nieuws

Rotterdam-Zuid laat fiets massaal staan

Nergens wordt zo weinig gefietst als op Rotterdam-Zuid. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus universiteit. De helft van de bewoners op Zuid fietst nooit. En dat moet en kan volgens de onderzoekers anders.
Er zijn meerdere oorzaken te noemen. “Het zit niet in het DNA van de Rotterdammers op Zuid en dat is zowel sociaal als fysiek”, vertelt onderzoekster Sarah Rach.
“Sommige mensen kunnen niet fietsen of hebben geen fiets. En er zijn ook niet overal fietsstroken en dan vinden mensen het eng.”

Nadelen


Zowel de gemeente Rotterdam als de onderzoekers zien dat er nadelen kleven aan het laten staan van de tweewieler.
“Als mensen niet fietsen en ook geen geld voor openbaar vervoer of een auto hebben, dan wordt hun leefwereld klein. Dat kan ze beperken bij het vinden van een baan. Daarbij is fietsen natuurlijk ook gezond en levert het een mooier straatbeeld op.”

'Fietsen op Zuid'


Met het project ‘Fietsen op Zuid’ proberen lokale organisaties daarom alsnog een fietscultuur in Rotterdam Zuid op te bouwen. Zo worden er bijvoorbeeld fietslessen gegeven, worden er binnenkort deelfietsen ingezet, wordt de omgeving rondom scholen fietsveiliger gemaakt en komen er meer stallings-mogelijkheden.
“Zien fietsen doet fietsen, dus hoe meer mensen er in het straatbeeld aan het fietsen zijn, hoe meer mensen de fiets pakken!”, aldus Rach.