nieuws

Betogers doen aangifte tegen Rotterdamse politie

1mei-protest.cropresize.tmp.JPG
1mei-protest.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Het Rotterdamse 1 mei-comité gaat aangifte doen tegen de politie Rotterdam-Rijnmond, voor het gebruik van geweld tegen demonstranten. Volgens het comité heeft de politie onnodig hard ingegrepen tijdens een betoging op 1 mei.
Op die dag werden onder meer stokken in beslag genomen. De betogers zeiden dat de stokken alleen voor spandoeken bedoeld waren, maar de politie zag het als mogelijke slagwapens.
De demonstranten voerden donderdag opnieuw actie voor het Rotterdamse stadhuis. Dat was vlak voor het debat in de gemeenteraad over het politieoptreden bij evenementen.
'Hulde voor politie'
De Rotterdamse gemeenteraad steunt in meerderheid het strenge politiebeleid van burgemeester Aboutaleb. PvdA en CDA spraken een "hulde" uit voor het politieoptreden van de afgelopen maanden. Wat Leefbaar Rotterdam betreft mag het korps er nog een schepje bovenop doen, zodat er echt sprake is van "echte zero tolerance".
Alleen GroenLinks en de SP vinden dat de Rotterdamse politie veel te streng is. Zij vrezen dat grote evenementen daardoor Rotterdam verlaten.

Meer dan twintig klachten

Peter van Heemst (PvdA) merkte op dat er tot nu toe 25 klachten zijn binnengekomen van burgers die zich onheus bejegend voelen door de politie. Het ging dan om de twee bekerfinales, het bevrijdingsfestival en de 1 mei-demonstratie. Volgens Van Heemst blijkt daaruit dat de onvrede onder de bevolking over de inzet van de politie niet breed wordt gedragen.
Arno Bonte (GroenLinks) stelde daar op zijn beurt enkele andere getallen tegenover. Tijdens de tweede bekerfinale op 25 april zijn 71 mensen opgepakt. Daarvan bleken er 14 mensen daadwerkelijk anti-semitische leuzen te hebben gescandeerd. "De rest was dus ten onrechte opgepakt en dat geeft aan dat goedwillende burgers de dupe worden van deze politie-inzet", aldus Bonte.