DUURZAAM

Zonneveld met 5500 panelen vangt al maanden zon, maar kabels naar het stroomnet zijn nog steeds niet gelegd

Zonneveld De Punt
Zonneveld De Punt © Groendus
Het enorme zonneveld de Punt in Barendrecht is al maanden klaar en werd vrijdag officieel geopend. Maar energie zal het de komende tijd nog niet gaan opwekken: het zit namelijk nog niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Ontwikkelaar Groendus en de gemeente wijzen naar netbeheerder Stedin. Stedin wijst naar ProRail.
Zonneveld de Punt bestaat uit 5538 zonnepanelen en moet jaarlijks 2900 megawattuur aan energie opleveren, groene energie. Genoeg om ruim 500 huishoudens van zonne-energie te voorzien. Veel projecten om duurzame energie op te wekken stuiten lokaal op weerstand: buurtbewoners willen geen zonneveld of windpark in de buurt van hun huis. Om dat te voorkomen zorgde Groendus voor een participatietraject voor omwonenden, zodat zij kunnen meeprofiteren van de zonne-energie. Tijdens de bouw van het zonneveld is zelfs rekening gehouden met de biodiversiteit op het terrein, zodat insecten en vogels zich er thuis blijven voelen.

Prachtige zomer, maar niets opgewekt

Aan alles is gedacht, zou je zeggen. Op één ding na: de aansluiting op het elektriciteitsnet. Het park is al sinds juni klaar voor gebruik maar heeft nog niets aan stroom opgeleverd. Dat komt niet door Groendus, zegt Groendus-CCO Marc van Putte, maar door netbeheerder Stedin. In december 2020 heeft Groendus bij Stedin zijn plannen kenbaar gemaakt, maar tot frustratie van Van Putte bleek Stedin niet in staat om tijdig een aansluiting aan te leggen.
Ook de Barendrechtse wethouder Lennart van der Linden van ruimtelijke ordening en milieu wijst naar Stedin. "We hebben een prachtige zomer gehad, maar er is niets opgewekt, want de stekker zit nog niet in het stopcontact", zegt hij in een video op Twitter. In de achtergrond prijkt het (nog) niet operationele zonneveld de Punt. "Dat ligt aan Stedin, onze netbeheerder, waar wij als gemeente ook zelf aandeelhouder van zijn. Zij hebben hun zaken niet op orde." In de begeleidende tekst boven de video staat: "Een claim dreigt."

Onder het spoor boren

De hoogte van die claim wil Marc van Putte niet precies zeggen, maar het betreft 'vijf nullen'. Volgens Van Putte is er iets mis gegaan aan de kant van Stedin met een vergunning. Het zonneveld ligt ingeklemd tussen de A15 en een spoorlijn. Vanwege dat laatste is óók een vergunning van ProRail nodig, om kabels rondom het spoor te kunnen aanleggen. Die vergunning is volgens Van Putte niet op orde. Wanneer dit wel het geval zal zijn weet hij niet.
Netbeheerder Stedin snapt de frustratie, maar zegt te wachten op ProRail. "We moeten voor dit zonneveld een hele nieuwe, zware aansluiting aanleggen. Denk aan zes forse kabels waar we normaal een hele wijk mee aan het net verbinden. Die moeten onder het spoor door en daar is toestemming van ProRail voor nodig", zegt Stedin-woordvoerder Koen de Lange. De vergunning om onder het spoor door te boren is ingediend bij ProRail, maar die aanvraag loopt nog. Stedin weet niet wanneer ProRail toestemming gaat geven, maar gaat het komende week wel met de gemeente Barendrecht bespreken.
ProRail laat weten dat Stedin de afgelopen dagen de juiste vergunningsaanvraag heeft ingediend.
UPDATE 23 september: Stedin en de gemeente Barendrecht hebben een 'stevig' gesprek gehad. Daarin heeft Stedin excuses voor de vertraging aangeboden. Maandag 26/9 gaat de aannemer aan de slag.