FEYENOORD

Beleeft Jahanbakhsh in tweede seizoen bij Feyenoord alsnog zijn doorbraak in De Kuip?

Alireza Jahanbakhsh viert zijn doelpunt tegen Sturm Graz met het publiek
Alireza Jahanbakhsh viert zijn doelpunt tegen Sturm Graz met het publiek © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
Ali! Reza! Alireza Jahanbaksh! Alireza, Alireza, Alireza Jahanbakhsh! Het Legioen schalt de naam van Jahanbakhsh door De Kuip. Ook nadat hij gewisseld is, blijft het gezang doorgaan. Na een teleurstellend eerste seizoen weet de vleugelaanvaller alsnog de harten van de supporters van Feyenoord te winnen, zo lijkt het. Hoe een superster uit Iran een lange aanlooptijd nodig had om te slagen in Rotterdam.
In de zomer van 2021 is hij de grote aankoop van het nieuwe Feyenoord onder leiding van Arne Slot. Die werkte al eerder met hem in zijn tijd bij AZ, waar hij toen assistent was. Frank Arnesen moet flink onderhandelen want het was niet eenvoudig om de Iraans international los te weken bij Brighton & Hove Albion.
Steven Berghuis is kort daarvoor vertrokken naar Ajax en Feyenoord zoekt iemand die zijn doelpuntenproductie kan evenaren. Jahanbakhsh deed dat in het verleden en werd topscorer van Nederland bij AZ. Gekoppeld aan een defensieve discipline, iets waar zijn voorganger niet bepaald om bekend stond. Kortom: dit zou weleens een uitstekende versterking voor Feyenoord kunnen zijn.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen rondom Jahanbakhsh zijn hoog. Hoger dan aanvankelijk bij Guus Til en Cyriel Dessers het geval is. En de nieuwe onbekende spelers Trauner, Pedersen en Aursnes moeten zich nog laten zien. Jahanbakhsh is dé zomerse aanwinst van Feyenoord.
Jahanbakhsh en Til vieren een goal tegen FC Luzern
Jahanbakhsh en Til vieren een goal tegen FC Luzern © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
In eigen land is hij de grote man van de nationale ploeg. Een ster, die daar niet normaal over straat kan. In Rotterdam en Nederland is de benadering een stuk nuchterder, al wordt er wel veel verwacht van deze nieuwe Feyenoord-speler.
Maar waar Til meteen begint met een hattrick, Dessers indruk maak met zijn goals als invaller en Trauner al snel een vaste waarde blijkt, worstelt Jahanbakhsh met zijn fitheid. Juist als hij er twee maakt tegen FC Luzern, valt hij geblesseerd uit. En ook op andere momenten, zoals tegen Heerenveen zit het tegen. Juist zijn doelpunt, waar hij zo naar op zoek is, wordt afgekeurd.
Jahanbakhsh gaat het forceren. Hij wil zo graag het niveau aantikken dat hij eerder heeft laten zien in de eredivisie. Maar zijn acties leveren juist balverlies op, in plaats van het benodigde rendement. Alireza lijdt meer balverlies dan de gemiddelde aanvaller bij Feyenoord, maar daar staat tegenover dat hij voor een aanvaller ook opvallend veel ballen verovert.
Als hij wel een panklare assist aflevert, wordt het door een medespeler niet verzilverd. Het is het allemaal net-niet. Dieptepunt is de thuiswedstrijd tegen Vitesse in januari, met een negatief record van 31 keer balverlies.
Alireza baalt van een gemiste kans in zijn eerste seizoen
Alireza baalt van een gemiste kans in zijn eerste seizoen © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
Er is daarna een korte opleving in de fase met duels met NEC, Sparta, RKC en Cambuur. Hij versiert een strafschop, geeft vier assists en maakt drie doelpunten in vier duels. Tegen Cambuur scoort hij op karakteristieke wijze. Naar binnen komend en de bal hard de kruising in jagen.
Het feit dat Jahanbakhsh juist na die opleving zijn basisplaats, moet een flinke mentale fik voor hem zijn. Hij krijgt lang de kans van Arne Slot maar juist na het duel met Cambuur is het Reiss Nelson die meer en meer speeltijd krijgt. Een structurele basisplaats zit er voor de Iraniër daarna niet meer in.
De tweede seizoenshelft en ook bij de uiteindelijke finale in Tirana moet hij het doen met invalbeurten. Zijn statistieken in die laatste maanden van het seizoen zijn dramatisch. Veel balverlies en scoren doet hij in die periode niet meer, waardoor de teller in het eerste seizoen bij Feyenoord stokt op 4 competitiegoals en 4 Europese treffers.

