CRIMINALITEIT

Rotterdamse flat in de ban van overlastgever: 'Maar wat kunnen we doen als iemand hem toch toelaat?'

De waarschuwing voor de overlastgevende man
De waarschuwing voor de overlastgevende man © Rijnmond
Op de klapdeur bij de lift hangt een formulier dat doet denken aan het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond. Op het blaadje staat een ongecensureerde foto van een man. Verhuurder MaasWonen schrijft onder de foto dat de man een toegangsverbod is opgelegd. Wie hem in het Emmahuis ziet mag de politie bellen.
De man op de foto is een bekende van veel huurders van het Emmahuis, de flat op de hoek van de Statenweg en de Bentincklaan aan de rand van Rotterdam-Blijdorp. Hij zorgde voor zoveel problemen dat de man niet langer welkom is in het pand, ook al woont zijn moeder er nog wel.
"Het is nogal wat als je als verhuurder zo'n besluit moet nemen. Maar we konden niet anders", vertelt Lenneke Noordam, manager wonen van MaasWonen. "De politie kan hem nu, als hij het pand toch betreedt, verwijderen."
Volgens bewoners is dat inmiddels drie keer gebeurd. Het wachten is nummer vier, want de man wordt 'geholpen'. "Er zijn bewoners die de man zielig vinden. Die laten hem naar binnen, vinden het wel gezellig als hij komt. Hij maakt dus gebruik van kwetsbare mensen. Daar kan hij eten, mocht hij soms douchen", weet Noordam.
Maar ouderen hebben ook geld verloren. Noordam: "Dat gebeurt helaas als mensen iemand denken te vertrouwen en een bankpas meegeven om een boodschap te doen. Dat is heel vervelend."

Huismeester op non-actief

Het is niet het enige dat speelt in het Emmahuis vertellen bewoners. Ook één van de huismeesters is op non-actief gezet. Volgens een van de bewoners heeft de man reservesleutels uitgeleend. Daarnaast zou er meer spelen. Lenneke Noordam bevestigt dat de man op non-actief staat, maar kan op de reden niet ingaan.
De flat op de hoek van de Statenweg en de Bentincklaan.
De flat op de hoek van de Statenweg en de Bentincklaan. © Rijnmond
De bewoners van de flat zijn vooral de overlast zat. Een paar jaar geleden renden drugsdealers achter elkaar door de gangen. Ook werd het brandalarm misbruikt door ongewenste bezoekers die flessen met lachgas gebruikten en dachten dat het wel grappig was om midden in de nacht het alarm te testen.
"Het werd ook gebruikt om mensen uit hun woningen te lokken. Het gevolg is wel dat zo'n alarm minder serieus wordt genomen. Wat als er echt brand uitbreekt?"

Slapend in de bibliotheek

De overlastgevende zoon van één van de bewoners, een bekende van de politie, zo wordt bevestigd, gebruikte diverse ruimten van het pand. Zo zijn er tussen de plafonds van een wc verpakkingsmaterialen van drugs gevonden. "En op een morgen vonden ze hem slapend op de tafel in onze bibliotheek. Dat kan toch niet?" vraagt één van de bewoners zich af.
Ook het toilet naast de ontmoetingsruimte op de eerste verdieping is tegenwoordig alleen nog met een druppel te openen. "Dan moet je je vinger opsteken om naar de wc te mogen. Het is toch wat?!" vult een andere bewoner aan. "En de drugs komen nog steeds binnen. Ik kan het vanaf mijn balkon zien en ruiken."

Smerig

Wat wel opvalt is dat het trappenhuis smerig is. Het ligt er bezaaid met onder meer peuken. "Vorige week kwam er een jongeman al rokend uit de lift. Toen ik hem daar op aansprak, zei hij: 'dat gaat jou niets aan' en liep naar buiten", besluit een bewoner.
Peuken zijn bijna overal in het trappenhuis te vinden.
Peuken zijn bijna overal in het trappenhuis te vinden. © Rijnmond
Rijnmond sprak met meerdere bewoners. Zij willen verder graag anoniem blijven. Je weet nooit wat de gevolgen kunnen zijn, zeggen ze. MaasWonen gaat in elk geval de schoonmaak in het trappenhuis aanpakken. De politie zegt op de hoogte te zijn van de overlastsituatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl