AFVAL

Capelle is weer een stukje schoner dankzij World Cleanup Day

Wethouder afvalinzameling en straatreiniging Sjoerd Geissler loopt samen met buurtbewoners en kinderen van KinderLab Schenkel een opruimrondje op World Cleanup Day
Wethouder afvalinzameling en straatreiniging Sjoerd Geissler loopt samen met buurtbewoners en kinderen van KinderLab Schenkel een opruimrondje op World Cleanup Day © Radio Capelle
Lege blikjes, losse stukjes plastic of sigarettenpeuken: het zijn zomaar wat voorbeelden van zwerfafval dat, soms onzichtbaar, verspreid ligt door de wijken. Om hiertegen in actie te komen is World Cleanup Day in het leven geroepen. Over de hele wereld én in Capelle verzamelden mensen zich daarom afgelopen weekend om samen een stukje straat zwerfafval vrij te maken.
Naast de buurttuin aan de Dotterlei liggen de afvalgrijpers en vuilniszakken zaterdagochtend al klaar voor Capellenaren uit de wijk Schenkel. Tientallen buurtbewoners én kinderen van KinderLab Schenkel stromen langzaamaan binnen om met elkaar de buurt op te frissen. Hoewel de buurt er op het eerste oog vrij schoon uitziet blijkt er bij het verzamelen van het zwerfafval toch een heleboel rotzooi op de straten en in de struiken te liggen.

Ergernis

"Ik erger me er mateloos aan, al die blikjes op straat. Het is vreselijk wat er allemaal ligt en het is al helemáál slecht voor de natuur en de vogels", zegt Tineke Geuzenkamp. Samen met haar man Ger ruimt ze geregeld de straten op met een afvalgrijper.
Bekijk hieronder hoe World Cleanup Day in Capelle er afgelopen zaterdag aan toe ging:
Ook Ger ziet tot zijn ongenoegen veel blikjes op straat belanden: "Als je kijkt langs sommige fietspaden waar de jongelui langsfietsen. Ze gooien daar gewoon allemaal blikjes met energydrank neer. Dat maakt de wijk soms heel erg slordig. Het wordt er niet netter op. Daarom dragen wij ons steentje bij vandaag door te gaan opruimen."
Niet alleen Ger en Tineke, maar ook bewoonster Hennie ziet het regelmatig gebeuren. Zij wijt het vele zwerfafval vooral aan de 'ik heb iets leeggedronken en ik gooi het in de struiken' mentaliteit die mensen hebben. De gemeente valt volgens Hennie dan ook niet per se iets aan te rekenen omdat ze er niet 'op ieder plekje bovenop kunnen zitten'.

Slecht voor het milieu

Naast buurtbewoners, zijn ook enkele kinderen van KinderLab Schenkel aanwezig om de wijk op te frissen. In tegenstelling tot sommige jongeren maken zij zelf géén troep in de wijk, maar ruimen ze hun eigen afval juist netjes op.
Zo ook Rami. Afval dat hij niet weg kan gooien omdat er geen prullenbak in de buurt staat stopt hij bijvoorbeeld gewoon in z'n zak. "Als ik mijn afval op straat zou gooien heeft dat niet voor mij alleen, maar voor de hele wereld gevolgen. Het milieu wordt er gewoon slechter van", zegt hij.
Kinderen van KinderLab Schenkel dragen ook hun steentje bij op World Cleanup Day
Kinderen van KinderLab Schenkel dragen ook hun steentje bij op World Cleanup Day © Radio Capelle
Daarom komt hij samen met zijn vrienden Samy en Eden in actie, en met succes. Tussen de buit vinden we, opnieuw, een heleboel blikjes, maar ook aardig wat snoepzakjes.

Goede eerste stap

Niet alleen bewoners en kinderen, maar ook de gemeente was zaterdag druk in de weer om de buurt op te frissen. Wethouder straatreiniging en wijkwethouder van Schenkel Sjoerd Geissler liep namelijk ook met een afvalgrijper in zijn hand door de wijk.
Ook afvalwethouder Sjoerd Geissler is zaterdag druk in de weer met een afvalgrijper
Ook afvalwethouder Sjoerd Geissler is zaterdag druk in de weer met een afvalgrijper © Radio Capelle
"De natuur is belangrijk en daar wil je het afval niet in hebben. Als gemeente willen we met dit initiatief ook een stukje afvalscheiding bevorderen zodat bewoners hun afval in de juiste vuilnisbakken gooien waardoor we zoveel mogelijk materiaal kunnen hergebruiken", aldus de wethouder. Met een initiatief als World Cleanup Day wordt dan ook een goede eerste stap gezet in het afvalprobleem dat in sommige wijken bestaat.

'Samen houden we de buurt schoon'

Wat Geissler betreft houden bewoners en gemeente hun buurt niet alleen op deze dag, maar juist iedere dag schoon. Allereerst door te voorkomen dat het afval überhaupt in de natuur terecht komt. De gemeente kan dat doen door zelf actief op te ruimen, maar ook door bewoners te stimuleren hun afval niet náást maar in de vuilniscontainers te plaatsen.
"Wat ook belangrijk is, is dat wij als gemeente goed in de gaten houden dat we zelf ook de boel op orde hebben. Bijvoorbeeld door containers op tijd te legen en eventuele storingen van vulgraadsensoren te verhelpen." Als containeradoptant probeert Geissler hiermee het goede voorbeeld te geven. Iets waar we tijdens het rondje zwerfafval opruimen meteen de voordelen van ondervinden.
Als containeradoptant kunnen bewoners dit soort grote dozen die naast de afvalbakken belanden makkelijk opruimen
Als containeradoptant kunnen bewoners dit soort grote dozen die naast de afvalbakken belanden makkelijk opruimen © Radio Capelle
Naast de containers zien we namelijk een paar kartonnen dozen die door de regen helemaal nat zijn geworden. Als containeradoptant is Geissler in het bezit van een sleutel, waardoor hij met gemak de afvalbakken kan openen. Zo kan hij klemzittend afval uit de vulopening verwijderen, of in dit geval grote kartonnen dozen gemakkelijk van de straat verwijderen.
Niet alleen containeradoptanten, maar ook opruimrondjes zoals deze zijn erg nuttig volgens de wethouder. Deelnemers mogen de afvalgrijpers die zij hebben gekregen dan ook houden: "Als zij vandaag helpen zou het zomaar zo kunnen zijn dat ze vaker de prikstok pakken om tijdens hun eigen opruimrondje de buurt schoner te houden. Zo zorgen we samen voor een schoner Capelle."
Dit artikel is van onze mediapartner Radio Capelle.