DWARSDOORRIJNMOND

Barendrechtse veteranen willen gehoord worden

Het bestuur: Jan Verwoerd (penningmeester), Edward Gagel (lid), Luisa Bonanno (secretaris) en Matthijs Valentien (voorzitter)
Het bestuur: Jan Verwoerd (penningmeester), Edward Gagel (lid), Luisa Bonanno (secretaris) en Matthijs Valentien (voorzitter) © prive
BARENDRECHT - Nederland eert jaarlijks zijn veteranen met een speciale dag. Veel gemeenten doen dit ook lokaal, zo ook in Barendrecht op zaterdag 17 september. Nu er steeds minder soldaten zijn die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten, komt er meer aandacht voor militairen die daarna en nu nog voor missies uitgezonden worden. Daarom wil het comité in Barendrecht de Veteranendag anders invullen. “We merken dat de jonge veteraan zich minder aangesproken voelt om naar een Veteranendag te komen” zegt Luisa Bonanno, veteraan en secretaris van Stichting Veteranen Comité Barendrecht.
Zaterdag 17 september wordt de Veteranendag nog in oude stijl gehouden, met overdag vooral veel activiteiten voor kinderen en ‘s avonds veel lezingen en een etentje met de burgemeester. Dit moet volgens het nieuwe bestuur van het veteranencomité anders. Uiteraard heeft het comité enorm veel respect voor de oudere veteranen, maar de jonge veteranen hebben in de afgelopen tijd meerdere missies gedraaid. Ook hen wil het comité hier graag een podium geven. Daarom wil het bestuur ook met hen in gesprek.
Wel heeft het comité zelf al ideeën over de nieuwe Veteranendag: zo wilt het een andere locatie voor een betere sfeer en een betere verbinding met Barendrecht, want nu wordt het evenement op het parkeerterrein van het gemeentehuis gehouden. Ook komen er inloopavonden met workshops en lezingen - het worden vooral ook gelegenheden voor veteranen om hun verhalen te kunnen vertellen.
“Dat is een van de redenen dat ik bij het bestuur ben gekomen,” vertelt Luisa, “ik heb me als jonge veteraan niet gehoord gevoeld.” De veteraan heeft nog weinig vanuit de gemeente gezien. De waardering van de gemeente vindt ze net zo belangrijk als de waardering die ze krijgt vanuit defensie zelf. “We zorgen voor veiligheid en bescherming van Nederland, Europa en de wereld. Dus als ik voor Nederland wordt uitgezonden, ga ik eigenlijk ook voor de gemeente Barendrecht.”

“Ik ben heel blij dat ik nog een missie heb mogen draaien”

Bij het woord veteraan denk je misschien aan mensen die in de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten, maar dat is al lang niet meer het geval. Ook militairen die naar Afghanistan en Bosnië zijn uitgezonden, zijn veteranen. Zo ook Matthijs Valentien, voorzitter van het comité, die in 1999 voor het eerst op missie ging naar Kosovo. Hij was hospik. Er was echter een overschot aan geneeskundigen, dus werd er een groep gevormd die zaken waar geen mankracht voor was heeft overgenomen. “Er was vrij weinig voorbereidingstijd en dat merkten we toen we daar waren gearriveerd,” vertelt Matthijs. Ze moesten slapen in puptentjes en aten van het noodrantsoen. De focus lag op het winterklaar maken van de verwoeste dorpen in dat gebied.
Direct na zijn missie had Matthijs nog geen veteranengevoel, maar hij was trots dat hij een missie had mogen doen. Na zijn missie is de voorzitter aan zijn geneeskundige opleiding begonnen. Matthijs’ ouders hadden destijds de nieuwsuitzendingen over deze missie opgenomen. Toen de veteraan de videobanden ging overzetten op dvd, realiseerde hij pas wat hij had meegemaakt.
De missie heeft achteraf toch indruk gemaakt. Zo merkte Matthijs dat hij er wat nieuwe eigenschappen aan overgehouden had. “Mijn relativeringsvermogen is daar toegenomen, maar om dat in de burgermaatschappij op een nette manier te laten zien, lukte me destijds niet zo goed.”

Het bijzondere verhaal van…

Verhalen zoals deze hoor je op de podcast “Het Bijzondere Verhaal Van…” die door Luisa is begonnen. Luisa merkte dat ze graag haar ervaringen als veteraan wilde delen. Zo begon de podcast ook. Om de week gaan Luisa en haar man Edward, die ook veteraan is en binnenkort weer op missie gaat, in gesprek met mensen met een bijzonder verhaal binnen en buiten defensie.
Deze podcast is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en andere streamingdiensten.
Op 17 november is iedereen uitgenodigd om te praten over een nieuwe invulling van Veteranendag nieuwe stijl op 10 juni 2023 en de edities daarop. Voor vragen, opmerkingen en aanmeldingen kan je mailen naar info@veteranenbarendrecht.nl