BEROVING

Herman vatte beroofster overleden man (71) bij de kraag: ‘Opeens pakte ze een slagersmes’

Aan de Maarschalkerwaard is een man gereanimeerd
Aan de Maarschalkerwaard is een man gereanimeerd © MediaTv
Omstander Herman (*) bedacht zich geen moment en zette de achtervolging in toen een 71-jarige beroofde man zaterdag om hulp vroeg. Toen hij de vermoedelijke beroofster te pakken had, gaf de later overleden man de vrouw nog twee tikken. Kort daarna pakte ze een slagersmes, vertelt Herman. "Er hing een lynchsfeer."
Herman wist al snel dat het goed mis was, toen hij zag dat het slachtoffer van de beroving bij de Keizerswaard in Rotterdam-IJsselmonde zaterdag in elkaar zakte en niet meer ademde. Herman zag hoe omstanders en hulpdiensten vochten voor het leven van de 71-jarige man. Tevergeefs, zo bleek maandag. De man overleed. "Het is triest", zegt Herman.
De vrouw beroofde de man zaterdagmiddag bij winkelcentrum Keizerswaard. Het slachtoffer liet het er niet bij zitten en zette, roepend dat hij zojuist was beroofd, de achtervolging in.

Twee tikken tegen het hoofd

Herman zat op dat moment met zijn zoon in de auto en bedacht zich niet. Hij wist de vrouw te pakken te krijgen toen zij een doodlopende parkeerplaats opliep bij de Maarschalkerwaard, een zijtak van de Groeninx van Zoelenlaan. De vrouw liep tegen een stalen hekwerk aan, waarna zij ten val kwam.
Even daarvoor, zo zagen omstanders, had de vrouw alle gestolen voorwerpen al weggegooid. "Ze riep dat ze niets had gedaan en alles had teruggegeven", vertelt Herman.
Herman hield de vrouw staande tegen een muur, waar de 71-jarige man de vrouw nog twee tikken tegen het hoofd gaf. "Ik kan me voorstellen dat die man heel boos was. Maar ik zei ook dat hij dat niet moest doen. En ik vroeg meneer of hij aangifte wilde doen, anders was ik verplicht haar los te laten."

Man zakt in elkaar, vrouw vraagt sigaret

Dat wilde de man, die tegen Herman vertelde dat hij in eerste instantie dacht dat de vrouw een grapje maakte toen de vrouw de spullen van hem afpakte. De 71-jarige man keerde om om zijn fiets te halen, terwijl Hermans zoon het horloge en de portemonnee van de man had gevonden en dit aan hem teruggaf.
Niet veel later viel de man, nadat hij van een stoepje afstapte, voorover en zakte hij tussen twee auto's in elkaar. "Het was al snel duidelijk dat meneer geen hartslag had en ook niet meer ademde", herinnert Herman zich.
Hij hield op dat moment nog altijd de vrouw in bedwang, die in de tussentijd 'wel 20 minuten lang om een sigaretje vroeg' en vertelde dat dit 'haar eerste keer was'. Ze stonk naar alcohol en leek, gezien haar dialect, niet uit de buurt te komen. Wel bleek de vrouw een bekende van de politie en is er later ook een tweede vrouw aangehouden.

Slagersmes

Dat de vrouw een groot slagermes bij zich droeg, wist nog niemand. Totdat Herman, die de vrouw met één hand in bedwang hield, haar even iets minder strak vast hield. Met haar linkerhand kwam de vrouw los en pakte ze het flinke mes. Met een knietje wist Herman ervoor te zorgen dat het uit haar hand viel.
Had Herman, als hij wist dat de vrouw een mes op zak had, op dezelfde manier gehandeld? "Ik had gehandeld, maar wel anders. Ik heb zeventien jaar aikidoles gegeven, maar ben ook niet meer de jongste. Dat mes pakte ze volgens mij vooral om er vanaf te komen. Niet om mij te bedreigen."
Er hing, zoals Herman het zelf omschrijft, een 'lynchsfeer'. Hij was meer op zijn hoede voor omstanders, dan voor de vrouw zelf. Zijn zoon hield meerdere boze mensen bij haar weg.

45 minuten reanimeren

Ook Martin Jansen, manager van winkelcentrum Keizerswaard, was daar op dat moment. Hem werd door Herman gevraagd om de vrouw vast te houden, zodat hij zelf de 112-meldkamer te woord staan over de reanimatie. Omdat het politieonderzoek nog loopt, kan Jansen inhoudelijk niet reageren. Wel spreekt hij van een 'laffe daad'.
Martin foetert: "Als je op klaarlichte dag zoiets in je hoofd haalt, volgens mij mis je dan een hersencelletje. Ga iets doen met je leven en pak geen oudere mensen, kom op."
Maandag vernam Herman dat de 71-jarige man was overleden. Dat kwam voor hem, hoe triest het nieuws ook is, niet als een verrassing. "Ik had zaterdag al wel door dat het met deze meneer niet meer goed ging komen", reageert hij. "Van iemand die zolang wordt gereanimeerd, 45 à 50 minuten, weet je wel dat hij het niet gaat redden."

Verloedering op Zuid

Wel tekent hetgeen zich zaterdag heeft afgespeeld voor hem de algehele malaise op Rotterdam-Zuid. "Het maakt je toch weer duidelijk hoe het hier werkt", zegt Herman, die Zuid naar eigen zeggen ziet verloederen. "Bij Blokker hangen posters dat er geen messen mogen worden verkocht aan kinderen onder de 18 jaar. Het is ontzettend triest."
*De naam van Herman is gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.