GELD

Reactie Miljoenennota: Rotterdam blij met steunpakket huishoudens, maar vraagt aandacht voor ondernemers en zorg

Wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar)
Wethouder Maarten Struijvenberg (Leefbaar) © Rijnmond
Rotterdam is blij met het steunpakket van 18 miljard euro van het kabinet om mensen te helpen die problemen hebben door de hoge energieprijzen. Dat zegt Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (financiën). Hij roept het kabinet op om, naast particulieren, ook ondernemers en organisaties als sportverenigingen te helpen. Ook is Struijvenberg niet enthousiast over de plannen voor de zorg.
Voor Rotterdam staan in de vandaag gepresenteerde miljoenennota belangrijke zaken. Het kabinet wil bijvoorbeeld samen met de provincies en de gemeenten de woningbouw een impuls geven. Er komt meer geld voor onderwijs en het lerarentekort. Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit voor maatregelen om te voorkomen dat kwetsbare jongeren in de criminaliteit komen. En het Rijk geeft meer geld uit aan de aanpak van drugscriminaliteit.
In 2023 is voor het hele land 23,5 miljoen euro beschikbaar om de drugssmokkel op groot logistieke knooppunten aan te pakken. Gedacht wordt aan toegangscontrole via bijvoorbeeld vinger- of handafdrukken, uitbreiding van cameranetwerken, betere informatiedeling, screening, (verplichte) versleuteling van gevoelige informatie. Hoeveel geld Rotterdam krijgt voor de bestrijding van drugs in de haven, is nog niet bekend.

Meer geld voor zorg nodig

Over zorgplannen is wethouder Struijvenberg minder enthousiast. Rotterdam heeft zorgtaken van het Rijk gekregen, maar de financiering is juist afgebouwd. “De zorgen over de zorg zijn met deze troonrede nog niet weggenomen. De financierbaarheid op termijn van bijvoorbeeld jeugdzorg houdt Rotterdam erg bezig. Zeker op termijn zie je daar behoorlijke gaten in ontstaan. Dat is niet langer houdbaar voor ons als stad."
Daarnaast heeft de stad een probleem om werknemers voor de zorg te vinden, zegt Struijvenberg. Daar gaat de wethouder de komende tijd samen met zijn collega’s uit de andere grote steden weer over in gesprek met het Rijk.
Struijvenberg zegt het steunpakket voor de huishouden heel belangrijk te vinden, maar vraagt ook aandacht voor ondernemers en sportverenigingen. Ook zij worden geconfronteerd met hoge gas- en stroomkosten. "Hoe kan je een bedrijf overeind houden als de energierekening explodeert?"

Ook hulp aan ondernemers nodig

Kan Rotterdam iets voor hen doen? Dat moet in de komende weken blijken. Eerst moet nu duidelijk zijn hoe de maatregelen van het Rijk uitpakken en welke rol de stad dan heeft. Maar om sneller in te kunnen grijpen als mensen of bedrijven in de problemen komen, laat Struijvenberg zich twee andere wethouders meer informeren dan tot nu toe gebeurt.
"We willen snel informatie en niet wachten op gegevens van een half jaar waarin zaken staan die je veel eerder had willen weten", zegt Struijvenberg. "Dan gaan we kijken wat wij kunnen doen als gemeente en wat partnerorganisaties kunnen doen. Of we geven de signalen aan het Rijk door, als meer geld van hen nodig is."