DORDRECHT

Vogels die weduwnaar Wout op de been hielden, zijn ontsnapt uit de volière: Buurvrouw start hulpactie

Wout bij zijn bijna lege volière
Wout bij zijn bijna lege volière © Jenny Leeuwesteijn
Ze waren zijn lust en zijn leven, de 24 vogeltjes die Wout de Graaff in zijn achtertuin in Dordrecht in een volière hield. De dieren hielden hem op de been na het overlijden van zijn vrouw drie maanden geleden. Maar zondag ging het helemaal mis en verdwenen bijna alle vogels.
"Wout zou worden opgehaald door zijn kleindochter, maar daarvoor ging hij nog even zijn vogeltjes voeren. Daar is het waarschijnlijk misgegaan", vertelt buurvrouw Jenny aan RTV Dordrecht. Eén van de voerbakjes is na het vullen niet goed teruggedraaid, waardoor er een gat in het verblijf ontstond. 20 van de 24 dieren waren verdwenen toen Wout ‘s avonds terugkwam.
"Hij is er echt kapot van", zegt Jenny. Wout kan zelf het verhaal niet doen; daar is hij te emotioneel voor.
Wout is geen onbekende in Dordrecht. Vroeger had hij een eigen dierenspeciaalzaak in Dubbeldam. Door een herseninfarct was het niet meer mogelijk om het werk in de winkel voort te zetten. Maar zijn liefde voor dieren is nooit overgegaan. In de loop der jaren verzamelde hij bijzondere vogeltjes.
"Het waren niet alleen kanaries en zebravinkjes, maar ook zwartkopsijsjes. Van allemaal had hij een paartje." Dat dit hem nu juist moest overkomen, is extra triest; drie maanden geleden overleed zijn vrouw. De vogeltjes hielden hem op de been.
Eén van zijn kanaries is niet ontsnapt en is daarmee een van de weinige dieren die Wout nog over heeft.
Eén van zijn kanaries is niet ontsnapt en is daarmee een van de weinige dieren die Wout nog over heeft. © Archief

Lokken met vogelgeluiden

Buurvrouw Jenny kon het verdriet van Wout niet langer aanzien en deed maandag een emotionele oproep op Facebook. In eerste instantie in de hoop dieren terug te vinden, maar zonder succes. "Er is er eentje gevonden bij Bieshof, maar die was helaas al overleden. Wout herkende hem direct. We hebben de eerste dag ook nog vogelgeluiden in de volière aangezet, in de hoop ze te lokken. Maar niets hielp."
De oproep ging al snel over in een hulpactie. Van alle kanten werden nieuwe vogeltjes aangeboden. Hartverwarmend, vindt Jenny. "Gisteravond heb ik er nog twee opgehaald in Papendrecht, die iemand gedoneerd heeft."
Wout wil het liefste weer zoveel mogelijk verschillende vogeltjes, "omdat ze allemaal hun eigen deuntje hebben." Heb je een vogeltje dat een nieuw thuis zoekt of wil je Wout op een andere manier helpen, neem dan contact op met RTV Dordrecht via redactie@rtvdordrecht.nl.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.