FEYENOORD

Slot na monsterzege van Feyenoord: 'Als je er vandaag individuen uitpikt, doe je de rest tekort'

Feyenoord-trainer Arne Slot geeft Marcus Pedersen aanwijzingen tijdens het duel met Sturm Graz
Feyenoord-trainer Arne Slot geeft Marcus Pedersen aanwijzingen tijdens het duel met Sturm Graz © Orange Pictures | Peter Lous
Feyenoord boekte donderdagavond een eclatante 6-0 overwinning op Sturm Graz. Het betekende de tweede eenvoudige zege in een tijdsbestek van vijf dagen. Over uitblinkers wilde trainer Arne Slot het na afloop eigenlijk niet hebben, al ging hij wel iets dieper in op het spel van Oussama Idrissi.
Het grote verschil met de nederlaag tegen Lazio van een week geleden, was voor Slot eenvoudig te duiden. "Sturm Graz is en was vandaag heel agressief in hun pressing, alleen lukte het ons nu wel heel goed om daaronder uit te spelen", zag Slot. "Dat gaat de ene keer beter dan de andere keer. En ik heb ook een team gezien dat veel brutaler was in het druk zetten. Dat vond ik in Rome onder de maat, zowel de brutaliteit als het druk zetten."
Na de 3-0 zege op Sparta boekte Feyenoord daarmee opnieuw een eenvoudige zege. Is Slot verrast hoe ver zijn team nu al is? "Ik weet niet of ik daar het woord verrast voor wil gebruiken", antwoordt hij.
"Je ziet ze de afgelopen weken voetballen, scout jongens natuurlijk niet voor niets, dus je hebt wel een beeld bij hun kwaliteiten. Het is altijd de vraag hoe snel dat in elkaar valt. Er zijn genoeg teams die 2, 3 nieuwe spelers hebben en de eerste seizoenshelft praten over het feit dat ze die spelers moeten inpassen. Het is voor ons heel prettig om te zien dat als wij er 8 of 9 moeten inpassen, ze nu al op deze manier spelen."

Idrissi

Er waren tegen Sturm Graz verschillende Feyenoorders die zich lieten gelden, zoals Alireza Jahanbakhsh en Oussama Idrissi. "Oussama heeft een eerste wedstrijd gespeeld die niet zo goed was, maar dat was mijn schuld", haakt Slot in. "Ik had vanuit de trainingen het idee dat hij al klaar was om te spelen, maar dan kom je erachter dat wedstrijdhardheid toch heel wat anders is dan een training."
Maar, voegt Slot toe, ook tegen Sparta was hij al erg te spreken over Idrissi. "We waren toen allemaal lovend over Lopez, wat ik overigens volledig terecht vond, maar ik zou bijna willen vragen: kijk eens even terug hoeveel kansen er gecreëerd zijn vanuit het samenspel tussen linksbuiten en linksback. Ook afgelopen zondag vond ik al dat Oussama het prima invulde, alleen hij deed zichzelf ook tekort door één of twee redelijk eenvoudige breedteballen in de voeten van de tegenstander te schuiven. Maar als je er vandaag individuen uitpikt, doe je de rest tekort."

Fysieke staat

In aanloop naar het duel met PSV van zondag maakt Slot zich geen zorgen over de fysieke toestand van zijn team, ondanks het feit dat hij Marcos Lopez al vroeg in de tweede helft naar de kant haalde en ook David Hancko het veld na afloop niet okselfris verliet. "Ik heb het gevoel dat dat voor David vrij normaal is, want die gaat dusdanig de duels in dat hij bijna elke wedstrijd strompelend het einde haalt", sprak Slot. "Maar hij heeft wel zoveel karakter dat hij dus ook altijd het einde wil halen."
De wissel van Lopez was in de rust ingecalculeerd. "Marcos gaf aan dat hij toch al wel voelde dat het een pittige wedstrijd was. Dat was wel een wissel waarvan je dacht: daar kunnen we wel rekening mee houden, om hem niet over de kling te jagen. En uiteraard hadden de wissels van Quinten (Timber, red.) en Orkun (Kökcü) daar ook mee te maken. Tegelijkertijd geef je ook andere jongens de kans om mee te spelen en ook de dingen te doen die we ook van de basisspelers willen zien."