SPARTA

Sparta ontsnapt in de slotfase tegen FC Groningen

In de eredivisie heeft Sparta zaterdag een late zege geboekt op FC Groningen. De Kasteelclub won op Het Kasteel in de laatste minuut van de officiële speeltijd met 2-1. Vito van Crooij trapte vanaf elf meter raak.
Dit moet je onthouden van Sparta-FC Groningen
Dit moet je onthouden van Sparta-FC Groningen © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Hoofdtrainer Maurice Steijn stelde bij Sparta twee verrassingen op. Omdat Nick Olij geblesseerd was, mocht Youri Schoonderwaldt tussen de palen debuteren. Ook publiekslieveling Koki Saito verscheen aan de aftrap. De Japanner kreeg tegen FC Groningen zijn eerste basisplaats. De eerste kans van de wedstrijd was echter voor de rechtsback van Sparta. In de zevende minuut dwong Shurandy Sambo met een hard schot keeper Michael Verrips tot een redding.
Youri Schoonderwaldt debuteerde voor Sparta tegen FC Groningen
Na iets meer dan een kwartier juichte Het Kasteel voor de eerste keer. In de kluts werkte Sparta-aanvoerder Adil Auassar een vrije trap van Vito van Crooij binnen, maar er ging een streep door dit Rotterdamse doelpunt vanwege buitenspel. Dat was echter amper waar te nemen. Vlak voor het halfuur onderscheidde FC Groningen-doelman Verrips zich met een goede redding bij een poging van Van Crooij, die met een vrije trap weer gevaar stichtte. Voor de rest gebeurde er in de eerste helft weinig op Het Kasteel, op enkele schoten van voormalig Spartaan Laros Duarte namens FC Groningen na.
Maurice Steijn na Sparta-FC Groningen (2-1): 'Uiteindelijk hebben we terecht gewonnen'

Doelpunten uit het niets

In de tweede helft gingen Sparta en FC Groningen op dezelfde voet verder. Dat was in de negatieve zin. Beide ploegen blonken uit in balverlies en veel kansen konden op het Kasteel niet worden genoteerd.
Daarom was het ook verrassend dat de bezoekers op voorsprong kwamen. Op aangeven van Isak Dybvik kopte Ricardo Pepi de 0-1 voor FC Groningen binnen. Net zo verbazingwekkend bleek de gelijkmaker van Sparta. Uit een corner van Van Crooij kopte Sven Mijnans via de grond de 1-1 tegen de touwen.
Zo klonk de 1-1 van Sven Mijnans bij Sparta-FC Groningen op Radio Rijnmond
Vervolgens nam Sparta het initiatief en kreeg de thuisploeg kansen via Sambo (over), Tobias Lauritsen (naast) en Mica Pinto (twee mogelijkheden). Uiteindelijk zou de winnende goal toch nog vallen. Tobias Lauritsen ging vlak voor tijd na een sliding van Mike te Wierik naar de grond, waarna arbiter Danny Makkelie naar de stip wees. Vito van Crooij knalde in de linkerhoek de goedkope strafschop tegen de natte touwen (2-1).
Zo klonk de 2-1 van Vito van Crooij bij Sparta-FC Groningen op Radio Rijnmond

Sparta - FC Groningen 2-1 (0-0)

61' 0-1 Ricardo Pepi
73' 1-1 Sven Mijnans
90' 2-1 Vito van Crooij (strafschop)
Opstelling Sparta: Schoonderwaldt; Sambo, Vriends, Auassar, Pinto; De Guzmán (76' Van Mullem), Mijnans (90' Verschueren), Kitolano; Van Crooij (90+2' Eerdhuijzen), Lauritsen (90' Engels), Saito (76' Namli)