METRO

RET moet metrolijn door gebrek aan bestuurders opnieuw inkorten

De RET gaat metrolijn A tussen Binnenhof en Schiedam opnieuw inkorten
De RET gaat metrolijn A tussen Binnenhof en Schiedam opnieuw inkorten © Rijnmond
De RET moet door een gebrek aan metrobestuurders nieuwe maatregelen nemen. Zo gaat metrolijn A tussen Binnenhof en Schiedam opnieuw inkorten. De metro's rijden vanaf maandag 26 september alleen nog tussen Binnenhof en Kralingse Zoom. Op zaterdag wordt op alle metrolijnen minder vaak gereden.
Het inkorten van lijn A betekent dat reizigers van en naar Ommoord op het Kralingse Zoom moeten overstappen op de lijnen B en C. Op zaterdag rijden alle metro's vanaf 1 oktober volgens de vakantiedienstregeling. Dat betekent bijvoorbeeld op lijn C dat de metro's niet elke tien minuten maar om het kwartier rijden. Het is nog niet bekend hoe lang de maatregel van kracht zal zijn.
Het tekort aan bestuurders heeft verschillende oorzaken. Dat heeft te maken met de nasleep van corona (long covid), personeel dat een door corona uitgestelde operatie kon ondergaan en ook zijn bestuurders opgebrand nadat er tijdens corona een extra beroep op hen werd gedaan.
Precies een jaar geleden werd metrolijn A ook al ingekort. Toen gebeurde dat omdat er een tekort aan voertuigen was. Dat nieuws viel rauw op het dak bij opdrachtgever MRDH (Metropoolregio Rotterdam en Den Haag) en de gemeenten Rotterdam en Schiedam. Die waren niet op de hoogte van de maatregel. Die partijen zijn deze ochtend wel geïnformeerd.
Vanwege die slechte communicatie kreeg de RET een boete opgelegd. Ook moest het vervoersbedrijf om de paar maanden aantonen dat de situatie verbeterde. In die opdracht is de RET geslaagd.

'Besluit met tegenzin genomen'

De nieuwe maatregel is dan ook met tegenzin genomen, laat een woordvoerder weten. "De reizigers zijn weer aan het terugkeren en dan is het vervelend om dit besluit te moeten nemen."
De MRDH is teleurgesteld, maar begrijpt dat de maatregel onontkoombaar is. "Vervoersbedrijven in Nederland hebben te maken met een uitzonderlijk hoog verzuim en achterblijvende instroom van nieuw personeel. De MRDH heeft RET wel gevraagd om, zo snel als mogelijk weer de reguliere dienstregeling op te pakken."