CRISIS

Bewoners tiny houses in Rotterdam ontlopen torenhoge rekeningen: 'We merken niets van de energiecrisis'

Thijs van Dalen woont nu een jaar in zijn tiny house in Rotterdam-Zuid. De Kleine Burg werd vorig jaar de eerste tiny housegemeenschap van de stad en is niet aangesloten op het water-, stroom- en gasnet. Thijs vangt dan ook regenwater op om daar zijn drinkwater uit te filteren. En de energie van de zon? Die wordt met zonnepanelen omgezet in elektriciteit. Een energierekening heeft hij daarom eigenlijk niet eens.
"We hebben geluk dat we voor het grootste gedeelte zelfvoorzienend zijn en dus niets merken van de energiecrisis. Hoewel onze drijfveer wel echt vanuit duurzaamheid komt, is het in dit geval wel een financieel voordeel inderdaad", zegt Thijs.
Dat het niet altijd even makkelijk is om zo zelfvoorzienend te leven, geeft hij meteen toe. "De grootste uitdaging was om genoeg stroom over te houden in de donkere maanden. Zelfvoorzienend zijn als de zon niet schijnt is moeilijk. We hebben accu-pakketten waarmee we wel iets kunnen overbruggen: zo'n twee á drie dagen. Maar op een gegeven moment houdt het wel op als er een zon is. Dat is in de wintermaanden wel moeilijk geweest."
De bewoners van De Kleine Burg wonen met elf tiny houses in Rotterdam-Zuid
De bewoners van De Kleine Burg wonen met elf tiny houses in Rotterdam-Zuid © Rijnmond
De tiny house-eigenaren mogen nog negen jaar op deze plek blijven wonen. Voor de komende wintermaanden zijn ze al aan het kijken hoe ze zo duurzaam mogelijk een oplossing kunnen bedenken voor het te kort aan stroom dat ontstaat als de zon onvoldoende schijnt. Thijs: "We spelen nu met het idee om een elektrische auto te kopen die ook stroom teruggeeft."
Bewoners tiny house ontlopen hoge energierekening: 'Wij zijn zelfvoorzienend'