Nieuw seizoen, nieuwe kansen

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen krijgt Alireza opnieuw zijn kansen. Ook omdat Feyenoord dan nog verre van compleet is. Maar in een gemankeerd Feyenoord probeert hij opnieuw wat geforceerd de juiste vorm te vinden. Patrik Walemark en de nieuwgekomen Javairo Dilrosun grijpen hun kansen meer en dus wacht er opnieuw een seizoen op de bank, lijkt het.
Jahanbakhsh is zelfkritisch. Hij weet dat hij in het eerste seizoen niet heeft gebracht wat hij qua potentieel in zich heeft. “Als ik heel eerlijk ben… Ik had zelf ook veel meer verwacht van mijzelf. Er waren veel goede wedstrijden maar het rendement had echt beter moeten zijn. Nu wil ik een beter seizoen hebben. Met vooral een beter rendement.”
Een potentieel vertrek is deze zomer aan de orde. Bij een goed bod had Feyenoord er misschien wel voor open gestaan, maar dat blijft uit. En dus speelt Jahanbakhsh ook na het sluiten van de transfermarkt nog voor Feyenoord. Hij zegt zelf dat een snel vertrek na één seizoen nooit een optie is geweest voor hem. “Ik heb nooit aan een vertrek gedacht. Er was voor mij maar één keuze en dat is Feyenoord. Mensen verwachten dat ik ga presteren en ik heb nog business te doen hier.”
Jahanbakhsh viert zijn goal tegen Cambuur met Orkun Kökcü
Jahanbakhsh viert zijn goal tegen Cambuur met Orkun Kökcü © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
En dat is maar goed ook, want juist rondom die dagen heeft hij een enorme gretigheid in zijn invalbeurten. Tegen FC Emmen komt hij in de slotfase in het veld en is hij met één van zijn eerste balcontacten meteen goed voor een assist bij de goal van Gimenez. Dat is ook het geval tegen Go Ahead Eagles, bij de schitterende goal van Szymanski.

Basisplaats na echec in Rome

Of hij een basisplaats aan het afdwingen is, vragen we hem na die duels en zijn invalbeurt in Rome? “We spelen nu om de drie dagen, een heel compact schema. Daarom hebben we echt alle spelers nodig. En dan is het zaak om er te staan wanneer de trainer je nodig hebt. Het is een kracht dat ook onze wisselspelers het verschil kunnen maken. Ik wil in beide rollen belangrijk kunnen zijn, maar natuurlijk wil ik het liefste altijd starten.”
Als Jahanbakhsh na zijn goede invalbeurten tegen Emmen en Go Ahead ook in Rome opstaat, waar Feyenoord in de eerste helft collectief faalt tegen Lazio, lijkt hij zijn kans te grijpen. Hij brengt rust in het spel en is dreigend. Feyenoord is in de eerste minuten na rust al gevaarlijker geweest dan heel de eerste helft.
Jahanbakhsh dwingt er bij Arne Slot een basisplaats mee af tegen Sparta. En dus tegen Sturm Graz. “Wat mij met name bevalt bij Ali is dat hij momenteel meer rust in zijn spel heeft,” vertelt Slot. “Dat hij niet constant het gevoel heeft dat hij zichzelf in elke actie hoeft te bewijzen. Hij houdt veel meer balbezit dan hij vorig jaar deed. Dat koppelt hij aan een enorme werklust. Maar die had hij overigens vorig seizoen ook al.”
Tegen de Oostenrijkers is het al snel raak. Na negen minuten en de uitgekiende variant van Orkun Kökcü kiest Jahanbakhsh verrassend voor de korte hoek. Het is zijn eerste Feyenoord-doelpunt in zeven maanden tijd en zorgt voor een ongekende ontlading.

Tweede seizoen vaak beter bij Alireza

We hadden dat vooraf kunnen weten, want ook bij zijn vorige clubs was het eerste seizoen een stuk minder dan de latere jaren. Bij zijn debuutclub Damash Gilan begint hij met twee doelpunten in zijn eerste seizoen, gevolgd door negen in het jaar van zijn doorbraak. Bij NEC gebeurt hetzelfde, van 6 naar 13 goals, al is dat tweede seizoen in de eerste divisie.
Bij AZ is de opbouw nog extremer. In zijn eerste jaar speelt hij 29 duels mee in de eredivisie en scoort hij drie keer. Daarna loopt die teller op naar 12 en zelfs 22 goals. Als topscorer van Nederland verlaat hij de eredivisie voor Brighton. Zoals bekend wordt zijn avontuur in de Premier League geen succes.
Feyenoord komt tegen Sturm Graz na de vroege goal van Jahanbakhsh ookals geheel op stoom en een paar minuten voor rust komt Alireza opnieuw in scoringspositie. Met wat geluk gaat de getoucheerde bal erin. Er is nog meer ontlading dan bij de 1-0.
Jahanbakhsh na zijn (later) afgekeurde doelpunt tegen Sturm Graz
Jahanbakhsh na zijn (later) afgekeurde doelpunt tegen Sturm Graz © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
En dat was helemaal het geval nadat hij de 5-0 maakt in de tweede helft. Wat wil hij graag zijn eerste hattrick voor Feyenoord maken. Maar de Italiaanse VAR steekt er een stokje voor en stuurt de Franse scheidsrechter Brisard naar het scherm. Idrissi had een overtreding gemaakt en dus gaat het doelpunt niet door. Jahanbakhsh staat wat beteuterd naast de scheidsrechter, die onverbiddelijk is.
Arne Slot roemt na afloop vooral de teamprestatie en wil er niet één speler uit lichten. Ook niet de sterk spelende Jahanbakhsh. Zijn basisplaats heeft hij deels te danken aan zijn invalbeurten, maar het feit dat veel buitenspelers nog niet fit zijn speelt ook een rol. “Walemark viel tegen Lazio uit met kramp. Ik ben al heel blij dat hij één wedstrijd in de week op onze intensiteit een wedstrijd mee kan spelen. Die stap heeft hij echt gemaakt na een half jaar. Maar je kunt je afvragen of hij dat dan al twee à drie keer in de week kan. Dan lijken de mogelijkheden op papier misschien wel heel ruim, maar ze zijn minder groot dan de buitenwereld misschien denkt.”
Niet lang na zijn afgekeurde goal gaat Alireza onder een klaterend applaus naar De Kuip. Waar in zijn eerste seizoen dat weleens stilletjes of met gemor gebeurde, wordt hij nu hartstochtelijk toegezongen vanaf de tribunes. Hij lijkt over het dode punt heen te zijn, net zoals eerder bij zijn andere clubs het geval was.