SPORT

Internationaal padeltoernooi in Zevenhuizen staat symbool voor groei van de sport in Nederland: 'Padel is een blijver'

Een duel tijdens het internationale padeltoernooi op Lake Seven in Zevenhuizen
Een duel tijdens het internationale padeltoernooi op Lake Seven in Zevenhuizen © Rijnmond
Een laagdrempelige variant van tennis en squash die tóch leuk en serieus is. Als er één sport in Nederland is die populair is en daarin een extreme groei doormaakt, is het padel. Bij padelclub Lake Seven werd recent zelfs het Invint Padel Rotterdam Open, een internationaal padeltoernooi, gehouden. "Padel is niet een hype die zal verdwijnen."
Weken, zo niet maanden training is ervoor nodig. En dan nog is het de vraag of je fatsoenlijk een wedstrijd kunt spelen. Nee, het instapniveau van tennis is niet bepaald laag. Hoe anders is dat bij padel, dat weliswaar lijkt op tennis, maar binnen no time kan worden aangeleerd. "Padel is makkelijk. Je speelt een onderhandse service en laat de bal stuiteren. Als ik clinics geef, dan kunnen mensen na 45 minuten al een wedstrijd spelen. Padel kun je direct nadat je bent begonnen écht beleven", vertelt Flip van Betuw.
Als eigenaar van Lake Seven kan hij het weten. Op zijn Lake Seven liggen meerdere padelbanen, waar spelers op kunnen spelen. Iets wat ook gebeurde tijdens het door Van Betuw georganiseerde Invint Padel Rotterdam Open, dat eind augustus werd gehouden op Lake Seven en waar Rijnmond bij was. Internationale topspelers meldden zich op het toernooi in Zevenhuizen. "Het zijn voornamelijk spelers die spelen voor punten voor de wereldranglijst. Ze willen in de top 50 van de wereld terechtkomen", vertelt Van Betuw.

Serieuzer

Voor veel Nederlanders komt het nooit zo ver of is het maar de vraag of ze dat niveau ooit gaan halen. En tóch is de sport enorm populair en lijkt het in ons land aan een enorme groei bezig. Volgens Van Betuw is dat dus onder meer te danken aan het lage instapniveau, maar óók het feit dat het in Nederland allemaal steeds serieuzer wordt aangepakt.
"Je merkt gewoon dat er steeds meer competitie wordt gespeeld en toernooien worden afgewerkt. Dat maakt in mijn optiek de drempel om de sport te gaan beoefenen lager. Het is leuk om met drie vrienden te padellen, maar je wil jezelf toch ook testen tegen andere spelers", aldus Van Betuw.

Tennis

In de padelsport weet men ook dat het nog een flinke inhaalslag te maken heeft ten opzichte van tennis, een sport die in Nederland al decennialang fanatiek wordt beoefend en populair is. Maar Van Betuw gelooft er wel in dat padel tennis mogelijk ooit kan gaan evenaren of zelfs inhalen. Dat blijkt volgens hem ook uit het feit dat in Amsterdam binnenkort een ander, nog groter padeltoernooi wordt georganiseerd in het kader van de World Padel Tour.
"Er is een explosie gaande wat betreft padel in Nederland. Ik vermoed eigenlijk ook dat het op termijn Olympisch zal gaan worden. Zodra dat gebeurt, dan is het hek van de dam, denk ik. Dan gaan de hele wereld padellen. Padel is, zeker in Nederland, een blijver. Een absolute blijver."
Bekijk hieronder de reportage over het padeltoernooi bij Lake Seven.
'Laagdrempelig' padel lijkt tennis in recordtempo voorbij te gaan streven: 'Als het Olympisch wordt, gaat de hele wereld padellen'