LONGREAD

Analyse: Hoe Feyenoord de grip op de wedstrijd bij PSV heroverde en toch weer uit handen gaf

Sebastian Szymanski en Arne Slot tijdens de topper tegen PSV
Sebastian Szymanski en Arne Slot tijdens de topper tegen PSV © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
In een doelpuntrijke topper heeft Feyenoord naast de overwinning gegrepen. Een foutenfestijn, lijkt een stempel wat op deze wedstrijd te drukken is. In de stromende regen profiteerden beide ploegen van elkaars fouten, maar toch zal Slot zich na afloop afvragen hoe Feyenoord de grip op de wedstrijd verloor, heroverde en na een onterechte corner de punten door de vingers zag glippen. Een tactische analyse van een zeer vermakelijke wedstrijd, waarin Feyenoord zich lang staande wist te houden.
Door: Jeroen Bos. Jeroen (25) uit Zwijndrecht doet momenteel de UEFA C cursus. Hij is trainer in het amateurvoetbal en is daar ook actief geweest als scheidsrechter. Voor Rijnmond geeft hij zijn tactische analyse van wedstrijden in het betaald voetbal in onze regio.

Feyenoord zet PSV onder druk

Vol zelfvertrouwen arriveerde Feyenoord begin deze middag bij het Philips Stadion, drie dagen na de 6-0 overwinning op Sturm Graz. Met dezelfde elf namen aan de start, schoot Feyenoord uit de startblokken. Al na drie minuten deed Feyenoord waarvoor het naar Eindhoven was gekomen: scoren na hoog drukzetten. Op het moment dat PSV-keeper Benítez de bal aan de voet heeft, besluit Danilo de doelman af te jagen.
Doordat hij de passlijn naar centrale verdediger Branthwaite afschermt, is Benítez gedwongen om over links op te bouwen. Een cruciale rol is daarna weggelegd voor Javairô Dilrosun. Op het moment dat Obispo aan de bal komt, moet Dilrosun ervoor zorgen dat PSV-spelmaker Joey Veerman niet aan de bal kan komen. Hij dekt Veerman kort, terwijl Jahanbakhsh én Danilo linksback Max afjagen.
Figuur 1: Dilrosun zit spelmaker Veerman op de huid
Figuur 1: Dilrosun zit spelmaker Veerman op de huid © ESPN
Dit is een plek waar Feyenoord het liefst drukzet: een back die de bal aan de zijlijn aanneemt. Doordat Feyenoord veel spelers in de as positioneert, dwingt het de tegenstander om op te bouwen via de zijkant, omdat de zijlijn het aantal afspeelmogelijkheden beperkt. Philipp Max lijdt dankzij het felle doorjagen van Jahanbakhsh en Danilo balverlies, waar Feyenoord van profiteert. Na de balverovering van Danilo, geeft Jahanbakhsh een uitstekende pass aan linksbuiten Idrissi, die met een geplaatst schot doelman Benítez passeert.
Ook bij de 2-2 in de 42e minuut blijkt de pressing van Feyenoord de Eindhovense opponent te machtig. Het felle doorjagen van Danilo dwingt Benítez tot een hele matige uittrap, die voor de voeten van Timber valt. Na een combinatie tussen Idrissi en Dilrosun, maakt Marcos López de overlappende loopactie die hij tegen Sturm Graz voorafgaand aan de 3-0 ook maakte. Deze loopactie van de linksback was voor Jordan Teze keer op keer te machtig, die daardoor in ondertal kwam te staan. Dat juist hieruit een doelpunt werd gemaakt, zal Slot tevreden hebben gesteld.

