CRIMINALITEIT

Vangst ondermijningsactie Waalhaven: 8 aanhoudingen, 9 auto's en honderden drugsenvelopjes

Bij de ondermijningsactie in de Waalhaven werden acht aanhoudingen verricht
Bij de ondermijningsactie in de Waalhaven werden acht aanhoudingen verricht © MediaTV
Bij een grootschalige ondermijningsactie zijn donderdag in Rotterdam-Zuid en het havengebied meerdere aanhoudingen verricht. Er kwam volgens de politie in de Waalhaven 'veel strafbaars aan het licht', wat onder meer blijkt uit de vondst van een vuurwapen, enkele honderden ponypacks en de inbeslagname van negen auto's.
Bij de ondermijningsactie waren onder meer het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee, de Belastingdienst, gemeente Rotterdam en de Rotterdamse politie betrokken. Met ondermijning wordt de vermenging tussen onder- en bovenwereld bedoeld, waardoor bewoners en ondernemers in aanraking komen met verschillende soorten criminaliteit. Onder ondermijning vallen onder andere georganiseerde drugshandel, witwassen, fraude en cybercrime.

Acht aanhoudingen

Het leidde in de Waalhaven tot acht aanhoudingen. Twee mannen werden opgepakt omdat in hun auto een vuurwapen werd aangetroffen. Naar aanleiding van deze vondst werd ook een kapperszaak onderzocht. Daar werden geen wapens gevonden. Ook werden drie mannen in de kraag gevat nadat in een huurauto enkele honderden ponypacks zijn gevonden. Deze ponypacks (verpakkingen waarin drugs wordt bewaard, red). waren verstopt in het dashboard en in de deurposten van het voertuig.
De ondermijningsactie in de Waalhaven.
Daarnaast werden twee personen aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs. Op het bureau werd duidelijk dat de man een valse naam had opgegeven en al snel werd duidelijk waarom: hij werd gezocht voor betrokkenheid bij een inbraak.

'Grote hoeveelheid info opgehaald'

Bovendien werden negen auto's in beslag genomen, waarvan acht door de Belastingdienst. Dit kwam doordat er bij de automobilisten in totaal nog ruim 300.000 euro aan schulden open stond. Bij één persoon werd een dure auto ingenomen, omdat de eigenaar geen inkomsten had en de politie geen andere logische verklaring zag voor het dure bezit. Hij was de achtste arrestant en wordt verdacht van witwassen.
In totaal werd door de Belastingdienst en de gemeente Rotterdam ruim 52.000 euro geïnd. Met verschillende mensen troffen ze regelingen om in de toekomst nog zo'n 25.000 euro te innen. Verder zegt de politie dat er een 'grote hoeveelheid informatie is opgehaald die gebruikt kan worden voor lopende onderzoeken'. Ook werden andere verdovende middelen in beslag genomen.

Signaal

De politie wil met de actie een signaal afgeven. "De overheid werkt gezamenlijk aan een beter en mooier Zuid en een veilige en integere Rotterdamse Haven, waar geen ruimte is voor ondermijnende drugscriminaliteit. Dat is niet altijd zichtbaar, maar er wordt al jarenlang iedere dag veel tijd en energie in gestoken. Dat werpt zijn vruchten af, maar blijft een uitdaging en prioriteit voor de komende jaren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl