FEYENOORD

Feyenoord knokt zich meermaals terug maar gaat ten onder in doelpuntenrijke topper tegen PSV

De spelers van Feyenoord treuren na de 4-3 van PSV.
De spelers van Feyenoord treuren na de 4-3 van PSV. © Yannick Verhoeven/VK Sportphoto
Feyenoord heeft zondagmiddag een spectaculaire topper bij PSV verloren. De Rotterdammers knokten zich tot tweemaal toe terug van een achterstand, maar moesten zich na de 4-3 van Armando Obispo toch gewonnen geven: 4-3.
Dit moet je onthouden van PSV-Feyenoord
Dit moet je onthouden van PSV-Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Een half dozijn aan doelpunten in een Europa League-duel. Met de manier waarop Feyenoord Sturm Graz donderdag op kinderlijk eenvoudige wijze opzij zette en met 6-0 won, maakten de Rotterdammers veel indruk. Net als tijdens de Rotterdamse derby tegen Sparta, een paar dagen eerder, toen Feyenoord op overtuigende wijze met 3-0 won.
De puzzel van Arne Slot, die in het nieuwe seizoen een groot aantal nieuwe spelers moest inpassen, lijkt steeds meer in elkaar te vallen. Van de Rotterdammers werd tegen PSV, waar vorig seizoen nog met 0-4 werd gewonnen, dan ook wel wat verwacht. Ten opzichte van het duel met Sturm Graz wijzigde Slot zijn opstelling overigens niet.

Vroege voorsprong

Het betekende dat Oussama Idrissi opnieuw in de basis begon en dat bleek een goede beslissing van Slot. Het was namelijk de Marokkaan die Feyenoord al binnen drie minuten op voorsprong zette. PSV-verdediger Philip Max leverde de bal in bij Danilo, die Idrissi in stelling bracht. De buitenspeler, die bij Feyenoord matig begon maar steeds beter in vorm lijkt te komen, schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied uitstekend binnen.
Tekst gaat verder onder de video.
Zo klonk de 1-0 van Oussama Idrissi tegen PSV op Radio Rijnmond
Feyenoord had zo wat het wilde tegen het gehavende PSV, waar het op en buiten het veld behoorlijk onrustig is en technisch directeur John de Jong vrijdag opstapte. Vlak na de voorsprong leek Feyenoord PSV dan ook op de pijnbank te leggen en kreeg via Danilo, na een slippertje van Armando Obispo, zelfs een kans op 0-2. Maar die gemiste kans bleek juist het startschot voor een periode waarin Feyenoord het heel erg lastig had en liefst twee doelpunten incasseerde.

Slordig Feyenoord

Eerst sloeg PSV via Jarrad Brantwaithe toe uit een corner. De Engelsman verschalkte David Hancko bij een corner en tikte de bal bij de eerste paal binnen. Niet veel later kwam PSV na een fout van Javairô Dilrosun, die de bal op het middenveld inleverde, zelfs op voorsprong. Na het slippertje van Dilrosun kwam de bal bij Cody Gakpo uit, die Bijlow vervolgens met een schot in de hoek kansloos liet.
Het was vervolgens aan Bijlow te danken dat Feyenoord niet op een grotere achterstand kwam. De Feyenoord-doelman redde werkelijk fantastisch op een schot van Joey Veerman en tikte de bal op fraaie wijze uit de kruising. De Feyenoord-doelman werd recent door bondscoach Louis van Gaal gepasseerd maar had tegen PSV in ieder geval een wereldredding in huis.
Tekst gaat verder onder de foto.
Justin Bijlow voorkomt met een prachtige save de 3-1 van PSV
Justin Bijlow voorkomt met een prachtige save de 3-1 van PSV © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Hij hield Feyenoord daarmee in de wedstrijd en dat loonde nog vlak voor rust, toen Danilo Feyenoord op gelijke hoogte schoot. De Braziliaan profiteerde van een slippertje van Obispo, die de bal na een voorzet van Marcos López zo voor de voeten van Danilo tikte. Die kende geen genade en bracht Feyenoord weer naast PSV. Na een levendige eerste helft gingen de twee ploegen dan ook met een gelijke stand de rust in.
Zo klonk de 2-2 van Danilo op Radio Rijnmond
In de tweede helft was het voor Feyenoord dan ook zaak om over PSV heen te gaan, maar in plaats daarvan kwam Feyenoord al snel op achterstand. Uitgerekend Guus Til, vorig seizoen nog speler van Feyenoord, kwam goed voor Lopez en tikte de bal achter Bijlow. Feyenoord moest daardoor direct weer in de achtervolging.

Harde ingreep Slot

Om dat succesvol te laten verlopen, greep Slot keihard in. De Feyenoord-trainer wisselde zijn gehele voorhoede bestaande uit Idrissi, Danilo en Jahanbakhsh. Voor hen kwamen Santiago Gimenez, Igor Paixão en Patrik Wålemark in de ploeg. Het bracht Feyenoord wat het nodig had. Walemark was vrij snel na zijn entree gevaarlijk en schoot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar het schot van de Zweed werd geblokt. Maar Feyenoord bleef doordrukken en kwam uiteindelijk ook op gelijke hoogte. Aanvoerder Orkun Kökcü speelde zich goed vrij, schoot vanaf een meter of twintig en zag de bal via Brantwaithe op fraaie wijze achter PSV-doelman Benitez.
Zo klonk de 3-3 van Orkun Kökcü tegen PSV op Radio Rijnmond
Feyenoord rook daarna bloed en bleef de voorsprong zoeken, maar zag PSV aan de andere kant toch weer toeslaan. Uit een hoekschop die er eigenlijk geen was (de bal ging achter via PSV-aanvaller Ismael Saibari), kopte Obispo de bal binnen. Feyenoord probeerde het daarna nog met man en macht en kreeg nog een aantal kleine kansen, maar slaagde er niet in om de gelijkmaker te produceren en verloor daardoor de topper bij PSV.

PSV-Feyenoord 4-3 (2-2)

3’ Oussama Idrissi 0-1
16’ Jarrad Brantwaithe 1-1
25’ Cody Gakpo 2-1
42’ Danilo 2-2
47' Guus Til 3-2
73' Orkun Kökcü 3-3
83' Armando Obispo 4-3
Opstelling Feyenoord: Bijlow; Pedersen, Trauner, Hancko, Lopez (85' Bullaude); Timber, Kökcü, Dilrosun (71' Szymanski); Jahanbakhsh (56' Wålemark), Danilo (56' Gimenez), Idrissi (56' Paixão).