FEYENOORD

Malacia houdt contact met Slot en ziet 'veel jonge jongens' bij Feyenoord: 'Maar er zit genoeg kwaliteit tussen'

Tyrell Malacia in gesprek met bondscoach Louis van Gaal
Tyrell Malacia in gesprek met bondscoach Louis van Gaal © Jeroen Meuwsen/Orange Pictures
Na 2,5 maand is Tyrell Malacia deze week weer even terug in Nederland, voor de Nations League-duels van Oranje met Polen en België. De linksback vertrok afgelopen zomer bij Feyenoord en veroverde binnen no time een basisplaats bij Manchester United. Zijn oude cluppie volgt hij nog op de voet. "Ik sprak gisteren de trainer nog."
Malacia was blij zijn familie weer te zien, toen hij een paar dagen geleden in Nederland arriveerde. Een aantal van hen, plus wat vrienden, zat begin deze maand tijdens de wedstrijd tegen Arsenal (3-1 winst voor United) op de tribune. Ze zagen Malacia de negentig minuten vol maken.
Na zijn komst naar het Manchester United van Erik ten Hag, moest Malacia het de eerste twee wedstrijden met een plek op de bank doen. "Toen heb ik niet gestrest, ik weet wat mijn kwaliteiten zijn", vertelt hij. "Ik wist dat ik uiteindelijk een goede concurrent ben voor die positie. Als ik die ene kans zou krijgen, moet je 'm grijpen. Het liep niet, dus toen maakte de trainer de keuze om mij tegen Liverpool te laten starten. Dan moet je er staan."
Bij zijn eerste basisplaats voor United kreeg Malacia een directe tegenstander waar je u tegen zegt: Liverpool-ster Mohamed Salah. De oud-Feyenoorder hield goed stand en verdween sindsdien niet meer uit de basis. En prompt liet United in de volgende wedstrijden geen punt meer liggen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Tyrell Malacia in actie tijdens een Europa League-duel van Manchester United
Tyrell Malacia in actie tijdens een Europa League-duel van Manchester United © MB Media
"Ik weet niet of dat per se aan mij ligt, maar we hebben als achterhoede al een aantal wedstrijden de nul gehouden", reageert Malacia. "Ik denk dat de basis voor ons als team nu gelegd is. Vanaf het begin heb ik hier heel snel mijn draai kunnen vinden. Het gevoel was gewoon goed en ik ben goed opgevangen. Dat was het belangrijkste voor mij."

Feyenoord

Ook aan de andere kant van de Noordzee volgt Malacia de club waar hij doorbrak en bijna 140 wedstrijden speelde, Feyenoord dus, nog goed. Hij kijkt, waar hij kan, iedere wedstrijd en zat afgelopen zondag bij de topper tegen PSV in het stadion. "Ze hebben een heel nieuw team met veel verschillende culturen. Ze moeten wel bouwen, maar ik zie wel dat er veel kwaliteit in het team zit. Dus als het gaat lopen, maak ik me zeker niet druk."
"Ik sprak de trainer (Arne Slot, red.) maandag nog. Gewoon over hoe het met mij gaat en hoe het bij Feyenoord gaat. Ik heb met heel veel jongens nog contact." Malacia ziet ook wel gelijkenissen met het Feyenoord van vorig jaar, dat in het eerste seizoen onder Slot ook in opbouw was. "Maar je merkt wel dat er nu heel veel jonge jongens tussen zitten. Vorig seizoen hadden we wat meer ervaring. Maar er zit zeker genoeg kwaliteit tussen."
Tekst gaat verder onder de video.
Malacia houdt contact met Slot en ziet 'veel jonge jongens' bij Feyenoord: 'Maar er zit genoeg kwaliteit tussen'
Komende week ligt de focus van Malacia op Oranje. Tegen Polen en België hoopt hij bondscoach Louis van Gaal te overtuigen, om zo als linksback nummer één naar het WK in Qatar af te reizen. Hoe hij dat gaat doen? "Wat ik eigenlijk altijd doe. Ik moet zorgen dat ik goed train en uiteindelijk maakt de trainer de keuze", besluit Malacia nuchter.