KLIMAAT

Rotterdam wil noodmaatregelen van het Rijk voor energietransitie in de haven: 'We moeten verder'

Het stadhuis van Rotterdam
Het stadhuis van Rotterdam © Rijnmond
Rotterdam wil dat het Rijk met een noodwet komt om de energietransitie in de haven door te kunnen laten gaan, ondanks de huidige stikstofcrisis. De discussie en de rechtszaken vanwege stikstof leiden tot vertraging van de verduurzaming als er snel niets verandert. Locoburgemeester Robert Simons heeft dat aan staatssecretaris Marnix van Rij gevraagd tijdens zijn bezoek woensdagmorgen aan Rotterdam voor het miljoenenontbijt van VNO-NCW.
De plannen en het geld zijn er om van de Rotterdamse haven een waterstofknooppunt te maken, maar het realiseren laat op zich wachten. "Dit kan echt niet. We roepen er met zijn allen om, het geld is er, maar nu moeten we gaan zitten wachten tot het stikstofdossier is opgelost. We moeten verder."
Locoburgemeester Robert Simons over de energietransitie in de Rotterdamse haven
Rotterdam wil ook na het olie- en gastijdperk de grootste energiehaven van Europa blijven. De Rotterdamse haven moet daarom van een knooppunt met petrochemie naar een 'groene' haven met waterstof. De haven moet dan een groot knooppunt zijn waar waterstof wordt gemaakt of geïmporteerd en het vervolgens naar andere landen wordt vervoerd. De afgelopen tijd zijn er al veel plannen gemaakt en verschillende bedrijven hebben gezegd te willen investeren.
Zo wil Shell op het laatste stukje braakliggende grond op de Tweede Maasvlakte beginnen met de bouw van de eerste 'groene' waterstoffabriek in Nederland. Het gaat om de grootste electrolyser tot nu toe met een capaciteit van 200 megawatt, die in 2025 gereed moet zijn. Shell is niet het enige bedrijf dat groene waterstof wil produceren op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Ook BP, Uniper en Air Liquide hebben ruimte gereserveerd voor de bouw van een fabriek. Maar bij bouwen komt stikstof vrij en het is de bedoeling dat die toename ergens anders weer gecompenseerd kan worden.
Maar er is meer dan alleen het bouwen van waterstoffabrieken waar het stadsbestuur van Rotterdam vertraging verwacht. Locoburgemeester Simons: "Het gaat dan om investeringen in biobrandstof of voor infrastructuur voor de waterstofopslag en productie, maar doordat het stikstofprobleem landelijk niet is opgelost kan er niet begonnen worden."
Dat geldt ook voor het project waarbij CO2 in oude gasvelden wordt opgeslagen. Dat ligt stil omdat een milieuorganisatie daar bezwaar tegen maakt. "Het is zo ironisch. Al die veranderingen die we moeten doen voor het klimaat, zijn nu niet mogelijk", zegt Simons.

Wachten op uitspraak van de rechter

Staatssecretaris Van Rij heeft gezegd de oproep te begrijpen en door te geven aan de minister van Natuur en Stikstof. Voorlopig zal moeten worden gewacht op de uitspraak van de rechter in een zaak die voor zo'n project om te verduurzamen is aangespannen. Die uitspraak komt, zoals het er nu uitziet, al volgende maand. Dan moet duidelijk worden of dit soort bouwplannen dan een vrijstelling kunnen krijgen.