FEYENOORD

Vrouwen Feyenoord en Excelsior willen vorig seizoen ondanks moeizame start overtreffen: 'Hebben de lat hoger gelegd'

Speelsters van Feyenoord en Excelsior tijdens hun onderlinge duel.
Speelsters van Feyenoord en Excelsior tijdens hun onderlinge duel. © Rijnmond
De Azerion Vrouwen Eredivisie begon voor Feyenoord afgelopen vrijdag met een moeizame zege (2-1) op stadgenoot Excelsior. Hoewel Danny Mulder met zijn ploeg dus won, was bij hem na afloop van een glimlach nog geen sprake. En ook Excelsior-trainer Richard Mank was niet blij na de seizoensopener op Varkenoord.
Ruim een maand nadat de eredivisie voor mannen begon, startten ook de vrouwen van Feyenoord en Excelsior aan de competitie. Altijd een heuglijk moment. En toch stond na afloop geen van de trainers met een glimlach voor de Rijnmond-camera. Feyenoord-trainer Danny Mulder pakte de drie punten met zijn ploeg, maar was bepaald niet te sprake over de manier waarop dat gebeurde. "De uitvoering was vandaag niet om aan te gluren", verzuchtte Mulder.
En ook bij Richard Mank, trainer van Excelsior, overheerste na afloop niet bepaald de opluchting dat de competitie weer is begonnen is. Mank baalde na afloop vooral als een stekker van de nederlaag. “Want wij hadden vandaag in ieder geval een punt verdiend", aldus Mank.

Alles op alles

Dat punt leek er ook minimaal van te komen. De Kralingers kwamen op Varkenoord al snel op voorsprong, waarna Feyenoord alles op alles moest zetten om de drie punten alsnog binnen te halen. Dankzij doelpunten van Maxime Bennink en invalster Pia Rijsdijk trok Feyenoord uiteindelijk in de tweede helft aan het langste eind.
Voor Feyenoord was het zo in ieder geval een goed begin van de competitie, waarin dit seizoen de verwachtingen hoger zullen liggen dan het vorige, toen Feyenoord op de vijfde plaats eindigde. Dat beseft ook Mulder, al wil hij niet te hard van stapel lopen. "We hebben de lat hoger gelegd en willen binnen drie jaar om de bovenste plekken in de eredivisie meedoen. Maar dit seizoen hopen we op de top 5, zeker nu er twee nieuwe ploegen bij zijn gekomen."
Bekijk hier de reportage over de seizoensopener voor Feyenoord en Excelsior. Tekst gaat verder onder de video.
Zo verliep de seizoensopener tussen de vrouwen van Feyenoord en Excelsior
Wat dat betreft was de start dus goed, al was dat zo allemaal zo makkelijk nog niet. Feyenoord trok afgelopen zomer veel nieuwe speelsters aan, bij wie het logischerwijs tijd kost om goed op elkaar ingespeeld te raken. Een beetje wat er ook bij de mannen gebeurde deze zomer, dus. Mulder: "We hebben een voorbereiding gehad van acht weken, maar pas twee weken geleden was onze selectie echt compleet. Dat kwam door blessures en doordat veel spelers actief waren op het WK. Dat hielp allemaal niet mee."
Een kilometer of zeven verderop had men hetzelfde probleem. Ook bij Excelsior, dat vorig seizoen als hekkensluiter eindigde en twaalf nieuwe speelsters haalde, vonden veel wisselingen plaats. Voor de ploeg die werkt met een van de kleinste budgetten van de competitie geen ideale voorbereiding op het seizoen. Mank: "We willen dit seizoen gewoon meer punten pakken dan vorig seizoen. Wij hebben het echt geweldig gedaan als wij aan het einde van de rit twee of drie clubs onder ons kunnen houden."

Meer weerstand

Dat wordt dit seizoen een extra moeilijk karwei, aangezien de eredivisie is uitgebreid van negen naar elf ploegen. Telstar en Fortuna Sittard zijn dit seizoen nieuw in de competitie. Mank is in ieder geval blij met de twee nieuwe aanwinsten voor de eredivisie: “Ik denk dat het juist goed is voor de competitie. Ik snap de topclubs dat ze meer weerstand willen hebben, maar we kunnen in Nederland ook andere manieren zoeken om het niveau omhoog te krijgen."
Mulder is er een stuk minder content mee. Hij hoopt dat de twee ploegen echt weerstand kunnen bieden en dat er geen uitslagen gaan volgen van 8-0, zoals in het verleden vaak gebeurde. “Dat is leuk voor de winnende ploeg, maar voor de competitie is dat natuurlijk geen reclame.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl