JUSTITIE

Vader zwaar mishandelde baby Sophia krijgt celstraf, maar hoeft niet meer achter de tralies

Niet de baby uit de rechtszaak
Niet de baby uit de rechtszaak © Archief
Rotterdammer Mariusz B. (34) heeft zijn zes weken oude baby Sophia twee dagen lang onnodig laten lijden en in levensgevaar gelaten. Daarvoor kreeg hij vandaag drie maanden en twee weken celstraf opgelegd. De moeder werd al eerder veroordeeld tot ruim drie jaar cel voor zware mishandeling. Omdat B. al meerdere maanden in voorarrest heeft gezeten hoeft hij niet terug naar de gevangenis.
"U had aanwijzingen dat het ging om ernstig letsel, u had meteen om medische hulp in moeten roepen", zei de Rotterdamse rechter vandaag in het vonnis. "U heeft uw dochter twee dagen lang in hulpeloze staat gelaten zonder medische hulp in te schakelen. Toen u eindelijk naar de huisartsenpost ging, was de toestand al dusdanig dat het ambulancepersoneel dacht dat het kindje al overleden was. Verdachte wilde niet anders dan zijn toenmalige partner beschermen."
Mariusz B. is niet degene die de tientallen botbreuken heeft veroorzaakt, maar wel heeft hij verkeerd gehandeld nadat dronken moeder Agnieszka in de vroege avond van 6 mei 2019 haar baby zwaar toetakelde. Naast het drinken van meerdere halve liters bier had ze ook geblowd en antidepressiva geslikt. Mogelijk huilde baby Sophia (*) veel. Het jonge ouderpaar zou onderling al grapjes hebben gemaakt dat ze een huilbaby in huis hadden gekregen.

Ernstig ziek

Eerder eiste justitie tien maanden cel tegen vader Mariusz B. De straf valt nu lager uit, omdat volgens de rechtbank niet is bewezen dat het gebrek aan handelen van de vader het meisje verder in levensgevaar bracht. Doordat de zaak langer dan twee jaar heeft geduurd, krijgt hij verder twee weken strafvermindering. De zaak liep mede vertraging op doordat de vader ernstig ziek raakte. Hij verloor beide onderbenen. In die tijd eindigde ook het huwelijk met de moeder van Sophia.
Het meisje verblijft nu in een pleeggezin en maakt het naar omstandigheden redelijk. De botbreuken zijn geheeld, maar zelfstandig drinken wil ze vooralsnog niet. Ook laat ze zich niet troosten door volwassenen. "Als ze bang is, ligt ze onzichtbaar in bed", zei Sophia's voogd twee weken geleden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. "Ooit zal haar moeten worden verteld waarom ze in een pleeggezin woont."
(*) Sophia is niet de echte naam van de baby