Opbouw Feyenoord verloopt stroef

In de fase na de 1-0 drukt PSV de Rotterdammers echter steeds verder terug, waarbij Feyenoord opvallend veel moeite heeft om onder de druk van PSV uit te voetballen. Nadat Branthwaite uit een corner in de vijftiende minuut al de 1-1 maakt, gaat Feyenoord in de 25e minuut in de fout. Timber is uitgezakt tussen zijn eigen centrale verdedigers om vanaf daar de opbouw te gaan verzorgen.
Dilrosun komt de bal halen, maar wordt ingespeeld terwijl hij verkeerd opgesteld staat. Doordat hij met zijn gezicht naar Bijlow gericht staat, kan hij niks anders doen dan achteruit spelen. Bovendien handelt hij veel te langzaam, waardoor Sangaré kan doen waarvoor hij staat opgesteld: ballen veroveren. Til speelt de bal snel naar Xavi Simons, die Gakpo in staat stelt om de 2-1 binnen te schieten. Dit doelpunt blijkt symbolisch voor de wedstrijd van Feyenoord. Feyenoord was niet in staat om het voetbal op de mat te leggen, wat er de afgelopen weken wel uit kwam. Onder de hoge druk van PSV zakte Feyenoord door het ijs.
Figuur 2: Dilrosun bezwijkt onder de druk
Figuur 2: Dilrosun bezwijkt onder de druk © ESPN

Slot grijpt in en trekt wedstrijd naar zich toe

Als PSV vlak na rust op 3-2 is gekomen en probeert door te drukken, grijp Slot in. In de 56e minuut wisselt hij zijn complete voorhoede door Paixão, Giménez en Wålemark in te brengen. Hierdoor kantelt weldegelijk het wedstrijdbeeld. Teze krijgt geen grip op de bewegelijke Paixão, terwijl de voorzetten van Wålemark de kopsterke Giménez keer op keer in stelling brengen.
In deze fase laat ook de tot dan toe onzichtbare aanvoerder Kökcü zich steeds meer gelden. Als trainer Arne Slot in de 71e minuut ook nog Szymanski inbrengt voor de moegestreden Dilrosun trekt Feyenoord de wedstrijd naar zich toe. De behendige Poolse middenvelder eist meteen veel ballen op en staat ook aan de basis van de gelijkmaker.
Wederom wordt een speler van PSV de Rotterdamse druk te veel, waarop Szymanski in de 73e minuut de bal oppikt en aan Quinten Timber meegeeft. Via Marcos López komt de bal bij Kökcü, die met een lichaamsschijnbeweging twee tegenstanders verschalkt en via een Eindhovens been de bal in het doel mikt.

Standaardsituaties

Hoewel Feyenoord tot aan vanmiddag nog geen doelpunt tegen had gekregen uit een standaardsituatie, scoort PSV in deze topper tot twee keer toe uit een corner. In de slotfase krijgt PSV een onterechte corner, die Obispo onberispelijk binnenkopt. Toch moet worden aangetekend dat Feyenoord maar liefst 13 hoekschoppen heeft weggegeven. Slot zegt hierover tegenover de camera’s van ESPN: “Je weet dat PSV sterk is in twee dingen: de counter en standaardsituaties. We kregen twee doelpunten tegen uit standaardsituaties en dat zijn er over het algemeen te veel. Dat is ook gebleken.”

Twee vraagstukken na de eerste competitienederlaag

1. Het perfecte middenveld
De puzzel die Arne Slot de komende weken zal moeten maken, is hoe hij het middenveld neer wil zetten, waarbij de trainer op twee gedachten hinkt. De erfenis van Aursnes blijkt groot in verdedigend opzicht, waardoor Quinten Timber behoudender moet spelen, dan hij bij zijn vorige club FC Utrecht gewend was. Aanvallend gezien brengt Szymanski veel creativiteit en bewegelijkheid, maar blijkt Dilrosun zeer effectief in het onschadelijk maken van de vijandelijke spelmaker, vandaag Joey Veerman. De vraag rest of trainer Arne Slot niet eerder in had moeten grijpen, gezien de wedstrijd volledig kantelde na zijn vier wissels.
2. Links achterin blijft het zoeken
In de eerste zeven competitiewedstrijden heeft Arne Slot al vijf linksbacks opgesteld: Pedersen, Hartman, Hancko, Björkan en Marcos López. De laatste bleek vandaag de zwakke schakel, doordat hij niet in staat bleek om de ruimte in zijn rug te verdedigen. Tegen minder sterke tegenstanders zoals Sparta en Sturm Graz is Marcos López aanvallend een enorme aanwinst, maar in grotere wedstrijden zal het verdedigend beter moeten staan, zowel op het middenveld, als linksachter. Al met al is er genoeg werk aan de winkel voor Slot en zijn staf.