HUGO DE JONGE

Op Prinsjesdag met Hugo en Mireille de Jonge bij de kapper: een oude jurk en 'keurig zwarte schoenen'

Mireille de Jonge (links), Ismael Adjis (midden) en Hugo de Jonge (rechts)
Mireille de Jonge (links), Ismael Adjis (midden) en Hugo de Jonge (rechts) © Rijnmond
De derde dinsdag van september betekent maar één ding: Prinsjesdag en hoedjes. Al zal de editie dit jaar wat meer ingetogen zijn, vanwege de vele crises die woeden, vertelt minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge. Hij en zijn vrouw, Mireille, worden in Katendrecht klaargestoomd om de troonrede bij te wonen.
In kapsalon = op de Kaap wordt het haar van Mireille de Jonge, echtgenote van Hugo de Jonge, gekapt. Vandaag, op Prinsjesdag, moet het goed zitten. Ze mocht 's ochtends om half acht al langs komen, terwijl de kapperszaak eigenlijk op dinsdag gesloten is. In tegenstelling tot veel andere vrouwen kiest ze niet voor een opvallende hoed, maar voor een haarstuk. "Dat is gemaakt door een lokale ondernemer", vertelt Mireille de Jonge.
"Dit jaar zijn het droogbloemen, die bij de kleur van mijn jurk passen. Ismael, de kapper, heeft het net in mijn haar gedaan en het past er prachtig bij." Voor de gelegenheid heeft ze geen nieuwe jurk aangeschaft, maar eentje die ze al vijf jaar heeft uit de kast getrokken. "Ik vind hem nog steeds heel mooi. Dus ik dacht: waarom ook niet?"
De ogen zijn vandaag in ieder geval deels op haar gericht, weet ze. "Het is een speciale dag dus je wilt je mooi aankleden. Alleen het gaat uiteindelijk om wat er verteld wordt", zegt Mireille de Jonge, doelend op de troonrede en de miljoenennota. Prinsjesdag was de afgelopen twee jaar vanwege corona in aangepaste vorm, met minder gasten. Deze Prinsjesdag zal weer vrijwel 'normaal' verlopen, al wordt de Ridderzaal verbouwd, waardoor het dit jaar in de Koninklijke Schouwburg plaatsvindt.

Extra druk

Dit jaar ligt er extra veel druk op Prinsjesdag, beseft ook Mireille de Jonge. Dat komt door de vele crises waar Nederland nu mee worstelt: inflatie, hoge gasprijzen en een oorlog in Oekraïne die veel prjzen opdrijft. "Ik vind het spannend welke boodschap er vandaag komt, want het gaat heel veel mensen aan. Daar ben ik erg benieuwd naar."
Het haar van Mireille de Jonge zit in ieder geval goed vandaag, kapper Ismael Adjis, eigenaar van = op de Kaap is ook tevreden. Alles aan haar coupe gebeurt in samenspraak. "We werken samen aan een mooi kapsel", zegt Adjis. "Het moet een beetje nonchalant zijn, niet te strak en ze moet zich er vrij in voelen." Mireille de Jonges haar zit opgestoken en daar is Adjis wel een tijdje mee bezig maar het resultaat mag er zijn, vinden beiden. "Het geeft natuurlijk wel een enorme kick als je haar terugziet op tv", geeft Adjis toe.
Mireille en Hugo de Jonge komen beiden bij Adjis langs voor hun knipbeurten. Omdat Mireille 's ochtends in de kappersstoel zit, moet Hugo de kinderen naar school brengen, de boterhammen smeren en de hond uitlaten. En daarna zijn vrouw ophalen, om samen naar Den Haag af te reizen. Mireille draagt hakken, maar welke schoenen draagt haar man vandaag? "Ik denk wat ingetogens. Dat hoort ook wel een beetje bij de dag."

Krokodillenprintje

Wat vaststaat, zegt Hugo de Jonge terwijl hij de kapperszaak binnenbeent, is dat het Masculori schoenen zijn. Met een mooie punt, bevestigt hij. "Maar wel keurig zwart, met een heel klein subtiel krokodillenprintje."
Maar het draait zeker dit jaar niet om klederdracht vindt hij, de minister van Volkshuisvesting. "Traditie is belangrijk, dat zag je ook tijdens de begrafenis van de Queen", zegt hij, doelend op de hoedjesparade en ceremoniële kledij die wordt gedragen. "Tegelijkertijd zijn de zorgen van mensen groot, dus het wordt geen uitbundige Prinsjesdag."
"Het wordt voor heel veel mensen een spannende periode", zegt hij. "We moeten goed antwoord geven op de zorgen die mensen hebben: of ze het einde van de maand wel halen qua rekeningen, of hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen. Wat we moeten doen, is alles wat in ons vermogen ligt om de energierekening te dempen, om de woonlasten van mensen betaalbaar te houden. Daar zijn we als kabinet volop mee aan de slag. Vanmiddag maken we die plannen bekend en daar gaan we de komende dagen het debat over aan in Den Haag. In de hoop dat de plannen ook echt helpen bij mensen thuis."