, waarna de politie weer vertrok.

'Keel doorgesneden'

Het vrouwelijke slachtoffer blijkt Ingrid Folles te heten. Volgens haar broer Rinus, die zondagavond gelijk met de politie in de woning was, lag zij in het huis met een doorgesneden keel. Rinus is ervan overtuigd dat zij door haar (ex-)partner om het leven is gebracht. De politie zegt hier niets over, omdat het onderzoek nog loopt.
Ingrid werkte in de zorg en was volgens buurtbewoners een slanke, beetje verlegen vrouw met een poes en drie vogeltjes.
Vanaf haar scheiding in 2008 woonde ze alleen in het huis. Daarvoor zou ze samen hebben gewoond. "Maar dat was niet prettig, dus zijn ze uit elkaar gegaan." Sinds kort zou Ingrid een nieuwe relatie hebben gehad met de man, die ook dood in het huis lag. Broer Rinus had haar nog voor de nieuwe lover gewaarschuwd. "Ik vroeg haar of dit allemaal wel zo’n goed idee was. Nu is ze dood”, zegt hij geëmotioneerd tegen De Stentor.
Het huis waar Ingrid sinds 2008 woonde
Het huis waar Ingrid sinds 2008 woonde © Rijnmond

Dode man had strafblad


De dode man is volgens de krant Fred W. Een man met een strafblad. In 2019 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar voor het neersteken van de eigenaresse van zorgboerderij Vergeet-mij-nietjes in de Achterhoek. Na de steekpartij verwondde hij ook zichzelf. W. moest zich van de rechter laten behandelen in een kliniek.
De voormalig alcoholverslaafde, die leed aan PTSS en een autistische stoornis, woonde voor de steekpartij op de zorgboerderij en was daar gelukkig, vertelden zijn ouders rond de rechtszaak aan De Stentor. Maar de drank stond op de boerderij voor het grijpen en met Fred ging het weer mis. "Terwijl hij al een paar jaar helemaal clean was."
Fred W. zou de eigenaresse van de zorgboerderij hebben neergestoken, omdat zij er volgens hem een rommeltje van maakte. Hij had op de avond dat hij toesloeg twaalf halve liters bier op.
De eigenaresse van de zorgboerderij werd ook veroordeeld. Maar voor iets anders: seks met cliënten, onder wie een minderjarige. In januari vorig jaar kreeg ze een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden voor deze ontucht. Het was een van de feiten waaraan Fred zich had geërgerd.
Eind augustus dit jaar was Fred bij Ingrid in Gorinchem ingetrokken. Zij zou hem uit huis hebben willen zetten, wat Fred niet pikte.
Forensische Opsporing doet onderzoek in de woning in Gorinchem
Forensische Opsporing doet onderzoek in de woning in Gorinchem © Nieuws op Beeld

Burgemeester toont medeleven

Burgemeester Melissant toont zich kort na de ontdekking van het drama betrokken. Ze stuurt een tweet de wereld in, waarin ze alle betrokkenen én de hulpdiensten veel sterkte wenst.
Mensen die in de directe omgeving van de Hendrik Verschuringstraat wonen hebben inmiddels een brief gekregen van de burgemeester. Daarin schrijft zij onder meer: "Ik kan mij voorstellen dat deze tragische gebeurtenis indruk op u heeft gemaakt". Wie over het drama wil praten, kan volgens haar het best contact opnemen met zijn of haar huisarts. Voor de direct betrokkenen is slachtofferhulp geregeld.