CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 17 september: Op pad door levend landschap

Fietsroute Stedelijk Museum Schiedam
Fietsroute Stedelijk Museum Schiedam © Stedelijk Museum Schiedam
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag vanaf 08:00 uur mee naar de tentoonstelling Levend Landschap in Schiedam en op de fiets de omgeving in, langs plekken die door bekende kunstenaars zijn vastgelegd.
Hou je van kunst en van fietsen met je haren door de wind, dan moet je zeker luisteren op 17 september. In Chris Natuurlijk gaat het dan over de tentoonstelling Levend Landschap in het Stedelijk Museum Schiedam. Je ziet daar hoe kunstenaars het landschap in de Zuid-Hollandse Delta vanaf de late zestiende eeuw tot nu hebben vastgelegd.
Kunstenaars als Johan Barthold Jongkind en Paul Gabriël trokken er op uit om het typische Hollandse polderlandschap te schilderen met molens, slootjes en weidevogels. Maar ook de oprukkende industrie en de stad zijn te zien in de tentoonstelling.
Gerrit Groenewegen, Buiten Overschie bij 't huis te Rivier, 1805, Stadsarchief Rotterdam
Gerrit Groenewegen, Buiten Overschie bij 't huis te Rivier, 1805, Stadsarchief Rotterdam © Stadsarchief Rotterdam

Op de fiets langs plekken uit de tentoonstelling

De speciale fietstocht van het museum brengt je langs plekken die door kunstenaars uit de tentoonstelling zijn vastgelegd. Zo ervaar je zelf wat er nog over is van het landschap van toen en wat er veranderd is. Een afgebeelde herberg is nu bijvoorbeeld een B&B en op de plek waar Gerrit Groenewegen begin 19e eeuw wat idyllisch het plattelandsleven schilderde in Kethel ten Noorden van Schiedam, ligt nu een industrieterrein. In Midden-Delfland kom je langs het oeroude landschap van de Vlietlanden of het standbeeld van schilder Johan Jongkind op de plek waar hij graag stond te schetsen.
Standbeeld Jongkind gemaakt door Rob Houdijk
Standbeeld Jongkind gemaakt door Rob Houdijk © Rijnmond

Gardens of Fez - in gesprek met een plek

De Tuinen van Fez in Marokko zijn bijna verdwenen, maar ze leven voort in verhalen. In de Botanische Tuin Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid vertelt kunstenaar Heidi Vogels over haar filmproject Gardens of Fez. Wie zondag 18 september naar Het Gemaal op Zuid gaat kan fragmenten van de film zien en mee gaan langs groene plekken in de wijk of een plantje uit de botanische tuin kopen op de Plantenmarkt voor het Gemaal.
Net als ooit in de tuinen van Fez, groeien nu in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk granaatappels
Net als ooit in de tuinen van Fez, groeien nu in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk granaatappels © Rijnmond

Lekker lezen

Boekenman Gert-Jan van Rietschoten praat je bij over het laatste boekennieuws en hij bespreekt De tolk van Kabul, de nieuwe roman van Herman Koch en een spannende roman die zich afspeelt op de Wadden.
Zaterdag 17 september van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.